СДА позива ''БХ блок'' на сарадњу

Делегације Странке демократске акције и Демократске фронте одржали су састанак у Сарајеву. Делегације су предводили предсједници тих странака Бакир Изетбеговић и Жељко Комшић. Комшић је казао да су саопштили ставове СДА-у, а то је да су са СДП-ом и Нашом странком чине договорени блок. То је БХ блок и да ће све одлуке које се тичу даљњих корака доносити у оквиру тог блока.

Босна и Херцеговина 28.11.2018 | 17:05
СДА позива ''БХ блок'' на сарадњу
- Нама је циљ задржати тај блок и потпуно заједно ћемо наступити и на изборима. Људе из СДА занимало је за јучерашње ситуацију у Парламенту, а ја сам поновио да ДФ неће бити никакво средство да се ХДЗ уведе у руководство Парламента или Владу ФБиХ – казао је Комшић те наставио:

- Хоћу да вам кажем да ДФ није, нити ће икада бити она странка како год дјеловала, није странка која ће бити искориштена као - средство да би се ХДЗ на мала врата увукао у институције власти, то смо рекли људима из СДА. Отворено смо разговарали о свему. Јако цијенимо овакав став - додао је он.

Комшић је истакао да је неприхватљива да ЦИК одлучи о попуни Клубова Хрвата и Бошњака, а да не буде ријешено питање попуне Клуба Срба у Парламенту ФБиХ.

- Одлука ЦИК-а врло важна, јер уколико се поступи по Уставу бит ће интересантно да први пут имамо интересантну ситуацију у Клубу Хрвата. Од ситуације у Федерацији овисит ће Вијеће министара. Ко год да буде власт у ФБиХ треба онда ићи у формирање Вијећа министара. Има разних рачуница, али док ситуација у Федерацији не буде јасна не треба се разговарати о Вијећу министара – казао је Комшић.

Изетбеговић је казао да СДА и ДФ потпуно исто виде ствар у региону и у БиХ.

- Видимо исте опасности, изазове у будућности. СДА би жељела једну јаку озбиљну коалицију која може да се одупре негативним стварима у БиХ и региону. Потребно је превазићи анимозитете који су стали кроз ривалства, не само кампање него и пост Дејтонском БиХ.

Позват ћемо комплетан БХ блок на разговор. По мени то би било рјешење за БиХ. Надамо се таквом расплету, али ако се настави овако како то тече, да се постепено формира власт, и да се занемаре стотине хиљада грађана СДА ће се нерадо морати окренути другим рјешењима – казао је Изетбеговић.

Он је казао да се споро води БиХ у правом смјеру, али да иде.

- Зато позивам БХ блок да идемо ка обнови економије, НАТО путу и идемо у правом смјеру, остало је авантура – казао је Изетбеговић.

(Патриа)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Радојица

28.11.2018 16:12

Странке глорификације калифата се уједињују. Ту Босне нема никако а можда и мање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трт Радојица

28.11.2018 16:38

Ста је РС ? Хипотека !

Name

вра-цам

28.11.2018 17:41

...ха,ха,ха т.з. "РЕПУБЛИКА СРБСКА" јел то дрзава у Сибиру или ста...

Name

мостарац

28.11.2018 17:44

Радојице, јеси ли уопште прочитао текст? СДП, ДФ и НС уопште не желе са СДА иако их ова фактички моли да уђу у коалицију са њима. Циљ лијевог блока је да се СДА и ХДЗ избаце из власти гдје год је то могуће. О каквом калифату причаш?

Name

Са стране

28.11.2018 18:03

Комшић је "грађанска опција" само и очима наивних. У пракси је СДА п(л)аћеник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

28.11.2018 18:06

Баке би сад један велик БХ блок пошто би могао да извиси. Ако се ушлепа СДА је ли то значи да ХДЗ виси и на федералном и државном нивоу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФБиХ

28.11.2018 21:08

Ви мозете да прицате ста хоцете,опозиција у Федерацији се уједињуне а у РС се пустила низ воду...

ОДГОВОРИТЕ