LE: Astana strijepi, Rapid "okrenuo" Spartak!

U prva dva meča 5. kola Lige Evrope bečki Rapid posle preokreta u poslednjih deset minuta stigao do pobede protiv Spartaka u Moskvi. Dinamo Kijev obezbedio proleće u Evropi.  Trik Cigankova vodi Dinamo dalje kao nosioca, munja Tonija Rukavine poslala prečku na snimanje! Spartak se obrukao usred u Moskve. . .

Fudbal 29.11.2018 | 19:50
LE: Astana strijepi, Rapid "okrenuo" Spartak!
Benjamin Verbić postigao je gol u Astani kojim je Dinamo Kijev definitivno obezbedio proleće u Ligi Evrope. Ukrajinci su pobedili 1:0, a pogodak Slovenca dogodio se u 29. minutu posle vrlo lepe akcije i asistencije Viktora Cigankova.

Astana je doživela prvi poraz u Grupi K, što je francuskom Renu otvorilo mogućnost da je do kraja takmičenja po grupama prestigne i prezimi u Evropi.

Ipak, u slučaju kiksa Rena, Astana će se već večeras pridružiti Kijevljanima.

Dinamo je prvi sa 11 bodova, predstavnik Kazahstana ima osam, Ren tri, a Jablonec dva.

Česi večeras igraju protiv Rena, a u poslednjem kolu Francuzi dočekuju Astanu, dok Jablonec putuje u Kijev.

Srpski reprezentativac Antonio Rukavina odigrao je 90 minuta za Astanu.

Zanimljivo je bilo i u Moksvi, gde je Spartak propustio priliku da u završnicu Grupe G uđe sa odlične pozicije. Ne samo da nisu pobedili, već su crveno-beli u finišu utakmice dozvolili Rapidu iz Beča da napravi potpuni preokret – 2:1.

Austrijanci su drugim trijumfom u Ligi Evrope izbili na prvo mesto, ali je pitanje da li će na njemu ostati i posle meča u Glazgovu, gde se sastaju Rendžers i Viljareal.

Ze Luis je u 20. minutu pobegao odbrani Rapida i doveo Spartak u vođstvo. Rusi su prednost čuvali sve do poslednjih deset minuta. Prvo je u 80. minutu odbrana Moskovljana zaboravila na Merta Muldera, koji je ostao sam posle kornera i sa ivice peterca glavom matirao Artema Rebrova.

U prvom od četiri minuta sudijske nadoknade još jednom je kapitulirala odbrana Spartaka. Vrlo loše je reagovala i dozvolila da prođe lucidan pas u prostor Stefana Švaba za Filipa Šobezbergera.

Na tabeli Rapid ima sedam bodova i utakmicu više, Viljareal je drugi sa šest, dok Rendžers ima pet. Na začelju je sada Spartak sa pet bodova.

Sledi rasplet i u Ligi Evrope, pa smo u prvim mečevima petog kola dobili i osmog učesnika nokaut faze, pošto je Dinamo Kijev pobedom od 1:0 na gostovanju kod Astane osigurao ne samo prolaz, već i prvo mesto i status nosioca na žrebu za osminu finala drugog po snazi kontinentalnog takmičenja. Nominalni junak meča bio je Venjamin Verbić, strelac jedinog gola na meču, mada je na nas veći utisak ostavila mangupska peta Viktora Cigankova, koja je rasporila odbranu domaćeg tima.

Nije na kraji ni najbitnije, Dinamo je do uspeha došao kao tim, mada bi morao da se zahvali i prečki, pošto je u poslednjem minutima meča srpski reprezentativac Antonio Rukavina umalo postigao jedan od najlepših golova u sezoni. Dobio je loptu na oko 40 metara od protivničkog gola, dosta iskosa je bio i moglo se za očekivati da će pre pokušati da centrira, ali kako u kaznenom nije bilo mnogo njegovih saigrača rešio je da proba da iznenadi Denisa Bojka.

Srećom po Ukrajince, iskusni golman je bio oprezan, pa je vrhovima prstiju uspeo samo da za koji milimetar promeni putanju lopte, taman toliko da ona završi na prečki. A da prečka može da jaukne, kukajući bi otrčala na magnetnu rezonancu da proveri da nije doživela nekakvu frakturu.

Kako bilo, Astana nije uspela da izjednači, pa se Dinamo zahvaljujući Verbićevom golu pridružio Bajeru iz Leverkuzena, Cirihu, Dinamu, Arsenalu, Ajntrahtu iz Frankfurta, Laciju i Čelsiju u nokaut fazi Lige Evrope.

Sa druge strane, timu Antonija Rukavine – igrao svih 90 minuta za domaće – sada ostaje da isprati duel Jabloneca i Rena i nada se remiju koji bi mu dozvolio da se u poslednjem kolu opusti znajući da je svoje obavio. Eventualni pobednik duela u Češkoj mogao bi da se nada da će preskočiti Astanu, ali će mu svakako biti neophodan i poraz Kazahstanaca u Renu u poslednjem kolu.

Mnogo više drame moglo bi da bude u Grupi G u kojoj je Spartak pogotkom brzonogog i spretnog Ze Luisa imao Rapid na racni, ali je u samom finišu meča dozvolio Austrijancima da ga osramote usred Moskve – 2:1 za Bečlije.

Šokantan poraz za Ruse - igrali bez Marka Petkovića –  imajući u vidu da se činilo da su posle tog Ze Luisovog gola u 20. minutu uspeli da anesterziraju goste. Međutim, kao što se to često dešava ruskim fudbalerima, raspust u glavi pre no što je vreme za odmor.

Rezervista Filip Šobesberger je navukao odelo superheroja. Prvo je asistirao 19-godišnjem Mertu Mulduru za izjednačenje, a potom u sudijskoj nadoknadi i sam - možda iz ofsajda doduše? - lobovaoArtjoma Rebrova i ostavio navijače Narodnog kluba da neverici pokušavaju da shvate šta se upravo desilo na moskovskih minus 11.

Situacija u Grupi G tako će možda postati nešto jasnija tek nakon večerašnjeg meča Glazgov Rendžersa i Viljareala. Mada šta god da se desi, epilog ćemo dobiti tek u poslednjem kolu, s tim da bi Viljareal pobedom u Škotskoj mogao da već večeras bukira mesto u top 32 Lige Evrope.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar