ЛШ: Марин је Звездино благо, али је Наполи много моћнији!

Фудбалери Црвене звезде остали су без шанси да прођу групу јер су у петом колу Лиге шампиона поражени на гостовању Наполију – 3:1 (2:0).  Храброст је мало Звезди за Напуљ! Најбоља партија Звезде у Лиги шампиона на гостовањима, али је Наполи показао квалитет и остварио победу. Тим Владана Милојевића не може у нокаут фазу Лиге шампиона, али може у Лигу Европе. . .  Наполи прејак, Звезда светлуцала.  Црвено-бели сачували част на култном Сан Паолу и шансу за европско пролеће. . .

Фудбал 28.11.2018 | 23:21
ЛШ: Марин је Звездино благо, али је Наполи много моћнији!
"Црвено-бели" нису успели да понове партије из претходног дела такмичења када су ремизирали са Наполитанцима и савладали Ливерпул, па су изгубили шансе да се нађу у осмини финала елитног такмичења.

Екипи Владана Милојевића остаје могућност да прођу у Лигу Европе као трећепласирани из групе, али ће и то бити врашки тешко јер у последњем колу морају да победе Пари Сен Жермен на свом терену.

Међутим, Милојевић сигурно неће бити незадовољан јер су његови момци поново "скупо продали кожу" против много моћнијег ривала, а Марко Марин је потврдио да играч такве класе дуго није виђен у нашим клубовима.

У другој утакмици ове групе ПСЖ је са 2:1 савладао Ливерпул и додатно "закувао" ситуацију на табели. Наполи сада има девет бодова, један више од "Светаца", док је тим Јиргена Клопа трећепласирани са шест.

Звезда је последња у групи са четири бода.

Утакмица у Напуљу почела је очекивано – великим притиском домаће екипе која је већ у 5. минуту могла до предности, али је Милан Борјан спасао свој тим након лукавог ударца петом Дриса Мертенса. Међутим, ни чувар мреже Звезде није имао шансе неколико минута касније, када су Италијани стигли до предности.

После две лоше реакције Марка Гобељића Наполи погађа за вођство – десни бек Звезде им је омогућио корнер, а онда му је побегао Марек Хамшик којем није било тешко да из петерца спроведе лопту у мрежу коју је "преглавао" наш Никола Максимовић.

Тада је кренуо велики притисак Наполитанаца, али је у 23. минуту Вељко Симић промашио највећу прилику за Звезду, након дивног потеза Марка Марина.

Казна је стигла десетак минута касније преко Мертенса – опет је напад прошао по Гобељићевој страни, Срђан Бабић није стигао да покрије Белгијанца, који са прве стативе вара Борјана.

До краја полувремена играчи Владана Милојевића нису успели да озбиљније припрете, па су на одмор отишли са заслуженим заостатком.

Милојевић је већ на почетку другог дела увео Дејана Јовељића, који је дебитовао у Лиги шампиона, али је Звезда нови ударац претрпела само неколико минута касније. Поново је стрелац био Мертенс, који је преварио Милоша Дегенека и погодио горњи леви угао.

Међутим, "црвено-бели" се нису предавали, а када год би Марин имао лопту у ногама, чинио је нешто добро. Направио је прави спектакл у 67. минуту, када је магичном асистенцијом омогућио Бену да смањи резултат.

Разменио је додавања са Ненадом Крстичићем, окренуо Кулибалија, а онда пронашао рупу између одбрамбених играча, после чега је играч са Коморских острва погодио даљи угао.

Од тог тренутка српски шампион је играо много храбрије, али није могао до неке озбиљније прилике, па су мреже мировале до краја сусрета.

Ипак, оно што је важно јесте да ће се ситуација у групи Ц, која је пре почетка такмичења названа "групом смрти" и у којој је Звезда унапред отписана, све решавати у последњем колу.

Црвена звезда је коло пре краја групне фазе Лиге шампиона остала без шансе да се нађе у нокаут фази овог такмичења, али и даље постоји прилика да "презими" у Европи.

Шампион Србије је доживео и трећи пораз на гостовањима пошто се Наполи реванширао за реми у Београду, па је пред својом публиком приказао одличну игру и постигао три гола, док је Звезда у другом полувремену заиста доказала да је из претходних мечева стекла искуство, па је играла растерећеније, храбрије и одважније што се показало и на семафору.

Марко Марин је у 57. минуту "окренуо" двојицу чувара, магично асистирао за Бена, а овај је ублажио пораз Звезде на југу Италије.

Звезди остаје још један меч у Лиги шампиона (11. децембра) против Пари сен Жермена у Београду, а црвено-белима је потребан тријумф у тој утакмици, уз пораз Ливерпула против Наполија, да би играли 1/16 финала Лиге Европе.

Шампион Србије је примио гол већ у 11. минуту, најраније ове сезоне у Лиги шампиона, али за разлику од мечева у Паризу и Ливерпулу - екипа се није "паралисала" после тога.

Видели смо у поменутим мечевима да се након првог поготка у мрежи наруши читава читава концепција игре и да Звезда не може да повеже неколико додавања и изнесе лопту - но, овога пута, иако је било грешака, с тим су се боље носили играчи Владана Милојевића.

Чак иако су у Напуљ дошли ослабљени...

Гол је примљен наивно, након корнера, када је Максимовић скочио на првој стативи и пребацио је на петерац - а, тамо је Кулибали направио блок Хамшику и Словак је погодио поред Гобељића који се није најбоље снашао.

Звезда се одважила да крене напред и запретила је ударцем Срнића, па најбољим Симића - после сјајног паса Марина - али, Наполи је био тај који се пита на "Сан Паолу".

Већ у 33. минуту нова грешка одбране и "шупља" десна страна када је Дегенек морао да оде са своје позиције и да покуша да изблокира Фабијана Руиза, међутим лопта је некако прошла до Мертенса који се искупио за промашај из уводних минута, и овога пута савладао Милана Борјана.

Имао је Наполи још две прилике у првом делу преко Кулибалија и Каљехона, да би у 52. минуту у центру пажње поново био Дрис Мертенс.

Била је то идеална дубока лопта Марека Хамшика за Холанђанина који је већ пријемом стекао предност у односу на Дегенека, а брзину искористио да дође у идеалну позицију одакле је погодио "паучину" гола Борјана.

Награда за мирнију и храбрију игру Звезде дошла је у 57. минуту после мајсторије Марка Марина који потврђује квалитет некадашњег репрезентативца Немачке.

Немац овога пута није био стрелац као у Паризу, али је после продора Крстичића - и прве пропуштене прилике за пас - око своје осе окренуо Кулибалија и Хамшика, а онда у стилу најбољих плејмејкера проиграо Бена који је одлично погодио дијагоналу.

Није то било све од Звезде у Напуљу, унели су додатну живост Душан Јованчић и дебитант Дејан Јовељић, али је Карло Анћелоти успорио темпо меча и одвео свој тим на прво место.

Није сваки дан Ливерпул, нити је Црвена звезда кадра да у континуитету побеђује у Лиги шампиона и импресионира комплетан фудбалски поредак. Барем не у овом тренутку. Са тимом који ће се тешко саставити још једном макар и на тренингу, Владан Милојевић је морао да стисне руку Карлу Анћелотију. Да жали нема за чим, јер да су ту били и сви носиоци игре, од Вујадина Савића, преко Филипа Стојковића до Милана Павкова, коначан исход би био исти. Можда би се Наполи само мало више узнемирио, али тим са таквом количином талента не може да не прође ову групу Лиге шампиона. На култном Сан Паолу 3:1 за Наполи.

Звезда је оставил бољи утисак него на претходним гостовањима и сачувала шансу да остане у Европи за две седмице. Потребно је да „сервира“ ново чудо, савлада ПСЖ. А за то ће бити потребан пун капацитет играчког кадра и много више него вечерас. Мада је у подножју Везува била јасно оцртана разлика у класи.

Питање је, заиста је велико питање, да ли је Црвена звезда могла да буде чешће куражнија. Као у 19. минуту када је Марин сервирао шансу Вељку Симићу. Црвено-бели су могли да се уздају само да их Наполи не отвори у рањ фази меча. А када се то десило – Звезда је играла за част и образ. Још једном се у системуВладана Милојевића јасно видела силуета великог фудбалског мајстора Марка Марина. Он је био креатор почасног гола Ел Фарду Бена и он је извукао екипу на прави колосек током других 45 минута. На великој сцени дебитовао је Дејан Јовељић. Велики добитак за Црвену звезду.

Када из непосредне близине видите како делује Наполи буде вам савршено јасно зашто су у досадашњем делу Лиге шампиона изгледали убедљивије од Ливерпула и ПСЖ-а. Стално у троуглу, стално спремни да из првог додавања пронађу вишак на боку и стално спремни да извуку неког мађионичара из шешира који ће направити дар- мар у противничком шеснестерерцу. Такав Наполи био је више од нерешиве енигме за израњавану Црвену звезду.

Црвено-бели су захваљујући одбрањеном зицеру Милана Борјана зауставили први талас напада, али други – нису могли. Офанзивна кретања Кулибалија, Руија и једонставна решења Хамшика и Мертенса натерали су црвено-беле да се бране дубоко у својој половини.

Увек је неко „висио“, понекад су почеле да се враћају сцене из Партиза и Ливерпула, када је системВладана Милојевића пуцао по шавовима. Овог пута Звезда се држала зубима за спасоносни конопац, чак и давала знакове живота. Снага Милојевићевог тима лежала је у способности Марка Марина и хладнокрвним решењима Ненада Крстичића. Како је само бивши репрезентативац Немачке спојио са голом Симића, али јеОспина одбранио његов ударац у ближи угао...

Успављивали су играчи Наполија госте брзим и тачним пасовима, по сваку цену желели да избегну бунарења, а онда уједали попут кобре. Патња Црвена звезде завршена је асистенцијом Руиза и поготком Мертенса.

Било је тешко гледати како Милан Борјан по леденом напуљском ветру тера саиграче да подигну главу и искреирају ново чудо. Просто – није се моглио. Очигледно је Карло Анћелоти много научио из грешака Јиргена Клопа (па и сопствених), гађао Звезду где је најтања. Истумбана одбрана није могла да покрије све у континуитету, истумбан везни ред са Срнићем као неком симулацијом задњег везног, није могао да задржи лопту. А када је тако Стојиљковић није могао да се рве са „зверином“ од штопераКулибалијем.

Дрис Мертенс - његов други погодак био је есенција Наполијевог мајсторства. Вертикалан пас по средини и онда разоран шут.

Ако је на ранијим мечевима трећи гол у мрежи Милана Борјана распојасао Милојевићеву чету, сада је имао дејство адреналина. Нису фудбалери Црвене звезде били спремни да понуде јачем ривалу и другу страну образа. Да га шамара до миле воље. Тренутак Маринове магије и улазак Душана Јованчића значајно су подигли ниво игре. До те мере да је српски шампион био конкурентан у последњих пола сата...

НАПОЛИ - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 3:1
/Хамшик 11, Мертенс 33, 52 - Бен 57/

Стадион: Сан Паоло
Гледалаца: 42.000
Судија: Хесус Хил Мансано (Шпанија)

Наполи (4-3-3): Оспина - Максимовић, Албиол (од 46. Хисај), Кулибали, Руи - Хамшик, Алан, Руиз - Каљехон (од 85. Рог), Мертенс, Инсиње (од 76. Зјелински).

Црвена звезда (4-2-3-1): Борјан - Гобељић, Дегенек, Бабић, Родић - Срнић (од 64. Јованчић), Крстичић - Бен, Марин, Симић (од 77. Ебисилио) - Стојиљковић (од 46. Јовељић).

ЛИГА ШАМПИОНА, ГРУПА "Ц" 5. КОЛО:

Наполи - Црвена звезда 3:1 (2:0)
/Хамшик 11, Мертенс 33, 52 - Бен 57/

ПСЖ - Ливерпул 2:1 (2:1)
/Бернат 13, Нејмар 37 - Милнер 45+1/

ТАБЕЛА: Наполи 9, ПСЖ 8, Ливерпул 7, Црвена звезда 4.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар