Otkazan susret Putina i Trampa

Predsjednik SAD-a Donald Tramp otkazao je sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom na marginama samita G20 u Argentini zbog krize u Ukrajini.

Svijet 29.11.2018 | 18:40
Otkazan susret Putina i Trampa
"Na osnovu činjenice da se brodovi i mornari nisu vratili u Ukrajinu iz Rusije, odlučio sam da bi bilo najbolje da se moj prethodno zakazani sastanak u Argentini sa predsjednikom Vladimirom Putinom otkaže. Radujem se sljedećem značajnom samitu čim se ova situacija razriješi!", napisao je Tramp na svom nalogu na Twitteru.

Tramp je prethodno oklijevao po pitanju otkazivanja sastanka, nakon što je dobio informacije o krizi u Kerčkom moreuzu.

"Dobiću cijeli izveštaj u avionu o onome što se dogodilo (u Kerčkom moreuzu) i to će odrediti moje naredne korake (u vezi sa sastankom sa Putinom)", rekao je Tramp novinarima prije odlaska u na samit G20 u Buenos Ajresu.

Tramp je tada dodao da razgovor sa Putinom još nije otkazan, iako je on razmišljao o prekidu sastanka u svjetlu najnovijih dešavanja na Crnom moru.

Prema saopštenju Federalne službe bezbjednosti Rusije (FSB) u nedjelju 25. novembra su brodovi ukrajinske mornarice „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, nelegalno prešli državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahtjeve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

Privedeno je 24 ukrajinskih vojnika, uključujući dva agenta Službe bezbjednosti Ukrajine, koji su se, prema riječima pres-službe Federalne službe bezbjednosti (FSB), nalazili na brodovima i koordinisali provokacije.  

Predsjednik Rusije Vladimir Putin nazvao je incident u Kerčkom moreuzu provokacijom, istakavši da su među članovima posade na ukrajinskim brodovima koji su nelegalno prešli granicu Rusije bila dvojica pripadnika Službe bezbjednosti Ukrajine, koji su faktički rukovodili tom specijalnom operacijom. Pri tome je Putin naglasio da su ruske granične službe vršile svoju dužnost zaštite državne granice. Prema njegovim riječima, provokacija na Crnom moru vezana je za nizak rejting predsjednika Ukrajine Petra Porošenko uoči izbora.

(Sputnjik)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Borba za vlast

29.11.2018 18:53

Izbori su u Ukrajini a predsjednik ima malu podrsku naroda pa na ovaj nacin zeli da digne sebi teiting.

ODGOVORITE
Name

Oooho

29.11.2018 19:13

Crvenokmerska propaganda- procitani ste , slijedi odgovor crvenoguzom!

Name

izraelac

29.11.2018 19:15

isto tako u Bih pa nikom ništa... i dalje su na vlasti i prave svoju igranku... ko još narod pita za zdravlje...

Name

075

29.11.2018 22:22

Znači nema više u Srbiji " Trumpe Srbine "!!

Name

Delegacija Je Kriva

30.11.2018 00:02

mora da ga je neko od nasih nagovorio da otkaze...ma,djes ti s njim pricat.

Name

TAKO

29.11.2018 19:08

DIKTATORI UNIŠTAVAJU SVOJ NAROD. UPRAVO ZBOG SVOJIH PATOLOŠKIH INTERESA.

ODGOVORITE
Name

Upaljac

29.11.2018 19:58

Bas se Putin rasplako. Interesantno kako ima dobre zivce da se igra sa NATOM. Do sad je NATO svaku zemlju rasturio i ojadio,gdje je samo zdravo rekao.Ali Rusija je tad bila slaba. Sad stvari drugacije stoje. I Rusija ceka samo pravi trenutak,i jedan pogresan potez NATOa. I to i bi,tad ce goreti ova kugla.

ODGOVORITE
Name

ja

30.11.2018 08:08

Bas Putina briga. Oćeš nećeš. Putin je gospodin za sve ove Vatikanske marionete.

ODGOVORITE