Почиње с радом државни затвор

- Први државни затвор у БиХ, који се налази у Војковићима у Источном Сарајеву, почиње с радом 1. јануара наредне године.

 

Босна и Херцеговина 30.11.2018 | 09:33
Почиње с радом државни затвор
Јосип Грубеша, министар правде БиХ, потврдио је за "Независне" да ће већ на сједници Савјета министара БиХ у понедјељак на дневном реду бити Приједлог одлуке о формирању институције затвора и стављање ван снаге Одлуке о Јединици за имплементацију пројекта затвора.

Овим су, како је рекао Грубеша, створени сви услови да министар правде може изабрати в.д. управника прије расписивања коначног конкурса за избор руководства затвора. Објашњава да ће изабрани в.д. управника потом Вијећу министара БиХ послати правилник о систематизацији радних мјеста.

"Надам се да ће Вијеће министара потом у што скоријем року утврдити ту систематизацију и тада ће управнику бити омогућено да може расписати натјечај за пријем свих оних дјелатника који треба да раде у затвору. Посебно што се тиче затворских чувара, који морају проћи посебне обуке", казао је Грубеша и додао да је јуче ујутро завршена примопредаја техничког пријема.

"Фирма УНИС је радила технички пријем. Јединица за имплементацију пројекта била је у име Министарства правде носитељ свих активности у вези с изградњом једног таквог великог комплекса који се простире на 180.000 квадрата, грађевинске површине 24.000 квадрата и која је коштала готово 40 милијуна еура. Примаће максимално 500 до 600 затвореника и у њему ће бити запослено готово 300 људи", казао је Грубеша за "Независне". Додаје да имају иницијативну од донатора из Европске комисије да су спремни доћи на отварање, јер се ради о врло грандиозном пројекту који је врло значајан за БиХ, тачније за владавину права.

"ЕУ жели и својим присуством допринијети отварању затвора. Чак је и Јоханес Хан, комесар за проширење, исказао заинтересираност да дође на церемонију отварања", казао је Грубеша.

Истиче да БиХ своје затворенике тренутно шаље у ентитетске затворе и плаћа ентитетима за чување затвореника. Наглашава да БиХ нема ни затворско особље и да се не може очекивати да ће запосленици са ентитетског нивоа доћи радити у државни затвор, те да због тога неће моћи одмах бити отворен у пуном капацитету.

"С обзиром на то да се ради о грађевини заштићеног типа, морамо водити рачуна да особље буде то које ће боље упознати затвор од штићеника, тако да ходограм активности које је направило Министарство правде, у вези са стављањем затвора у функцију, јесте да се иде с отварањем блока по блока и да то буде постепено. Морамо видјети да ли сви пропратни елементи који се налазе у затвору функционирају, јер немогуће је затвор напунити па да се, не дај боже, нешто догоди. Морамо водити рачуна да се ради о најтежим казнама, дуготрајним казнама и о најтежим прекршитељима, тако да се мора водити посебна сигурносна политика", рекао је Грубеша и подвлачи да ће све особље морати проћи посебну провјеру и едукацију.

Подсјећамо, камен темељац за изградњу ове васпитно-поправне институције, коју су многи прозвали "бх. Алкатраз", постављен је 2006. године и први рок за завршетак радова био је предвиђен за 2008, али то се није десило. Озбиљнији радови на изградњи затвора почели су осам година касније, односно 2014. године, а рок за изградњу био је 24 мјесеца. Комплекс затвора чини десет објеката, у три ће бити смјештени затвореници и притвореници, док су остали помоћни и у њима ће бити болница, кухиња, спортска сала, радионица, мртвачница, кантина, простор за вјерске потребе и друге садржаје. Свака ћелија површине је 12 квадратних метара и има своје купатило. Новац за градњу ове високосигурносне установе обезбиједили су БиХ и донатори. Највећи донатор је Европска унија, која је учествовала са 10,8 милиона еура. Остатак средстава за изградњу објекта максималне сигурности и капацитета осигурали су Министарство правде БиХ, Краљевина Шведска, Сједињене Америчке Државе, као и Развојна банка Вијећа Европе путем кредита.

(Независне)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Кики

30.11.2018 08:42

Ех да је среће ускоро у њему било мјеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комедијаоддрзаве

30.11.2018 10:21

цуј дрзавни а цији су затвори који су до сада постојали и они су дрзавни

Name

БОБА

30.11.2018 08:45

У РС И БИХ ТРЕБА ШТО ВИШЕ ГРАДИТИ ЗАТВОРА ,СТАРАЧКИХ ДОМОВА И НЕУРОПСИХИЈАТРИЈА.БЕЗ ТОГА НЕ ВИДИМ БУДУЋНОСТ И ТО ОНУ СВИЈЕТЛУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ругло

30.11.2018 09:19

БиХ је простор, који неће имати неку будућност, изузев старачких домова, затвора и психијатрија, уколико ментори буду плаћали. Маса радно способних и млади ће отићи, остаће ко мора, свјетла се већ постепено гасе, многи одавно живе у мраку... Ови "пробрани" чопају остатке, сиромашни нису никоме интересантни. Већински смо угрожени, као нације, патриоте, људи, али дошло се до предзадњег чина, ове заиста ружне драме.

Name

ре Ругло

30.11.2018 10:27

Како се гасе свијетла ево данас ће привредна комора РС угостити 35 фирми из Словеније.Наводно долазе словенци да виде гдје се може инвестирати

Name

Доће

30.11.2018 08:50

Доће на отварање и сви они који требају бити његови станари, на жалост!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коwалски

30.11.2018 09:43

Послије отварања их оставити на пансиону.

Name

Ре

30.11.2018 09:09

Да је правде Ориц БИ требо први бит на отворању иза ресетака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.11.2018 10:26

А сто Ориц,кад није осудјен,ти ти по твом суду јел.

Name

Рале

30.11.2018 09:10

Имал мјеста за Одметнике из РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харац!

30.11.2018 09:15

Харац рајо, ил' јос горе бице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милиција еx

30.11.2018 09:40

А особље одабрати према стандардима који важе у осталим КП заводима у БХ-а. Нигдје више корупције, криминала, лоповлука што у КП заводима. Све је на продају, све се може купити. Они около су неупоредиво већа банда, криминалци и лопови него они унутра. Ни овај БХ-а Алкатраз не би требало да је изузетак. Дружина ће се већ побринути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

*

30.11.2018 09:45

тренутно НАЈ профитибилније фирме у бих и Српској су затвори.Власт се хвали да је отворила затвор нови а на хвали се да је отворила погон за производњу некаквих производа. Да се запосле татини и мамини синови да се казе несто они раде. 600 осудјеника а 300 радника.Браво, много браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Веровали Или Не

30.11.2018 10:52

У Америци постоје приватни затвори.Као код нас приватно обданисте.Испунис стандарде,зна се све какав објекат и дрзава ти плаца по особи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоогл

30.11.2018 11:05

Да су избори досли би ДОДИК И ЗЕЉКА пресјеци врпцу.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

30.11.2018 15:04

ЗАТВОРИ СЕ ПРАВЕ ЗА ОВЕ СТО СУ УХВАЦЕНИ СА ДЗОНТОМ,ПРОВАЛИЛИ КИОСК ИЛИ УКРАЛИ 3м ДРВА А ВЕЛИКИ ЛОПОВИ СУ НА ВЛАСТИ ИЛИ УЗ ВЛАСТ СЛОБОДНИ.

ОДГОВОРИТЕ