УЕФА опомиње Звезду због проблема са допинг тестирањима!

Црвена звезда била је у претходном периоду недоступна за редовне и ненајављене допинг контроле, сазнају ''Вечерње новости''.  Српски првак и овогодишњи учесник Лиге шампиона био је у обавези да редовно шаље податке у седиште УЕФА "о свом кретању", месту тренирања и све што је правилницима о спречавању допинга прописано, што клуб није радио, па се сусрео с не малим проблемом. . .

Фудбал 30.11.2018 | 15:45
УЕФА опомиње Звезду због проблема са допинг тестирањима!
Шампион Србије је неколико пута упозорен од УЕФА да не доставља тачне податке за ненајављена тестирања својих фудбалера.

Уобичајена пракса допинг контролора је да ненајављени долазе на тренинге и мечеве одређених клубова или индивидуалних спортиста широм света, а да су они у обавези да редовно достављају податке о својој тачној локацији и активностима.

Црвено-бели су, наводно, већ неколико пута избегли да доставе ове податке, па су контролори остали ускраћени за тестирања тројице играча. 

Како преносе "Новости", један од њих је страни репрезентативац, а преостала двојица су домаћи фудбалери. Један од ових играча је добио прву опомену, а после треће УЕФА може да га суспендује на дужи временски период. 

УЕФА је упозорила и Звезду, а прва следећа санкција је новчана казна, касније забрана играња међународних утакмица. 

Проблем домаћег спорта је што клубови и савези и даље одбијају адекватну едукацију о својим обавезама у антидопинг контролама. 

Врхунски спортисти су у обавези да свакодневно обавештавају надлежне савезе и организације те антидопинг органе о својим обавезама, тренинзима, дневној рутини и промени локација.

УЕФА је запретила, а са Уефом нема шале. Фудбалери Црвене звезде били су недоступни у претходном пеироду за ненајављене допинг контроле, због чега је Европска кућа фудбала морала да реагује, сазнају Вечерње новости.    

Српски првак и овогодишњи ученик Лиге шампиона био је у обавези да редовно шаље податке у седиште УЕФА "о свом кретању", месту тренирања и све што је правилницима о спречавању допинга прописано, како контролори могли да "бану" и тестирају фудбалере, што како тврде Новости клуб није радио, па се сусрео с не малим проблемом.  

Уобичајена је пракса допинг контролора да ненајављени долазе на тренинге и мечеве одређених клубова или индивидуалних спортиста широм света, а да су они у обавези да редовно достављају податке о својој тачној локацији и активностима. Најбољи пример за то је први тенисер света Новак Ђоковић који мејловима готово свакодневно обавештава светску тениску организацију где се налази, где се припрема за турнире, стоји у тексту.  

Према сазнањима Вечерњих новости Црвена звезда је већ неколико пута избегла да пошаље тражене податке, па су контролори остали ускраћени за тестирање тројице играча. Ради се се о једном репрезентативцу нама удаљене земље и двојици домаћих фудбалера. Један од њих добио је и прву опомену, а пракса је да после треће буде суспендован. Казна не прети само играчима, већ и клубу. Звезда је такође упозорена, и мораће у наредном периоду да води више рачуна о процедуралним стварима, код којих је УЕФА веома строга.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар