UEFA opominje Zvezdu zbog problema sa doping testiranjima!

Crvena zvezda bila je u prethodnom periodu nedostupna za redovne i nenajavljene doping kontrole, saznaju ''Večernje novosti''.  Srpski prvak i ovogodišnji učesnik Lige šampiona bio je u obavezi da redovno šalje podatke u sedište UEFA "o svom kretanju", mestu treniranja i sve što je pravilnicima o sprečavanju dopinga propisano, što klub nije radio, pa se susreo s ne malim problemom. . .

Fudbal 30.11.2018 | 15:45
UEFA opominje Zvezdu zbog problema sa doping testiranjima!
Šampion Srbije je nekoliko puta upozoren od UEFA da ne dostavlja tačne podatke za nenajavljena testiranja svojih fudbalera.

Uobičajena praksa doping kontrolora je da nenajavljeni dolaze na treninge i mečeve određenih klubova ili individualnih sportista širom sveta, a da su oni u obavezi da redovno dostavljaju podatke o svojoj tačnoj lokaciji i aktivnostima.

Crveno-beli su, navodno, već nekoliko puta izbegli da dostave ove podatke, pa su kontrolori ostali uskraćeni za testiranja trojice igrača. 

Kako prenose "Novosti", jedan od njih je strani reprezentativac, a preostala dvojica su domaći fudbaleri. Jedan od ovih igrača je dobio prvu opomenu, a posle treće UEFA može da ga suspenduje na duži vremenski period. 

UEFA je upozorila i Zvezdu, a prva sledeća sankcija je novčana kazna, kasnije zabrana igranja međunarodnih utakmica. 

Problem domaćeg sporta je što klubovi i savezi i dalje odbijaju adekvatnu edukaciju o svojim obavezama u antidoping kontrolama. 

Vrhunski sportisti su u obavezi da svakodnevno obaveštavaju nadležne saveze i organizacije te antidoping organe o svojim obavezama, treninzima, dnevnoj rutini i promeni lokacija.

UEFA je zapretila, a sa Uefom nema šale. Fudbaleri Crvene zvezde bili su nedostupni u prethodnom peirodu za nenajavljene doping kontrole, zbog čega je Evropska kuća fudbala morala da reaguje, saznaju Večernje novosti.    

Srpski prvak i ovogodišnji učenik Lige šampiona bio je u obavezi da redovno šalje podatke u sedište UEFA "o svom kretanju", mestu treniranja i sve što je pravilnicima o sprečavanju dopinga propisano, kako kontrolori mogli da "banu" i testiraju fudbalere, što kako tvrde Novosti klub nije radio, pa se susreo s ne malim problemom.  

Uobičajena je praksa doping kontrolora da nenajavljeni dolaze na treninge i mečeve određenih klubova ili individualnih sportista širom sveta, a da su oni u obavezi da redovno dostavljaju podatke o svojoj tačnoj lokaciji i aktivnostima. Najbolji primer za to je prvi teniser sveta Novak Đoković koji mejlovima gotovo svakodnevno obaveštava svetsku tenisku organizaciju gde se nalazi, gde se priprema za turnire, stoji u tekstu.  

Prema saznanjima Večernjih novosti Crvena zvezda je već nekoliko puta izbegla da pošalje tražene podatke, pa su kontrolori ostali uskraćeni za testiranje trojice igrača. Radi se se o jednom reprezentativcu nama udaljene zemlje i dvojici domaćih fudbalera. Jedan od njih dobio je i prvu opomenu, a praksa je da posle treće bude suspendovan. Kazna ne preti samo igračima, već i klubu. Zvezda je takođe upozorena, i moraće u narednom periodu da vodi više računa o proceduralnim stvarima, kod kojih je UEFA veoma stroga.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar