Ко наставља у Лиги шампиона, а ко ће у Лигу Европе...?

Назиру се клубови које ће 17. децембра занимати исход жреба за "нокаут" фазу.  Већ имамо 12 од 16 учесника осмине финала! Још само четири карте за другу фазу, две чекају на тимове из Звездине групе и по једна за групу Б и Ф.

Фудбал 29.11.2018 | 16:45
Ко наставља у Лиги шампиона, а ко ће у Лигу Европе...?
Пред последњих 90 минута у групној фази Лиге шампиона 2018/19 остала су само још ЧЕТИРИ места у осмини финала!

Две од те четири позиције и даље чекају клубове из "групе смрти", у којој је само Црвена звезда остала без изгледа да настави такмичење у Лиги шампиона, али не и Лиги Европе.

Остале две дилеме су: Интер или Тотенхем из Групе Б, односно Лион или Шахтјор из Групе Ф.

За сада знамо да ће 17. децембра на жребу Барселона, Реал Мадрид и Порто бити у првом шеширу, Шалке и Рома у другом, док ће се Борусија, Атлетико, Бајерн, Ајакс, Манчестер сити, Јувентус и Манчестер јунајтед тек борити за повлашћени статус пред елиминације које почињу у марту 2019. а завршавају се финалом на "Метрополитану" у Мадриду 1. јуна.

Када је жреб за шеснаестину финала Лиге Европе у питању, а тамо су место обезбедили Леверкузен, Цирих, Динамо Загреб, Арсенал, Ајнтрахт, Лацио и Челси, за сада је познато да ће из Лиге шампиона "ускочити" Бриж, Бенфика и Валенсија.

Такмичење у Европи ове сезоне завршиће Јанг бојс, АЕК Атина, ПСВ Ајндховен и Монако, док Црвена звезда, Локомотива или Галатасарај, Хофенхајм, односно Викторија или ЦСКА и даље имају шансе да дочекају пролеће у Европи.

Утакмице осмине финала Лиге шампиона и шеснаестине финала Лиге Европе почињу од 12, 13. и 14. фебруара, реванши су на програму од 5, 6. и 7. марта, а жреб је 17. децембра у 12 односно 13 часова.

Ретко када смо имали овакву ситуацију на коло пре краја у Лиги шампиона - чак 12 од 16 учесника осмине финала већ је познато. Прва је визу за другу фазу оверила Барселона, још после четврте рунде. Синоћ се Каталонцима придружило још седам екипа (Реал Мадрид, Рома, Бајерн Минхен, Ајакс, Манчестер Сити, Јувентус и Манчестер Јунајтед), а вечерас су пролеће у елити осигура још четири тима. 

Порто и Шалке прошли су "ни криви ни дужни", пре него што је њихов меч и почео, и то јер је Локомотива тукла Галату, која једина у тој групи могла да нешто "запетља". Атлетико је пролаз прославио победом над слабашним Монаком, док се Борусија из Дортмунда задовољила ремијем са Брижом.  

Када подвучемо црту долазимо до чињенице да је Звездина група заиста група смрти, јер само из ње још нико није сигуран у осмини финала. У последњем колу одлучиваће се између Пари Сен Жермена, Наполија и Ливерпула. Један од фаворита за титулу, дакле, сигурно отпада већ после групне фазе. 

Тражи се још други тим из групе Ф који ће даље уз Манчестер Сити (Шахтјор или Лион), односно из групе Б (Интер или Тотенхем). 

Већ знамо и неке носиоце на жребу. Барселона, Порто и Реал биће у "јачем" шеширу, где су победници група, који неће моћи међусобно да се сатају. У слабијем шеширу сигурно су Шалке и Рома, док ће сви остали (Дортмунд, Атлетико Мадрид, Бајерн Минхен, Ајакс, Манчестер Сити, Јувентус и Манчестер Јунајтед) бити распоређени тек после шесте рунде, односно у зависности од резултата у последњем колу... 

Група А

Табела: Атлетико 12, Дортмунд 10, Бриж 5, Монако 1.

Последње коло (11. децембар): Бриж - Атлетико, Монако - Дортмунд.

Атлетико и Борусија су у осмини финала, с тим да Мадриђани имају прилику да овере прво место победом у Брижу, који је сигуран учесник шеснаестине финала Лиге Европе. Дортмунд би морао да победи у Монаку и сачека евентуални кикс Атлетика у Белгији.

Група Б

Табела: Барселона 10, Тотенхем 7, Интер 7 ПСВ 1.

Последње коло (11. децембар): Барселона - Тотенхем, Интер - ПСВ.

Барселона је освојила прво место у групи, као једини клуб који је био у осмини финала и пре 5. кола. Тотенхем је победом над Интером од 1:0 стекао предност у међусобном скору, али "певце" чека тежи задатак - гостовање на "Камп ноу", док "неразури" код куће дочекују прежаљени ПСВ. Ако Енглези и Италијани буду имали исто бодова после шест кола, Интер ће у Лигу Европе.

Група Ц

Табела: Наполи 9, ПСЖ 8, Ливерпул 6, Црвена звезда 4.

Последње коло (11. децембар): Ливерпул - Наполи, Црвена звезда - ПСЖ.

Најјача и најкомпликованија група ове сезоне само је незнатно "разрешена" ове вечери у 5. колу - Црвена звезда нема више шансе за пласман у "нокаут" фазу Лиге шампиона, али има за шеснаестину финала Лиге Европе и за то јој је потребна победа 11. децембра над Пари сен Жерменом у Београду уз пораз Ливерпула код куће од Наполија.

"Редсе" само победа од два гола разлике над Италијанима води даље. ПСЖ има бољи међусобни скор од Ливерпула, али не и од Наполија, што је важно за случај да неки од тимова буду поравнати по освојеним бодовима на крају.

Група Д

Табела: Порто 13, Шалке 8, Галатасарај 4, Локомотива 3.

Последње коло (11. децембар): Галатасарај - Порто, Шалке - Локомотива.

Победа Локомотиве над Галатом значила је и да ће Порто и Шалке играти за прво место, а оно је припало Португалцима. немци су свакако други, па ће Руси у последњем колу у Гелзенкирхену морати да играју на победу и чекају бар реми Турака у Истанбулу. Ако Галата и Локомотива буду имали исто бодова, боље стоји турски клуб и он ће у Лигу Европе.

Група Е

Табела: Бајерн 13, Ајакс 11, Бенфика 4, АЕК 0.

Последње коло (12. децембра): Ајакс - Бајерн, Бенфика - АЕК.

Бајерн има два бода предности над Ајаксом, које ће бранити управо у Амстердаму, док ће Бенфика и АЕк играти за престиж и новчану награду.

Група Ф

Табела: Сити 10, Лион 7, Шахтјор 5, Хофенхајм 3.

Последње коло (12. децембра): Шахтјор - Лион, Сити - Хофенхајм.

Сити је прошао, али није обезбедио прво место, које му гарантује реми са Хофенхајмом на "Етихаду". Занимљивије ће бити у Харкову где ће Шахтјор и Лион играти елиминациону утакмицу (с тим да Французима игра и реми). Хипотетички, Хофенхајм победом у Манчестеру има прилику да уђе у Лигу Европе ако у исто време Шахтјор изгуби од Лиона.

Група Г

Табела: Реал 12, Рома 9, Викторија Плзењ 4, ЦСКА 4.

Последње коло (12. децембра): Реал - ЦСКА, Викторија Плзењ - Рома.

Викторија и ЦСКА имају по четири бода, с тим да први дочекују Рому, а други гостују Реалу. Ако и после шест кола остану поравнати у бодовима, боља ће бити Викторија (2:2 у Плзењу, 1:2 у Москви). Троструки узастопни првак Европе, Реал, победом у Риму оверио је прво место групи.

Група Х

Табела: Јувентус 12, Јунајтед 10, Валенсија 5, Јанг бојс 1.

Последње коло (12. децембра): Јанг бојс - Јувентус, Валенсија - Јунајтед.

Јувентус и Јунајтед иду у осмину финала, али питање којим редоследом. Јувентусу само победа над Јанг бојсом у гостима гарантује прво место, јер је Манчестер бољи у међусобним мечевима (0:1 на Олд трафорду, 1:2 на Јувентус арени). Валенсија је сигуран учесник "нокаут" фазе Лиге Европе.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар