Počinje s radom državni zatvor

- Prvi državni zatvor u BiH, koji se nalazi u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu, počinje s radom 1. januara naredne godine.

 

Bosna i Hercegovina 30.11.2018 | 09:33
Počinje s radom državni zatvor
Josip Grubeša, ministar pravde BiH, potvrdio je za "Nezavisne" da će već na sjednici Savjeta ministara BiH u ponedjeljak na dnevnom redu biti Prijedlog odluke o formiranju institucije zatvora i stavljanje van snage Odluke o Jedinici za implementaciju projekta zatvora.

Ovim su, kako je rekao Grubeša, stvoreni svi uslovi da ministar pravde može izabrati v.d. upravnika prije raspisivanja konačnog konkursa za izbor rukovodstva zatvora. Objašnjava da će izabrani v.d. upravnika potom Vijeću ministara BiH poslati pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta.

"Nadam se da će Vijeće ministara potom u što skorijem roku utvrditi tu sistematizaciju i tada će upravniku biti omogućeno da može raspisati natječaj za prijem svih onih djelatnika koji treba da rade u zatvoru. Posebno što se tiče zatvorskih čuvara, koji moraju proći posebne obuke", kazao je Grubeša i dodao da je juče ujutro završena primopredaja tehničkog prijema.

"Firma UNIS je radila tehnički prijem. Jedinica za implementaciju projekta bila je u ime Ministarstva pravde nositelj svih aktivnosti u vezi s izgradnjom jednog takvog velikog kompleksa koji se prostire na 180.000 kvadrata, građevinske površine 24.000 kvadrata i koja je koštala gotovo 40 milijuna eura. Primaće maksimalno 500 do 600 zatvorenika i u njemu će biti zaposleno gotovo 300 ljudi", kazao je Grubeša za "Nezavisne". Dodaje da imaju inicijativnu od donatora iz Evropske komisije da su spremni doći na otvaranje, jer se radi o vrlo grandioznom projektu koji je vrlo značajan za BiH, tačnije za vladavinu prava.

"EU želi i svojim prisustvom doprinijeti otvaranju zatvora. Čak je i Johanes Han, komesar za proširenje, iskazao zainteresiranost da dođe na ceremoniju otvaranja", kazao je Grubeša.

Ističe da BiH svoje zatvorenike trenutno šalje u entitetske zatvore i plaća entitetima za čuvanje zatvorenika. Naglašava da BiH nema ni zatvorsko osoblje i da se ne može očekivati da će zaposlenici sa entitetskog nivoa doći raditi u državni zatvor, te da zbog toga neće moći odmah biti otvoren u punom kapacitetu.

"S obzirom na to da se radi o građevini zaštićenog tipa, moramo voditi računa da osoblje bude to koje će bolje upoznati zatvor od štićenika, tako da hodogram aktivnosti koje je napravilo Ministarstvo pravde, u vezi sa stavljanjem zatvora u funkciju, jeste da se ide s otvaranjem bloka po bloka i da to bude postepeno. Moramo vidjeti da li svi propratni elementi koji se nalaze u zatvoru funkcioniraju, jer nemoguće je zatvor napuniti pa da se, ne daj bože, nešto dogodi. Moramo voditi računa da se radi o najtežim kaznama, dugotrajnim kaznama i o najtežim prekršiteljima, tako da se mora voditi posebna sigurnosna politika", rekao je Grubeša i podvlači da će sve osoblje morati proći posebnu provjeru i edukaciju.

Podsjećamo, kamen temeljac za izgradnju ove vaspitno-popravne institucije, koju su mnogi prozvali "bh. Alkatraz", postavljen je 2006. godine i prvi rok za završetak radova bio je predviđen za 2008, ali to se nije desilo. Ozbiljniji radovi na izgradnji zatvora počeli su osam godina kasnije, odnosno 2014. godine, a rok za izgradnju bio je 24 mjeseca. Kompleks zatvora čini deset objekata, u tri će biti smješteni zatvorenici i pritvorenici, dok su ostali pomoćni i u njima će biti bolnica, kuhinja, sportska sala, radionica, mrtvačnica, kantina, prostor za vjerske potrebe i druge sadržaje. Svaka ćelija površine je 12 kvadratnih metara i ima svoje kupatilo. Novac za gradnju ove visokosigurnosne ustanove obezbijedili su BiH i donatori. Najveći donator je Evropska unija, koja je učestvovala sa 10,8 miliona eura. Ostatak sredstava za izgradnju objekta maksimalne sigurnosti i kapaciteta osigurali su Ministarstvo pravde BiH, Kraljevina Švedska, Sjedinjene Američke Države, kao i Razvojna banka Vijeća Evrope putem kredita.

(Nezavisne)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Kiki

30.11.2018 09:42

Eh da je sreće uskoro u njemu bilo mjesta.

ODGOVORITE
Name

komedijaoddrzave

30.11.2018 11:21

cuj drzavni a ciji su zatvori koji su do sada postojali i oni su drzavni

Name

BOBA

30.11.2018 09:45

U RS I BIH TREBA ŠTO VIŠE GRADITI ZATVORA ,STARAČKIH DOMOVA I NEUROPSIHIJATRIJA.BEZ TOGA NE VIDIM BUDUĆNOST I TO ONU SVIJETLU.

ODGOVORITE
Name

Ruglo

30.11.2018 10:19

BiH je prostor, koji neće imati neku budućnost, izuzev staračkih domova, zatvora i psihijatrija, ukoliko mentori budu plaćali. Masa radno sposobnih i mladi će otići, ostaće ko mora, svjetla se već postepeno gase, mnogi odavno žive u mraku... Ovi "probrani" čopaju ostatke, siromašni nisu nikome interesantni. Većinski smo ugroženi, kao nacije, patriote, ljudi, ali došlo se do predzadnjeg čina, ove zaista ružne drame.

Name

re Ruglo

30.11.2018 11:27

Kako se gase svijetla evo danas će privredna komora RS ugostiti 35 firmi iz Slovenije.Navodno dolaze slovenci da vide gdje se može investirati

Name

Doće

30.11.2018 09:50

Doće na otvaranje i svi oni koji trebaju biti njegovi stanari, na žalost!

ODGOVORITE
Name

Kowalski

30.11.2018 10:43

Послије отварања их оставити на пансиону.

Name

Re

30.11.2018 10:09

Da je pravde Oric BI trebo prvi bit na otvoranju iza resetaka

ODGOVORITE
Name

Re

30.11.2018 11:26

A sto Oric,kad nije osudjen,ti ti po tvom sudu jel.

Name

Rale

30.11.2018 10:10

Imal mjesta za Odmetnike iz RS

ODGOVORITE
Name

Harac!

30.11.2018 10:15

Harac rajo, il' jos gore bice!

ODGOVORITE
Name

Milicija ex

30.11.2018 10:40

A osoblje odabrati prema standardima koji važe u ostalim KP zavodima u BH-a. Nigdje više korupcije, kriminala, lopovluka što u KP zavodima. Sve je na prodaju, sve se može kupiti. Oni okolo su neuporedivo veća banda, kriminalci i lopovi nego oni unutra. Ni ovaj BH-a Alkatraz ne bi trebalo da je izuzetak. Družina će se već pobrinuti.

ODGOVORITE
Name

*

30.11.2018 10:45

trenutno NAJ profitibilnije firme u bih i Srpskoj su zatvori.Vlast se hvali da je otvorila zatvor novi a na hvali se da je otvorila pogon za proizvodnju nekakvih proizvoda. Da se zaposle tatini i mamini sinovi da se kaze nesto oni rade. 600 osudjenika a 300 radnika.Bravo, mnogo bravo

ODGOVORITE
Name

Verovali Ili Ne

30.11.2018 11:52

U Americi postoje privatni zatvori.Kao kod nas privatno obdaniste.Ispunis standarde,zna se sve kakav objekat i drzava ti placa po osobi.

ODGOVORITE
Name

Googl

30.11.2018 12:05

Da su izbori dosli bi DODIK I ZELjKA presjeci vrpcu.......

ODGOVORITE
Name

Dario

30.11.2018 16:04

ZATVORI SE PRAVE ZA OVE STO SU UHVACENI SA DZONTOM,PROVALILI KIOSK ILI UKRALI 3m DRVA A VELIKI LOPOVI SU NA VLASTI ILI UZ VLAST SLOBODNI.

ODGOVORITE