Отказан сусрет Путина и Трампа

Предсједник САД-а Доналд Трамп отказао је састанак са председником Русије Владимиром Путином на маргинама самита Г20 у Аргентини због кризе у Украјини.

Свијет 29.11.2018 | 18:40
Отказан сусрет Путина и Трампа
"На основу чињенице да се бродови и морнари нису вратили у Украјину из Русије, одлучио сам да би било најбоље да се мој претходно заказани састанак у Аргентини са предсједником Владимиром Путином откаже. Радујем се сљедец́ем значајном самиту чим се ова ситуација разријеши!", написао је Трамп на свом налогу на Тwиттеру.

Трамп је претходно оклијевао по питању отказивања састанка, након што је добио информације о кризи у Керчком мореузу.

"Добиц́у цијели извештај у авиону о ономе што се догодило (у Керчком мореузу) и то ц́е одредити моје наредне кораке (у вези са састанком са Путином)", рекао је Трамп новинарима прије одласка у на самит Г20 у Буенос Ајресу.

Трамп је тада додао да разговор са Путином још није отказан, иако је он размишљао о прекиду састанка у свјетлу најновијих дешавања на Црном мору.

Према саопштењу Федералне службе безбједности Русије (ФСБ) у недјељу 25. новембра су бродови украјинске морнарице „Бердјанск“, „Никопољ“ и „Јани Капу“, нарушавајуц́и чланове 19 и 21 Конвенције УН о морском праву, нелегално прешли државну границу Русије. Бродови су ушли у привремено затворене воде Русије и неколико сати изводили опасне маневре, не одговарајуц́и на захтјеве руских бродова који су их пратили. Сва три брода су задржана и касније превезена до луке у Керчу.

Приведено је 24 украјинских војника, укључујуц́и два агента Службе безбједности Украјине, који су се, према ријечима прес-службе Федералне службе безбједности (ФСБ), налазили на бродовима и координисали провокације.  

Предсједник Русије Владимир Путин назвао је инцидент у Керчком мореузу провокацијом, истакавши да су међу члановима посаде на украјинским бродовима који су нелегално прешли границу Русије била двојица припадника Службе безбједности Украјине, који су фактички руководили том специјалном операцијом. При томе је Путин нагласио да су руске граничне службе вршиле своју дужност заштите државне границе. Према његовим ријечима, провокација на Црном мору везана је за низак рејтинг предсједника Украјине Петра Порошенко уочи избора.

(Спутњик)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Борба за власт

29.11.2018 17:53

Избори су у Украјини а предсједник има малу подрску народа па на овај нацин зели да дигне себи теитинг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ооохо

29.11.2018 18:13

Црвенокмерска пропаганда- процитани сте , слиједи одговор црвеногузом!

Name

израелац

29.11.2018 18:15

исто тако у Бих па ником ништа... и даље су на власти и праве своју игранку... ко још народ пита за здравље...

Name

075

29.11.2018 21:22

Значи нема више у Србији " Трумпе Србине "!!

Name

Делегација Је Крива

29.11.2018 23:02

мора да га је неко од насих наговорио да отказе...ма,дјес ти с њим прицат.

Name

ТАКО

29.11.2018 18:08

ДИКТАТОРИ УНИШТАВАЈУ СВОЈ НАРОД. УПРАВО ЗБОГ СВОЈИХ ПАТОЛОШКИХ ИНТЕРЕСА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упаљац

29.11.2018 18:58

Бас се Путин расплако. Интересантно како има добре зивце да се игра са НАТОМ. До сад је НАТО сваку земљу растурио и ојадио,гдје је само здраво рекао.Али Русија је тад била слаба. Сад ствари другације стоје. И Русија цека само прави тренутак,и један погресан потез НАТОа. И то и би,тад це горети ова кугла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

30.11.2018 07:08

Бас Путина брига. Оћеш нећеш. Путин је господин за све ове Ватиканске марионете.

ОДГОВОРИТЕ