Како зауставити одлазак грађана?

Увођење бројних олакшица за рад у иностранству и стални одлазак радно способног становништва упалио је црвене аларме у свим балканским земљама. Многи страхују да ће егзодус радника у најјаче европске економије, кулминирати. Румунија планира да уводи репресивне мјере за своје грађане. Да ли је могуће увести такве мјере и у БиХ?

Република Српска 29.11.2018 | 22:13
Како зауставити одлазак грађана?
Румунија има план да својим држављанима ограничи рад у иностранству на пет година и да се након истека тог периода морају вратити у земљу. Увођење такве мјере у Републици Српској би можда био један од начина да се спријечи даље осипање становништва. Међутим, то у пракси не би донијело добре ефекте. Држава треба да понуди рјешења за оне проблеме због којих становништво одлази.

“Нека власти и у РС и у БиХ и у Румунији нађу адекватан модел и друштвени модел са радницима да им се обезбиједи живот достојан човјека у РС и БиХ а у конкретном случају и у Румунији и сматрам да никад не би ни дошло до одлива радне снаге и у обиму као што је то данас”, каже Александар Чавић, демограф.

Увођење мјере условљавања грађана би значила да се нарушава слободно кретање становништва. Умјесто тога, треба увести мјере које би животни стандард грађана БиХ коначно поправила, кажу економисти.

“Мислим да би требало донијети мјере које би омогућиле бољи живот на овом подручју и на тај начин зауставити одлив становништва а не са неким репресивним мјерама гдје би се ограничио одлазак на 5 година то значи да треба да се овдје олакша живот и на тај начин спријечи одлазак становништва”, сматра Предраг Дудуковић, економиста.

Иако је послодавцима сваки радник који остане у БиХ важан, ипак сматрају да би увођење условне мјере повратка у земљу било непримјењиво и нелогично. Одлазак становништва би могле зауставити само мјере које би поправиле економско и политичко стање у земљи, сматрају послодавци.

“Неке наше анализе су показале да би поправљање стања у здравству школству политичком амбијенту бих раст плата односно све заједно треба да да поруку становништву да ће овдје бити болље и то би била најбоља мјера која би смањила одлазак а било каква административна мјера мислим да нема смисла и ми покушавамо даутичемо на ове мјере које сам споменуо”, каже Саша Тривић, Унија удружења послодаваца РС.

Стручњаци упозоравају да ће нови њемачки закон, који ступа на снагу наредне године, уклонити већину преосталих баријера за запошљавање наших радника у тој земљи. Због увођења бројних олакшица, и убрзања процедуре одласка, очекује се још већи егзодус радника у Њемачку, али и друге земље Европске уније.

БН ТВ

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

075

29.11.2018 21:14

Како? Никако!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељацкаполитика

29.11.2018 21:15

Никако. Док год су лидери опозиције обицни опртунисти без трунке визије и зеље да направе промјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?!

29.11.2018 22:52

Има цасних људи, који се истински боре за боље, али хоботница је то! Нема промјена ни ти це бити! Избори су фарса!

Name

АБ

30.11.2018 06:42

Док год су политичари негативна категорија становништва.

Name

Како

29.11.2018 21:16

Па тако што нећете више излазити на изборе,сасвим нормално. Српска политика је погрешна од 1945. и још и данас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

30.11.2018 08:32

Какви више избори и политичари кад су сви исти или још гори од ових на власти, него ће се у недостатку радне снаге и код нас повећавати плате и људи неће ићи вани. И данас добар мајстор или добар стручњак добро живи и зарађује овде. А лијена и неспособна фурда иде даље и лаје на своје!

Name

Отици одавде

29.11.2018 21:29

цуј како ма кога брига од ових политицара ма никог то не занима да занима неби досло до масовни одлазака само ици сто даље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

29.11.2018 21:44

Било би добро да се успије зауставити одлазак младих из дрзаве, али са друге стране посматрано, реално па гдје це ти наси млади радити и зарадјивати за зивот себе и своје породице ако је имају или је планирају основати. Рудоња је развио систем ако ниси са њим немас ниста и гладан си и зедан, зељан правде и слободе говора и мисљења. Све нам је Рудоња и секта унистили а најгоре сто нам растјера младост, која нема гдје радити. Унистене банке, зељезнице, сколе, обданиста, вртици, пољопривреда, зато млади немају перспективу и одлазе вани. Не треба им замјерити, морају негдје радити, секта не дозвољава ниста за омладину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дује

29.11.2018 21:59

Млади прво зањима и стари повезивање породица ко це му радити за мизерију од данасњих плата а усвојили су све европске стандарде разноразне намете само нису усвојили плате достојне насем раднику који је цијењен и добро плацен свугдје у свијету само у својој дрзави није

Name

Ма-Ја

29.11.2018 23:17

Опоравка нема док се не подигну творнице које су претворили у тржне центре. А продали су све што су могли, тако да у наредних 1000 година живота за младе овдје нема. Па не може се држава створити и водити са пиљарама. Млад свијет и треба да иде. То су му омогућили сви они који гласају за ове глумце. И не буне се јер је њима очито добро под њиховом чизмом.

Name

7

29.11.2018 22:14

Питајте Додика док додје са БАЛЕТА РОМЕА И ЈУЛИЈЕ..Заболи њега к..... ЗА МЛАДИМА..ОН ЈЕ СВОГА МАЛИСУ НАМИРИО...ова гледа балет инаце има искуство отисао испод ШАТОРА...ЦЦЦЦЦ Апсурдна земљо РС...почињемо да те мрзимо и вјеру да мрзимо..

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

29.11.2018 22:36

Послодавци,боље реци робовласници су највеце зло као и власт. Нека доведу кога хоце да им ради,јер це власт њих сада да унисти. Доста су и они и власт униставали раднике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејанпд

29.11.2018 22:55

Ви покушавате на тај начин спријечити одлазак? У држави која је по свакој познатој дефиницији државности протекторат или колонија? У држави у којој су политичари изнад закона и устава, у држави у којој је нормално да радничка права постоје једино на папиру! У држави која, једина на свијету прави разлику измедју економисте(на пример) који плату прима са буџета и оног који је на платном списку приватног предузећа? Држава у којој су млијеко, брашно, хљеб, млијечни производи, со...заштићени ограниченом маржом,а енергент који утиче у цијени тих,као и већине других основних намирница и превоза, гориво је недодирљив, његова маржа је под контролом тржишне економије!? Замислите то у земљи која прво запосли па проведе Конкурс, која прво договори па прави избор изводјача, која узима робу па распише Конкурс за добављача...земља у којој предсједник странке проводи кампању о трошку градјана, користи јавне ресурсе у циљу личне промоције, који ће за личне потребе а на терет фирме(читај ентитета) купити и хеликоптер да се вози...који ће себи дати буџет(читај џепарац) од десет и по милиона годишње, а по Уставу је формална функција, без извршних овлаштења и то му служи за такозвани хуманитарни рад и социјалну помоћ у земљи која има запослене људе у институцијама социјалне заштите и Црвени крст, те ти људи за свој посао примају и плате...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо Неко

30.11.2018 09:27

Тацно тако двака цаст за коментар

Name

Ма-Ја

29.11.2018 23:14

Ударит ће порезе на све што је отишло и тако запечатити сваки повратак. Домовина је тамо гдје ти је добро. Што даље од Балкана то боље. Није то Балкан то је уклети брод. Без кормилара, без наде, потонуо давно само што је уклет па не може ни да умре него се лелуја и вуче са духовима на њему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац

30.11.2018 01:01

Већина буџована је одавно смјестила своје потомство вани или им обезбједила резервни положај вани. А и себи, безбели, за не д'о Бог. Остаће раја која ће се крвити око црјепова, док буду раскривали Додину кућу, а овај ће се смијати са сигурне даљине, гледајући то преко ТВ-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

30.11.2018 02:36

Ријесење постоји, само они који одлуцују о томе углавном неце да цују за то. Довољно је само реци да су једносалтерски систем и онлине регистрација привредних субјеката обецани и да од тога јос увијек нема ниста и не само то, јос се у пракси цека дуго на оснивање фирме упркос томе сто је јос прије неколико година уведено да се фирма мизе регистровати за до 3 дана сто знаци да и оно сто је урадјено, вази само на папиру који оцигледно трпи све и сваста. То је само дјелиц прице. Да не спомињем прицедуру за добијање градјевинске дозволе. На то се јос висе треба цекати. Како ова власт мисли привуци локалне инвеститоре да улозе свој новац у покретању бизниса, као и стране да отворе фабрику када администрација и даље јако много коци брзи развој привреде које нема управо због вец наведеног, а то је само дио и уједно основа засто нема великих инвестиција, а ни оних најмањих. Докле год административни апарат буде био скуп, спор, гломазан и неефикасан, само кладионице и пекаре це имати највисе посла. Хљеба и игара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

30.11.2018 04:47

Ма најбоље је зидове озидат на границама и путне исправе им отет сведно стеим све отели

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

30.11.2018 06:26

кад буде минималац 1000 км и постован закон о раду, годисњи одмор, 40 сатна седмица, плацен прековремени рад, регрес, топли оброк, а не да радници раде 30 дана за 400 км, а послодавци да возе аута од 200.000 км и акумулирају добит вецу од послодаваца на западу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

30.11.2018 07:30

За почетак нека приватници (робовласници) дио од марже која износи 30-40% нето (значи кад се израчуна цијена настанка производа или набавке истог, заједно са платом радника) дају радницима у виду плате која ће бити довољна да задовољи основне животне потребе радника, а не да им људи раде под паролом "дан комад" као сад што раде (срамота за какву мизерију од плате радимо, и још нас понижавају газде и од те мизерије одузимају), затим да држава почне да спроводи законе и да ти закони важе за све подједнако (нпр. 21. новембар, сви приватници радили а инспекције нигдје) и на крају да се уведе закон о поријеклу имовине како би се нелегално стечена имовина код ових наших газда одузела...

ОДГОВОРИТЕ
Name

паљанин

30.11.2018 08:49

Направите ви фабрике и повецајте минималну плату на 800 а плате у фабрици нека буду 1200км па неце нико отици а док ви њих изградите и оградите се сретно свима који имају могуцност да оду да виде како се лијепо зиви јест да се ради али знате за ста радите и борите се. Сто даље одавде да не гледате ове смрадове од политицара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспора

30.11.2018 09:08

Ако,власт,Додиг,он је дрзава,он је изнад,устава, референдум,,9 јануар,Застава ,убиства,сто је најгоре,пријетње на изборима,ни Хитлер није пријетио бирацима, најбољи студенти раде на пилани,купљене дипломе,кад ЗЛО ДОДИГ,оде у затвор,нико неце ици

Name

Незаустављив0!!!

30.11.2018 10:44

Па то је план Додиг-ових ментора. Ако сте гледали ко је изазвао 1. свјетски рат (а оптузио Србију)-све је јасно: Аустро-угарска (и Њемацка) требала прузну руту, која је исла преко Србије, према Багдаду) и Мусолини (за преузимање те руте) финансирао убитство Фердинанда. (Наравно: Аустро-угарска је била за то). Фердинанда је зртвовала Сустро-угарска.Цитајмо и све цемо сазнати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зока

30.11.2018 10:55

неце бити боље за два зивота зато сам отисао, отисао сам у далеку земљу и не залим секунде. опустенији сам у многоме

ОДГОВОРИТЕ