ЕЛ: Тежак пораз Бајерна! ЦСКА славио код Реала!

Бајерн претрпео тежак пораз у Тел Авиву! Кошаркаши Бајерна из Минхена поражени су на гостовању у Тел Авиву од Макабија резултатом 95:71 у десетом колу Евролиге.  Бајернова ТРИ скока за полувреме?! Макаби отресао Баварце, Лучић се бар копрцао! Шта се то десило екипи Дејана Радоњића? Реал са Љуљом: 17-1; Реал без Љуља: 1-3! ЦСКА се прошетао кроз Мадрид! Краљевски клуб без најбољег играча не изгледа добро. . .

Кошарка 29.11.2018 | 23:21
ЕЛ: Тежак пораз Бајерна! ЦСКА славио код Реала!
После убедљиве победе на гостовању на Канарским острвима Бајерн је сада претрпео тежак пораз и испао са позиције која води у Топ 8.

Макаби је остварио прву победу у Евролиги са новим тренером, бившим стручњаком Олимпијакоса Јанисом Сверопулосом.

Макаби је утакмицу решио сјајном игром у првих 20 минута када је стекао 18 поена предности. Радоњићев Бајерн је у другом делу успео делимично да ублажи, али је екипа остала без снаге, те је у финишу уписала убедљив пораз.

У победничкој екипи поентерски се истакло неколико играча. Мајкл Рол је постигао 14, Алекс Тајус 13, Тарик Блек 12, а Скоти Вилбекин десет поена. Џони О'Брајант је имао девет, уз десет ухваћених лопти.

Најефикаснији у Бајерну била је бивша НБА звезда Дерик Вилијамс са 15 поена. Стефан Јовић је имао шест, уз пет асистенција, а Владимир Лучић је био најбољи играч Бавараца и меч је завршио са 11 поена и седам скокова.

Податак за рубрику веровали или не. Морали би да се помучимо не би ли пронашли тако лошу игру неког тима под обручима. Што је још чудније десило се екипи Дејана Радоњића, тренеру кога карактерише баш то што му се екипе заснивају на одбрани и центрима. А опет, Бајерн је у Тел Авиву за полувреме имао само ТРИ дефанзивна скока?! У таквим околностима, питање победника није се постављало. Макаби је сажвакао Баварце и подарио Јанису Сферопулосу евролигашки првенац на клупи израелског титана - 95:71.

Уједно и прву Макабијеву победу још од 78:68 у Подгорици, 18. октобра. Али и Будућност је намучила Макаби много више него Бајерн. Има наравно и до тога што су Израелци сјајно шутирали (на крају меча 60,8 одсто за два), али Немци као да су заборавили како се скаче. На крају, невероватних 41/18 за домаћи тим кад су скокови у питању. Озбиљна се кошарка тако не игра.

Није зато ни чудо што је Макаби утакмицу отворио са 10:2, већ после седам поена имао двоцифрену предност (18:8) уз осам поена Тарика Блека. Већ средином четврте деонице 41:22. Друго полувреме пука формалност. Бајерн психички убијен.

Мајк Рол је био најефикаснији у Макабију са 14 поена, Алекс Тајус је додао 13, Блек је до 12 добацио већ у 16. минуту и после је углавном одмарао.

У Бајерну је предњачио Девин Букер са 15 поена, док је Владимир Лучић уписао 11, али је са седам скокова био једини у немачком тиму који се рвао под обручима. Стефан Јовић је меч завршио са шест поена и пет скокова.

ЦСКА демонстрирао силу и срушио Реал у Мадриду! Кошаркаши ЦСКА из Москве победили су Реал Мадрид у десетом колу Евролиге на гостовању са 93:88.

Московљани су уписали девету победу у десет мечева и нанели други пораз Реалу, који је поново поражен након што га је у претходној рунди савладао Олимпијакос.

Гости су губили на полувремену, али су у трећој четвртини успели да дођу до вођства које нису испуштали до краја утакмице.

Предност тима Димитриса Итудиса била је и двоцифрена, међутим Мадриђани су при крају успели да је смање.

Фантастични Факундо Кампацо није био довољан да се Реал извуче. Аргентинац је меч завршио са 24 поена, а пратили су га Руди Фернандес са 18 и Фелипе Рејес са десет.

Подједнако добар као Кампацо код гостију био је Кори Хигинс, који је такође имао 24 поена. Вил Клајбурн је додао 18, уз шест скокова, а 15 је имао Нандо де Коло, уз пет успешних додавања.

Можда је после очитавања лекције Гран Канарији изгледало да Реал Мадрид може да се снађе без Серхија Љуља, али после репризе прошлогодишњег полуфинала Евролиге и класика против ЦСКА у Мадриду дефинитивно је постало јасно да је то немогуће. То се јасно види и кроз призму остварених резултата. Када је шпански ас био у комбинацији ове сезоне Реал је имао чак седамнаест победа у свим такмичењима и само један пораз. После вечерашњег неуспеха у судару с Армејцима, Реал је отишао на 1-3 када Љуља нема у тиму...

ЦСКА се буквално прошетао кроз Мадрид и победом резултатом 93:88 засео на прво место на табели Евролиге. Играли су Московљани без ровитог Серхија Родригеза и Андреја Воронцевича који је одлучио да помогне репрезентацији Русије у квалификацијама за Светски куп, али су се ипак боље снашли од браниоца титуле. 

Када није било једног од најбољих плејмејкера Европе, свој део колача узели су Вил Клајбурн и Кори Хигинс и тако надоместили велики нападачки простор. Хигинс је одиграо најбољу утакмицу ове сезоне и убацио 24 поена (9/15 из игре, 4/7 за три), док га је Клајбурн испратио са још 18 поена и шест скокова, чиме су задали велики ударац Краљу. Стандардно добар био је Нандо де Коло, који је на крају имао 15 поена (4/6 за три), уз пет асистенција.

ЦСКА је великог такмаца надиграо после озбиљне баражне паљбе са дистанце. Армејци су пуцали из свих оружја и на крају погодили 15 далекометних хитаца из само 26 покушаја, на шта Реал није имао одговор. Таква игра омогућила је ЦСКА да диктира темпо и води практично свих 40 минута и готово рутински обезбеди тријумф у дому актуелног шампиона Европе.

У изостанку Серхија Љуља посебно се истакао његов заменик Факундо Кампацо. Имао је 23 поена (7/16 из игре), али и тројку са три четвртине терена којом је запечатио уводни период утакмице. Пошто није имао адекватну замену, на терену је провео чак 36 минута!

Упркос најавама да би могао да пропусти меч због повреде, Руди Фернандез је одиграо врло добар меч и скупио 18 поена и три скока, уз две асистенције. Фелипе Рејес дописао је десет поена и пет скокова.

ЕВРОЛИГА - 10. коло

Дарушафака - Гран Канарија 71:75
/Мекалум 13 - Ериксон 23, Пасечникс 17/

Жалгирис - Олимпија Милано 83:78
/Дејвис 27 – Џејмс 17/

Макаби – Бајерн 95:71
/Рол 14, Тајус 13, Блек 12 – Букер 15, Лучић 11/

Реал Мадрид - ЦСКА Москва 88:93
/Кампацо 23 - Хигинс 24/

петак

Химки - Панатинаикос 18.00
Анадолу Ефес - Басконија 18.30
Олимпијакос - Будућност 20.30
Барселона - Фенербахче 21.00

Табела: ЦСКА 9-1, Реал 8-2, Фенер 8-1, Ефес 7-2, Барселона 6-3, Милано 6-4, Панатинаикос 5-4, Олимпијакос 5-4, Бајерн 4-6, Жалгирис 4-6, Басконија 3-6, Химки 3-6, Гран Канарија 3-7, Будућност 2-7, Макаби 2-8, Дарушафака 1-9.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар