EL: Težak poraz Bajerna! CSKA slavio kod Reala!

Bajern pretrpeo težak poraz u Tel Avivu! Košarkaši Bajerna iz Minhena poraženi su na gostovanju u Tel Avivu od Makabija rezultatom 95:71 u desetom kolu Evrolige.  Bajernova TRI skoka za poluvreme?! Makabi otresao Bavarce, Lučić se bar koprcao! Šta se to desilo ekipi Dejana Radonjića? Real sa Ljuljom: 17-1; Real bez Ljulja: 1-3! CSKA se prošetao kroz Madrid! Kraljevski klub bez najboljeg igrača ne izgleda dobro. . .

Košarka 29.11.2018 | 23:21
EL: Težak poraz Bajerna! CSKA slavio kod Reala!
Posle ubedljive pobede na gostovanju na Kanarskim ostrvima Bajern je sada pretrpeo težak poraz i ispao sa pozicije koja vodi u Top 8.

Makabi je ostvario prvu pobedu u Evroligi sa novim trenerom, bivšim stručnjakom Olimpijakosa Janisom Sveropulosom.

Makabi je utakmicu rešio sjajnom igrom u prvih 20 minuta kada je stekao 18 poena prednosti. Radonjićev Bajern je u drugom delu uspeo delimično da ublaži, ali je ekipa ostala bez snage, te je u finišu upisala ubedljiv poraz.

U pobedničkoj ekipi poenterski se istaklo nekoliko igrača. Majkl Rol je postigao 14, Aleks Tajus 13, Tarik Blek 12, a Skoti Vilbekin deset poena. Džoni O'Brajant je imao devet, uz deset uhvaćenih lopti.

Najefikasniji u Bajernu bila je bivša NBA zvezda Derik Vilijams sa 15 poena. Stefan Jović je imao šest, uz pet asistencija, a Vladimir Lučić je bio najbolji igrač Bavaraca i meč je završio sa 11 poena i sedam skokova.

Podatak za rubriku verovali ili ne. Morali bi da se pomučimo ne bi li pronašli tako lošu igru nekog tima pod obručima. Što je još čudnije desilo se ekipi Dejana Radonjića, treneru koga karakteriše baš to što mu se ekipe zasnivaju na odbrani i centrima. A opet, Bajern je u Tel Avivu za poluvreme imao samo TRI defanzivna skoka?! U takvim okolnostima, pitanje pobednika nije se postavljalo. Makabi je sažvakao Bavarce i podario Janisu Sferopulosu evroligaški prvenac na klupi izraelskog titana - 95:71.

Ujedno i prvu Makabijevu pobedu još od 78:68 u Podgorici, 18. oktobra. Ali i Budućnost je namučila Makabi mnogo više nego Bajern. Ima naravno i do toga što su Izraelci sjajno šutirali (na kraju meča 60,8 odsto za dva), ali Nemci kao da su zaboravili kako se skače. Na kraju, neverovatnih 41/18 za domaći tim kad su skokovi u pitanju. Ozbiljna se košarka tako ne igra.

Nije zato ni čudo što je Makabi utakmicu otvorio sa 10:2, već posle sedam poena imao dvocifrenu prednost (18:8) uz osam poena Tarika Bleka. Već sredinom četvrte deonice 41:22. Drugo poluvreme puka formalnost. Bajern psihički ubijen.

Majk Rol je bio najefikasniji u Makabiju sa 14 poena, Aleks Tajus je dodao 13, Blek je do 12 dobacio već u 16. minutu i posle je uglavnom odmarao.

U Bajernu je prednjačio Devin Buker sa 15 poena, dok je Vladimir Lučić upisao 11, ali je sa sedam skokova bio jedini u nemačkom timu koji se rvao pod obručima. Stefan Jović je meč završio sa šest poena i pet skokova.

CSKA demonstrirao silu i srušio Real u Madridu! Košarkaši CSKA iz Moskve pobedili su Real Madrid u desetom kolu Evrolige na gostovanju sa 93:88.

Moskovljani su upisali devetu pobedu u deset mečeva i naneli drugi poraz Realu, koji je ponovo poražen nakon što ga je u prethodnoj rundi savladao Olimpijakos.

Gosti su gubili na poluvremenu, ali su u trećoj četvrtini uspeli da dođu do vođstva koje nisu ispuštali do kraja utakmice.

Prednost tima Dimitrisa Itudisa bila je i dvocifrena, međutim Madriđani su pri kraju uspeli da je smanje.

Fantastični Fakundo Kampaco nije bio dovoljan da se Real izvuče. Argentinac je meč završio sa 24 poena, a pratili su ga Rudi Fernandes sa 18 i Felipe Rejes sa deset.

Podjednako dobar kao Kampaco kod gostiju bio je Kori Higins, koji je takođe imao 24 poena. Vil Klajburn je dodao 18, uz šest skokova, a 15 je imao Nando de Kolo, uz pet uspešnih dodavanja.

Možda je posle očitavanja lekcije Gran Kanariji izgledalo da Real Madrid može da se snađe bez Serhija Ljulja, ali posle reprize prošlogodišnjeg polufinala Evrolige i klasika protiv CSKA u Madridu definitivno je postalo jasno da je to nemoguće. To se jasno vidi i kroz prizmu ostvarenih rezultata. Kada je španski as bio u kombinaciji ove sezone Real je imao čak sedamnaest pobeda u svim takmičenjima i samo jedan poraz. Posle večerašnjeg neuspeha u sudaru s Armejcima, Real je otišao na 1-3 kada Ljulja nema u timu...

CSKA se bukvalno prošetao kroz Madrid i pobedom rezultatom 93:88 zaseo na prvo mesto na tabeli Evrolige. Igrali su Moskovljani bez rovitog Serhija Rodrigeza i Andreja Voronceviča koji je odlučio da pomogne reprezentaciji Rusije u kvalifikacijama za Svetski kup, ali su se ipak bolje snašli od branioca titule. 

Kada nije bilo jednog od najboljih plejmejkera Evrope, svoj deo kolača uzeli su Vil Klajburn i Kori Higins i tako nadomestili veliki napadački prostor. Higins je odigrao najbolju utakmicu ove sezone i ubacio 24 poena (9/15 iz igre, 4/7 za tri), dok ga je Klajburn ispratio sa još 18 poena i šest skokova, čime su zadali veliki udarac Kralju. Standardno dobar bio je Nando de Kolo, koji je na kraju imao 15 poena (4/6 za tri), uz pet asistencija.

CSKA je velikog takmaca nadigrao posle ozbiljne baražne paljbe sa distance. Armejci su pucali iz svih oružja i na kraju pogodili 15 dalekometnih hitaca iz samo 26 pokušaja, na šta Real nije imao odgovor. Takva igra omogućila je CSKA da diktira tempo i vodi praktično svih 40 minuta i gotovo rutinski obezbedi trijumf u domu aktuelnog šampiona Evrope.

U izostanku Serhija Ljulja posebno se istakao njegov zamenik Fakundo Kampaco. Imao je 23 poena (7/16 iz igre), ali i trojku sa tri četvrtine terena kojom je zapečatio uvodni period utakmice. Pošto nije imao adekvatnu zamenu, na terenu je proveo čak 36 minuta!

Uprkos najavama da bi mogao da propusti meč zbog povrede, Rudi Fernandez je odigrao vrlo dobar meč i skupio 18 poena i tri skoka, uz dve asistencije. Felipe Rejes dopisao je deset poena i pet skokova.

EVROLIGA - 10. kolo

Darušafaka - Gran Kanarija 71:75
/Mekalum 13 - Erikson 23, Pasečniks 17/

Žalgiris - Olimpija Milano 83:78
/Dejvis 27 – Džejms 17/

Makabi – Bajern 95:71
/Rol 14, Tajus 13, Blek 12 – Buker 15, Lučić 11/

Real Madrid - CSKA Moskva 88:93
/Kampaco 23 - Higins 24/

petak

Himki - Panatinaikos 18.00
Anadolu Efes - Baskonija 18.30
Olimpijakos - Budućnost 20.30
Barselona - Fenerbahče 21.00

Tabela: CSKA 9-1, Real 8-2, Fener 8-1, Efes 7-2, Barselona 6-3, Milano 6-4, Panatinaikos 5-4, Olimpijakos 5-4, Bajern 4-6, Žalgiris 4-6, Baskonija 3-6, Himki 3-6, Gran Kanarija 3-7, Budućnost 2-7, Makabi 2-8, Darušafaka 1-9.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar