Парламент сутра о усташком поздраву

Хрватски парламент ће сутра расправљати о Интерпелацији о раду Владе у вези њеног нечињења поводом учестале злоупотребе усташког поздрава "За дом спремни", коју је још у прољеће прошле године поднио Клуб СДП-а.

Регион 28.11.2018 | 22:06
Парламент сутра о усташком поздраву
СДП-овци траже од Сабора да отвори расправу о тој теми и да јасно обавеже Владу да својим дјеловањем спријечи коришћење симбола и поздрава који су у Хрватској забрањени на основу Устава, закона и јасне судске праксе, преноси Хина.

Они су Сабору предложили и да донесе закључке којима ће утврдити да је поменути поздрав коришћен као службени поздрав усташког покрета и тоталитарног режима тзв. НДХ и да је Влада дужна у року осам дана да уклони спомен-плочу која је у Јасеновцу подигнута припадницима хрватских оружаних снага погинулим почетком 1990-их, са натписом "За дом спремни".

Према приједлогу, влада је дужна и да у року од 15 дана покрене поступак надзора над регистрованим правним лицима која у свом називу или логоу користе ријечи "За дом спремни", те да од њих затражи промјене статута.

Влада је на СДП-ову Интерпелацију одговорила у септембру прошле године, а Сабору предложила да не прихвати СДП-ове закључке.

Влада је поручила и како су нетачне тезе из Интерпелације о релативизацији усташких злочина и прихватљивости коришћења симбола, преноси Хина.

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Посматрац

29.11.2018 09:45

Лијепо од СДП-а што је покренуо Интерпелацију,али нажалост Хрватска никад неће ићи напријед,него упорно назадовати. Умјесто да се стиде своје геноцидне прошлости они је величају. То може само болесна нација.

ОДГОВОРИТЕ