LŠ: Marin je Zvezdino blago, ali je Napoli mnogo moćniji!

Fudbaleri Crvene zvezde ostali su bez šansi da prođu grupu jer su u petom kolu Lige šampiona poraženi na gostovanju Napoliju – 3:1 (2:0).  Hrabrost je malo Zvezdi za Napulj! Najbolja partija Zvezde u Ligi šampiona na gostovanjima, ali je Napoli pokazao kvalitet i ostvario pobedu. Tim Vladana Milojevića ne može u nokaut fazu Lige šampiona, ali može u Ligu Evrope. . .  Napoli prejak, Zvezda svetlucala.  Crveno-beli sačuvali čast na kultnom San Paolu i šansu za evropsko proleće. . .

Fudbal 28.11.2018 | 23:21
LŠ: Marin je Zvezdino blago, ali je Napoli mnogo moćniji!
"Crveno-beli" nisu uspeli da ponove partije iz prethodnog dela takmičenja kada su remizirali sa Napolitancima i savladali Liverpul, pa su izgubili šanse da se nađu u osmini finala elitnog takmičenja.

Ekipi Vladana Milojevića ostaje mogućnost da prođu u Ligu Evrope kao trećeplasirani iz grupe, ali će i to biti vraški teško jer u poslednjem kolu moraju da pobede Pari Sen Žermen na svom terenu.

Međutim, Milojević sigurno neće biti nezadovoljan jer su njegovi momci ponovo "skupo prodali kožu" protiv mnogo moćnijeg rivala, a Marko Marin je potvrdio da igrač takve klase dugo nije viđen u našim klubovima.

U drugoj utakmici ove grupe PSŽ je sa 2:1 savladao Liverpul i dodatno "zakuvao" situaciju na tabeli. Napoli sada ima devet bodova, jedan više od "Svetaca", dok je tim Jirgena Klopa trećeplasirani sa šest.

Zvezda je poslednja u grupi sa četiri boda.

Utakmica u Napulju počela je očekivano – velikim pritiskom domaće ekipe koja je već u 5. minutu mogla do prednosti, ali je Milan Borjan spasao svoj tim nakon lukavog udarca petom Drisa Mertensa. Međutim, ni čuvar mreže Zvezde nije imao šanse nekoliko minuta kasnije, kada su Italijani stigli do prednosti.

Posle dve loše reakcije Marka Gobeljića Napoli pogađa za vođstvo – desni bek Zvezde im je omogućio korner, a onda mu je pobegao Marek Hamšik kojem nije bilo teško da iz peterca sprovede loptu u mrežu koju je "preglavao" naš Nikola Maksimović.

Tada je krenuo veliki pritisak Napolitanaca, ali je u 23. minutu Veljko Simić promašio najveću priliku za Zvezdu, nakon divnog poteza Marka Marina.

Kazna je stigla desetak minuta kasnije preko Mertensa – opet je napad prošao po Gobeljićevoj strani, Srđan Babić nije stigao da pokrije Belgijanca, koji sa prve stative vara Borjana.

Do kraja poluvremena igrači Vladana Milojevića nisu uspeli da ozbiljnije priprete, pa su na odmor otišli sa zasluženim zaostatkom.

Milojević je već na početku drugog dela uveo Dejana Joveljića, koji je debitovao u Ligi šampiona, ali je Zvezda novi udarac pretrpela samo nekoliko minuta kasnije. Ponovo je strelac bio Mertens, koji je prevario Miloša Degeneka i pogodio gornji levi ugao.

Međutim, "crveno-beli" se nisu predavali, a kada god bi Marin imao loptu u nogama, činio je nešto dobro. Napravio je pravi spektakl u 67. minutu, kada je magičnom asistencijom omogućio Benu da smanji rezultat.

Razmenio je dodavanja sa Nenadom Krstičićem, okrenuo Kulibalija, a onda pronašao rupu između odbrambenih igrača, posle čega je igrač sa Komorskih ostrva pogodio dalji ugao.

Od tog trenutka srpski šampion je igrao mnogo hrabrije, ali nije mogao do neke ozbiljnije prilike, pa su mreže mirovale do kraja susreta.

Ipak, ono što je važno jeste da će se situacija u grupi C, koja je pre početka takmičenja nazvana "grupom smrti" i u kojoj je Zvezda unapred otpisana, sve rešavati u poslednjem kolu.

Crvena zvezda je kolo pre kraja grupne faze Lige šampiona ostala bez šanse da se nađe u nokaut fazi ovog takmičenja, ali i dalje postoji prilika da "prezimi" u Evropi.

Šampion Srbije je doživeo i treći poraz na gostovanjima pošto se Napoli revanširao za remi u Beogradu, pa je pred svojom publikom prikazao odličnu igru i postigao tri gola, dok je Zvezda u drugom poluvremenu zaista dokazala da je iz prethodnih mečeva stekla iskustvo, pa je igrala rasterećenije, hrabrije i odvаžnije što se pokazalo i na semaforu.

Marko Marin je u 57. minutu "okrenuo" dvojicu čuvara, magično asistirao za Bena, a ovaj je ublažio poraz Zvezde na jugu Italije.

Zvezdi ostaje još jedan meč u Ligi šampiona (11. decembra) protiv Pari sen Žermena u Beogradu, a crveno-belima je potreban trijumf u toj utakmici, uz poraz Liverpula protiv Napolija, da bi igrali 1/16 finala Lige Evrope.

Šampion Srbije je primio gol već u 11. minutu, najranije ove sezone u Ligi šampiona, ali za razliku od mečeva u Parizu i Liverpulu - ekipa se nije "paralisala" posle toga.

Videli smo u pomenutim mečevima da se nakon prvog pogotka u mreži naruši čitava čitava koncepcija igre i da Zvezda ne može da poveže nekoliko dodavanja i iznese loptu - no, ovoga puta, iako je bilo grešaka, s tim su se bolje nosili igrači Vladana Milojevića.

Čak iako su u Napulj došli oslabljeni...

Gol je primljen naivno, nakon kornera, kada je Maksimović skočio na prvoj stativi i prebacio je na peterac - a, tamo je Kulibali napravio blok Hamšiku i Slovak je pogodio pored Gobeljića koji se nije najbolje snašao.

Zvezda se odvažila da krene napred i zapretila je udarcem Srnića, pa najboljim Simića - posle sjajnog pasa Marina - ali, Napoli je bio taj koji se pita na "San Paolu".

Već u 33. minutu nova greška odbrane i "šuplja" desna strana kada je Degenek morao da ode sa svoje pozicije i da pokuša da izblokira Fabijana Ruiza, međutim lopta je nekako prošla do Mertensa koji se iskupio za promašaj iz uvodnih minuta, i ovoga puta savladao Milana Borjana.

Imao je Napoli još dve prilike u prvom delu preko Kulibalija i Kaljehona, da bi u 52. minutu u centru pažnje ponovo bio Dris Mertens.

Bila je to idealna duboka lopta Mareka Hamšika za Holanđanina koji je već prijemom stekao prednost u odnosu na Degeneka, a brzinu iskoristio da dođe u idealnu poziciju odakle je pogodio "paučinu" gola Borjana.

Nagrada za mirniju i hrabriju igru Zvezde došla je u 57. minutu posle majstorije Marka Marina koji potvrđuje kvalitet nekadašnjeg reprezentativca Nemačke.

Nemac ovoga puta nije bio strelac kao u Parizu, ali je posle prodora Krstičića - i prve propuštene prilike za pas - oko svoje ose okrenuo Kulibalija i Hamšika, a onda u stilu najboljih plejmejkera proigrao Bena koji je odlično pogodio dijagonalu.

Nije to bilo sve od Zvezde u Napulju, uneli su dodatnu živost Dušan Jovančić i debitant Dejan Joveljić, ali je Karlo Anćeloti usporio tempo meča i odveo svoj tim na prvo mesto.

Nije svaki dan Liverpul, niti je Crvena zvezda kadra da u kontinuitetu pobeđuje u Ligi šampiona i impresionira kompletan fudbalski poredak. Barem ne u ovom trenutku. Sa timom koji će se teško sastaviti još jednom makar i na treningu, Vladan Milojević je morao da stisne ruku Karlu Anćelotiju. Da žali nema za čim, jer da su tu bili i svi nosioci igre, od Vujadina Savića, preko Filipa Stojkovića do Milana Pavkova, konačan ishod bi bio isti. Možda bi se Napoli samo malo više uznemirio, ali tim sa takvom količinom talenta ne može da ne prođe ovu grupu Lige šampiona. Na kultnom San Paolu 3:1 za Napoli.

Zvezda je ostavil bolji utisak nego na prethodnim gostovanjima i sačuvala šansu da ostane u Evropi za dve sedmice. Potrebno je da „servira“ novo čudo, savlada PSŽ. A za to će biti potreban pun kapacitet igračkog kadra i mnogo više nego večeras. Mada je u podnožju Vezuva bila jasno ocrtana razlika u klasi.

Pitanje je, zaista je veliko pitanje, da li je Crvena zvezda mogla da bude češće kuražnija. Kao u 19. minutu kada je Marin servirao šansu Veljku Simiću. Crveno-beli su mogli da se uzdaju samo da ih Napoli ne otvori u ranj fazi meča. A kada se to desilo – Zvezda je igrala za čast i obraz. Još jednom se u sistemuVladana Milojevića jasno videla silueta velikog fudbalskog majstora Marka Marina. On je bio kreator počasnog gola El Fardu Bena i on je izvukao ekipu na pravi kolosek tokom drugih 45 minuta. Na velikoj sceni debitovao je Dejan Joveljić. Veliki dobitak za Crvenu zvezdu.

Kada iz neposredne blizine vidite kako deluje Napoli bude vam savršeno jasno zašto su u dosadašnjem delu Lige šampiona izgledali ubedljivije od Liverpula i PSŽ-a. Stalno u trouglu, stalno spremni da iz prvog dodavanja pronađu višak na boku i stalno spremni da izvuku nekog mađioničara iz šešira koji će napraviti dar- mar u protivničkom šesnesterercu. Takav Napoli bio je više od nerešive enigme za izranjavanu Crvenu zvezdu.

Crveno-beli su zahvaljujući odbranjenom ziceru Milana Borjana zaustavili prvi talas napada, ali drugi – nisu mogli. Ofanzivna kretanja Kulibalija, Ruija i jedonstavna rešenja Hamšika i Mertensa naterali su crveno-bele da se brane duboko u svojoj polovini.

Uvek je neko „visio“, ponekad su počele da se vraćaju scene iz Partiza i Liverpula, kada je sistemVladana Milojevića pucao po šavovima. Ovog puta Zvezda se držala zubima za spasonosni konopac, čak i davala znakove života. Snaga Milojevićevog tima ležala je u sposobnosti Marka Marina i hladnokrvnim rešenjima Nenada Krstičića. Kako je samo bivši reprezentativac Nemačke spojio sa golom Simića, ali jeOspina odbranio njegov udarac u bliži ugao...

Uspavljivali su igrači Napolija goste brzim i tačnim pasovima, po svaku cenu želeli da izbegnu bunarenja, a onda ujedali poput kobre. Patnja Crvena zvezde završena je asistencijom Ruiza i pogotkom Mertensa.

Bilo je teško gledati kako Milan Borjan po ledenom napuljskom vetru tera saigrače da podignu glavu i iskreiraju novo čudo. Prosto – nije se moglio. Očigledno je Karlo Anćeloti mnogo naučio iz grešaka Jirgena Klopa (pa i sopstvenih), gađao Zvezdu gde je najtanja. Istumbana odbrana nije mogla da pokrije sve u kontinuitetu, istumban vezni red sa Srnićem kao nekom simulacijom zadnjeg veznog, nije mogao da zadrži loptu. A kada je tako Stojiljković nije mogao da se rve sa „zverinom“ od štoperaKulibalijem.

Dris Mertens - njegov drugi pogodak bio je esencija Napolijevog majstorstva. Vertikalan pas po sredini i onda razoran šut.

Ako je na ranijim mečevima treći gol u mreži Milana Borjana raspojasao Milojevićevu četu, sada je imao dejstvo adrenalina. Nisu fudbaleri Crvene zvezde bili spremni da ponude jačem rivalu i drugu stranu obraza. Da ga šamara do mile volje. Trenutak Marinove magije i ulazak Dušana Jovančića značajno su podigli nivo igre. Do te mere da je srpski šampion bio konkurentan u poslednjih pola sata...

NAPOLI - CRVENA ZVEZDA 3:1
/Hamšik 11, Mertens 33, 52 - Ben 57/

Stadion: San Paolo
Gledalaca: 42.000
Sudija: Hesus Hil Mansano (Španija)

Napoli (4-3-3): Ospina - Maksimović, Albiol (od 46. Hisaj), Kulibali, Rui - Hamšik, Alan, Ruiz - Kaljehon (od 85. Rog), Mertens, Insinje (od 76. Zjelinski).

Crvena zvezda (4-2-3-1): Borjan - Gobeljić, Degenek, Babić, Rodić - Srnić (od 64. Jovančić), Krstičić - Ben, Marin, Simić (od 77. Ebisilio) - Stojiljković (od 46. Joveljić).

LIGA ŠAMPIONA, GRUPA "C" 5. KOLO:

Napoli - Crvena zvezda 3:1 (2:0)
/Hamšik 11, Mertens 33, 52 - Ben 57/

PSŽ - Liverpul 2:1 (2:1)
/Bernat 13, Nejmar 37 - Milner 45+1/

TABELA: Napoli 9, PSŽ 8, Liverpul 7, Crvena zvezda 4.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar