Ko nastavlja u Ligi šampiona, a ko će u Ligu Evrope...?

Naziru se klubovi koje će 17. decembra zanimati ishod žreba za "nokaut" fazu.  Već imamo 12 od 16 učesnika osmine finala! Još samo četiri karte za drugu fazu, dve čekaju na timove iz Zvezdine grupe i po jedna za grupu B i F.

Fudbal 29.11.2018 | 16:45
Ko nastavlja u Ligi šampiona, a ko će u Ligu Evrope...?
Pred poslednjih 90 minuta u grupnoj fazi Lige šampiona 2018/19 ostala su samo još ČETIRI mesta u osmini finala!

Dve od te četiri pozicije i dalje čekaju klubove iz "grupe smrti", u kojoj je samo Crvena zvezda ostala bez izgleda da nastavi takmičenje u Ligi šampiona, ali ne i Ligi Evrope.

Ostale dve dileme su: Inter ili Totenhem iz Grupe B, odnosno Lion ili Šahtjor iz Grupe F.

Za sada znamo da će 17. decembra na žrebu Barselona, Real Madrid i Porto biti u prvom šeširu, Šalke i Roma u drugom, dok će se Borusija, Atletiko, Bajern, Ajaks, Mančester siti, Juventus i Mančester junajted tek boriti za povlašćeni status pred eliminacije koje počinju u martu 2019. a završavaju se finalom na "Metropolitanu" u Madridu 1. juna.

Kada je žreb za šesnaestinu finala Lige Evrope u pitanju, a tamo su mesto obezbedili Leverkuzen, Cirih, Dinamo Zagreb, Arsenal, Ajntraht, Lacio i Čelsi, za sada je poznato da će iz Lige šampiona "uskočiti" Briž, Benfika i Valensija.

Takmičenje u Evropi ove sezone završiće Jang bojs, AEK Atina, PSV Ajndhoven i Monako, dok Crvena zvezda, Lokomotiva ili Galatasaraj, Hofenhajm, odnosno Viktorija ili CSKA i dalje imaju šanse da dočekaju proleće u Evropi.

Utakmice osmine finala Lige šampiona i šesnaestine finala Lige Evrope počinju od 12, 13. i 14. februara, revanši su na programu od 5, 6. i 7. marta, a žreb je 17. decembra u 12 odnosno 13 časova.

Retko kada smo imali ovakvu situaciju na kolo pre kraja u Ligi šampiona - čak 12 od 16 učesnika osmine finala već je poznato. Prva je vizu za drugu fazu overila Barselona, još posle četvrte runde. Sinoć se Kataloncima pridružilo još sedam ekipa (Real Madrid, Roma, Bajern Minhen, Ajaks, Mančester Siti, Juventus i Mančester Junajted), a večeras su proleće u eliti osigura još četiri tima. 

Porto i Šalke prošli su "ni krivi ni dužni", pre nego što je njihov meč i počeo, i to jer je Lokomotiva tukla Galatu, koja jedina u toj grupi mogla da nešto "zapetlja". Atletiko je prolaz proslavio pobedom nad slabašnim Monakom, dok se Borusija iz Dortmunda zadovoljila remijem sa Brižom.  

Kada podvučemo crtu dolazimo do činjenice da je Zvezdina grupa zaista grupa smrti, jer samo iz nje još niko nije siguran u osmini finala. U poslednjem kolu odlučivaće se između Pari Sen Žermena, Napolija i Liverpula. Jedan od favorita za titulu, dakle, sigurno otpada već posle grupne faze. 

Traži se još drugi tim iz grupe F koji će dalje uz Mančester Siti (Šahtjor ili Lion), odnosno iz grupe B (Inter ili Totenhem). 

Već znamo i neke nosioce na žrebu. Barselona, Porto i Real biće u "jačem" šeširu, gde su pobednici grupa, koji neće moći međusobno da se sataju. U slabijem šeširu sigurno su Šalke i Roma, dok će svi ostali (Dortmund, Atletiko Madrid, Bajern Minhen, Ajaks, Mančester Siti, Juventus i Mančester Junajted) biti raspoređeni tek posle šeste runde, odnosno u zavisnosti od rezultata u poslednjem kolu... 

Grupa A

Tabela: Atletiko 12, Dortmund 10, Briž 5, Monako 1.

Poslednje kolo (11. decembar): Briž - Atletiko, Monako - Dortmund.

Atletiko i Borusija su u osmini finala, s tim da Madriđani imaju priliku da overe prvo mesto pobedom u Brižu, koji je siguran učesnik šesnaestine finala Lige Evrope. Dortmund bi morao da pobedi u Monaku i sačeka eventualni kiks Atletika u Belgiji.

Grupa B

Tabela: Barselona 10, Totenhem 7, Inter 7 PSV 1.

Poslednje kolo (11. decembar): Barselona - Totenhem, Inter - PSV.

Barselona je osvojila prvo mesto u grupi, kao jedini klub koji je bio u osmini finala i pre 5. kola. Totenhem je pobedom nad Interom od 1:0 stekao prednost u međusobnom skoru, ali "pevce" čeka teži zadatak - gostovanje na "Kamp nou", dok "nerazuri" kod kuće dočekuju prežaljeni PSV. Ako Englezi i Italijani budu imali isto bodova posle šest kola, Inter će u Ligu Evrope.

Grupa C

Tabela: Napoli 9, PSŽ 8, Liverpul 6, Crvena zvezda 4.

Poslednje kolo (11. decembar): Liverpul - Napoli, Crvena zvezda - PSŽ.

Najjača i najkomplikovanija grupa ove sezone samo je neznatno "razrešena" ove večeri u 5. kolu - Crvena zvezda nema više šanse za plasman u "nokaut" fazu Lige šampiona, ali ima za šesnaestinu finala Lige Evrope i za to joj je potrebna pobeda 11. decembra nad Pari sen Žermenom u Beogradu uz poraz Liverpula kod kuće od Napolija.

"Redse" samo pobeda od dva gola razlike nad Italijanima vodi dalje. PSŽ ima bolji međusobni skor od Liverpula, ali ne i od Napolija, što je važno za slučaj da neki od timova budu poravnati po osvojenim bodovima na kraju.

Grupa D

Tabela: Porto 13, Šalke 8, Galatasaraj 4, Lokomotiva 3.

Poslednje kolo (11. decembar): Galatasaraj - Porto, Šalke - Lokomotiva.

Pobeda Lokomotive nad Galatom značila je i da će Porto i Šalke igrati za prvo mesto, a ono je pripalo Portugalcima. nemci su svakako drugi, pa će Rusi u poslednjem kolu u Gelzenkirhenu morati da igraju na pobedu i čekaju bar remi Turaka u Istanbulu. Ako Galata i Lokomotiva budu imali isto bodova, bolje stoji turski klub i on će u Ligu Evrope.

Grupa E

Tabela: Bajern 13, Ajaks 11, Benfika 4, AEK 0.

Poslednje kolo (12. decembra): Ajaks - Bajern, Benfika - AEK.

Bajern ima dva boda prednosti nad Ajaksom, koje će braniti upravo u Amsterdamu, dok će Benfika i AEk igrati za prestiž i novčanu nagradu.

Grupa F

Tabela: Siti 10, Lion 7, Šahtjor 5, Hofenhajm 3.

Poslednje kolo (12. decembra): Šahtjor - Lion, Siti - Hofenhajm.

Siti je prošao, ali nije obezbedio prvo mesto, koje mu garantuje remi sa Hofenhajmom na "Etihadu". Zanimljivije će biti u Harkovu gde će Šahtjor i Lion igrati eliminacionu utakmicu (s tim da Francuzima igra i remi). Hipotetički, Hofenhajm pobedom u Mančesteru ima priliku da uđe u Ligu Evrope ako u isto vreme Šahtjor izgubi od Liona.

Grupa G

Tabela: Real 12, Roma 9, Viktorija Plzenj 4, CSKA 4.

Poslednje kolo (12. decembra): Real - CSKA, Viktorija Plzenj - Roma.

Viktorija i CSKA imaju po četiri boda, s tim da prvi dočekuju Romu, a drugi gostuju Realu. Ako i posle šest kola ostanu poravnati u bodovima, bolja će biti Viktorija (2:2 u Plzenju, 1:2 u Moskvi). Trostruki uzastopni prvak Evrope, Real, pobedom u Rimu overio je prvo mesto grupi.

Grupa H

Tabela: Juventus 12, Junajted 10, Valensija 5, Jang bojs 1.

Poslednje kolo (12. decembra): Jang bojs - Juventus, Valensija - Junajted.

Juventus i Junajted idu u osminu finala, ali pitanje kojim redosledom. Juventusu samo pobeda nad Jang bojsom u gostima garantuje prvo mesto, jer je Mančester bolji u međusobnim mečevima (0:1 na Old trafordu, 1:2 na Juventus areni). Valensija je siguran učesnik "nokaut" faze Lige Evrope.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar