ЛЕ: Астана стријепи, Рапид "окренуо" Спартак!

У прва два меча 5. кола Лиге Европе бечки Рапид после преокрета у последњих десет минута стигао до победе против Спартака у Москви. Динамо Кијев обезбедио пролеће у Европи.  Трик Циганкова води Динамо даље као носиоца, муња Тонија Рукавине послала пречку на снимање! Спартак се обрукао усред у Москве. . .

Фудбал 29.11.2018 | 19:50
ЛЕ: Астана стријепи, Рапид "окренуо" Спартак!
Бењамин Вербић постигао је гол у Астани којим је Динамо Кијев дефинитивно обезбедио пролеће у Лиги Европе. Украјинци су победили 1:0, а погодак Словенца догодио се у 29. минуту после врло лепе акције и асистенције Виктора Циганкова.

Астана је доживела први пораз у Групи К, што је француском Рену отворило могућност да је до краја такмичења по групама престигне и презими у Европи.

Ипак, у случају кикса Рена, Астана ће се већ вечерас придружити Кијевљанима.

Динамо је први са 11 бодова, представник Казахстана има осам, Рен три, а Јаблонец два.

Чеси вечерас играју против Рена, а у последњем колу Французи дочекују Астану, док Јаблонец путује у Кијев.

Српски репрезентативац Антонио Рукавина одиграо је 90 минута за Астану.

Занимљиво је било и у Моксви, где је Спартак пропустио прилику да у завршницу Групе Г уђе са одличне позиције. Не само да нису победили, већ су црвено-бели у финишу утакмице дозволили Рапиду из Беча да направи потпуни преокрет – 2:1.

Аустријанци су другим тријумфом у Лиги Европе избили на прво место, али је питање да ли ће на њему остати и после меча у Глазгову, где се састају Ренџерс и Виљареал.

Зе Луис је у 20. минуту побегао одбрани Рапида и довео Спартак у вођство. Руси су предност чували све до последњих десет минута. Прво је у 80. минуту одбрана Московљана заборавила на Мерта Мулдера, који је остао сам после корнера и са ивице петерца главом матирао Артема Реброва.

У првом од четири минута судијске надокнаде још једном је капитулирала одбрана Спартака. Врло лоше је реаговала и дозволила да прође луцидан пас у простор Стефана Шваба за Филипа Шобезбергера.

На табели Рапид има седам бодова и утакмицу више, Виљареал је други са шест, док Ренџерс има пет. На зачељу је сада Спартак са пет бодова.

Следи расплет и у Лиги Европе, па смо у првим мечевима петог кола добили и осмог учесника нокаут фазе, пошто је Динамо Кијев победом од 1:0 на гостовању код Астане осигурао не само пролаз, већ и прво место и статус носиоца на жребу за осмину финала другог по снази континенталног такмичења. Номинални јунак меча био је Вењамин Вербић, стрелац јединог гола на мечу, мада је на нас већи утисак оставила мангупска пета Виктора Циганкова, која је распорила одбрану домаћег тима.

Није на краји ни најбитније, Динамо је до успеха дошао као тим, мада би морао да се захвали и пречки, пошто је у последњем минутима меча српски репрезентативац Антонио Рукавина умало постигао један од најлепших голова у сезони. Добио је лопту на око 40 метара од противничког гола, доста искоса је био и могло се за очекивати да ће пре покушати да центрира, али како у казненом није било много његових саиграча решио је да проба да изненади Дениса Бојка.

Срећом по Украјинце, искусни голман је био опрезан, па је врховима прстију успео само да за који милиметар промени путању лопте, таман толико да она заврши на пречки. А да пречка може да јаукне, кукајући би отрчала на магнетну резонанцу да провери да није доживела некакву фрактуру.

Како било, Астана није успела да изједначи, па се Динамо захваљујући Вербићевом голу придружио Бајеру из Леверкузена, Цириху, Динаму, Арсеналу, Ајнтрахту из Франкфурта, Лацију и Челсију у нокаут фази Лиге Европе.

Са друге стране, тиму Антонија Рукавине – играо свих 90 минута за домаће – сада остаје да испрати дуел Јаблонеца и Рена и нада се ремију који би му дозволио да се у последњем колу опусти знајући да је своје обавио. Евентуални победник дуела у Чешкој могао би да се нада да ће прескочити Астану, али ће му свакако бити неопходан и пораз Казахстанаца у Рену у последњем колу.

Много више драме могло би да буде у Групи Г у којој је Спартак поготком брзоногог и спретног Зе Луиса имао Рапид на рацни, али је у самом финишу меча дозволио Аустријанцима да га осрамоте усред Москве – 2:1 за Бечлије.

Шокантан пораз за Русе - играли без Марка Петковића –  имајући у виду да се чинило да су после тог Зе Луисовог гола у 20. минуту успели да анестерзирају госте. Међутим, као што се то често дешава руским фудбалерима, распуст у глави пре но што је време за одмор.

Резервиста Филип Шобесбергер је навукао одело суперхероја. Прво је асистирао 19-годишњем Мерту Мулдуру за изједначење, а потом у судијској надокнади и сам - можда из офсајда додуше? - лобоваоАртјома Реброва и оставио навијаче Народног клуба да неверици покушавају да схвате шта се управо десило на московских минус 11.

Ситуација у Групи Г тако ће можда постати нешто јаснија тек након вечерашњег меча Глазгов Ренџерса и Виљареала. Мада шта год да се деси, епилог ћемо добити тек у последњем колу, с тим да би Виљареал победом у Шкотској могао да већ вечерас букира место у топ 32 Лиге Европе.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар