SDA poziva ''BH blok'' na saradnju

Delegacije Stranke demokratske akcije i Demokratske fronte održali su sastanak u Sarajevu. Delegacije su predvodili predsjednici tih stranaka Bakir Izetbegović i Željko Komšić. Komšić je kazao da su saopštili stavove SDA-u, a to je da su sa SDP-om i Našom strankom čine dogovoreni blok. To je BH blok i da će sve odluke koje se tiču daljnjih koraka donositi u okviru tog bloka.

Bosna i Hercegovina 28.11.2018 | 17:05
SDA poziva ''BH blok'' na saradnju
- Nama je cilj zadržati taj blok i potpuno zajedno ćemo nastupiti i na izborima. Ljude iz SDA zanimalo je za jučerašnje situaciju u Parlamentu, a ja sam ponovio da DF neće biti nikakvo sredstvo da se HDZ uvede u rukovodstvo Parlamenta ili Vladu FBiH – kazao je Komšić te nastavio:

- Hoću da vam kažem da DF nije, niti će ikada biti ona stranka kako god djelovala, nije stranka koja će biti iskorištena kao - sredstvo da bi se HDZ na mala vrata uvukao u institucije vlasti, to smo rekli ljudima iz SDA. Otvoreno smo razgovarali o svemu. Jako cijenimo ovakav stav - dodao je on.

Komšić je istakao da je neprihvatljiva da CIK odluči o popuni Klubova Hrvata i Bošnjaka, a da ne bude riješeno pitanje popune Kluba Srba u Parlamentu FBiH.

- Odluka CIK-a vrlo važna, jer ukoliko se postupi po Ustavu bit će interesantno da prvi put imamo interesantnu situaciju u Klubu Hrvata. Od situacije u Federaciji ovisit će Vijeće ministara. Ko god da bude vlast u FBiH treba onda ići u formiranje Vijeća ministara. Ima raznih računica, ali dok situacija u Federaciji ne bude jasna ne treba se razgovarati o Vijeću ministara – kazao je Komšić.

Izetbegović je kazao da SDA i DF potpuno isto vide stvar u regionu i u BiH.

- Vidimo iste opasnosti, izazove u budućnosti. SDA bi željela jednu jaku ozbiljnu koaliciju koja može da se odupre negativnim stvarima u BiH i regionu. Potrebno je prevazići animozitete koji su stali kroz rivalstva, ne samo kampanje nego i post Dejtonskom BiH.

Pozvat ćemo kompletan BH blok na razgovor. Po meni to bi bilo rješenje za BiH. Nadamo se takvom raspletu, ali ako se nastavi ovako kako to teče, da se postepeno formira vlast, i da se zanemare stotine hiljada građana SDA će se nerado morati okrenuti drugim rješenjima – kazao je Izetbegović.

On je kazao da se sporo vodi BiH u pravom smjeru, ali da ide.

- Zato pozivam BH blok da idemo ka obnovi ekonomije, NATO putu i idemo u pravom smjeru, ostalo je avantura – kazao je Izetbegović.

(Patria)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Радојица

28.11.2018 17:12

Странке глорификације калифата се уједињују. Ту Босне нема никако а можда и мање.

ODGOVORITE
Name

Trt Radojica

28.11.2018 17:38

Sta je RS ? Hipoteka !

Name

vra-cam

28.11.2018 18:41

...ha,ha,ha t.z. "REPUBLIKA SRBSKA" jel to drzava u Sibiru ili sta...

Name

mostarac

28.11.2018 18:44

Radojice, jesi li uopšte pročitao tekst? SDP, DF i NS uopšte ne žele sa SDA iako ih ova faktički moli da uđu u koaliciju sa njima. Cilj lijevog bloka je da se SDA i HDZ izbace iz vlasti gdje god je to moguće. O kakvom kalifatu pričaš?

Name

Sa strane

28.11.2018 19:03

Komšić je "građanska opcija" samo i očima naivnih. U praksi je SDA p(l)aćenik.

ODGOVORITE
Name

А

28.11.2018 19:06

Баке би сад један велик БХ блок пошто би могао да извиси. Ако се ушлепа СДА је ли то значи да ХДЗ виси и на федералном и државном нивоу.

ODGOVORITE
Name

FBiH

28.11.2018 22:08

Vi mozete da pricate sta hocete,opozicija u Federaciji se ujedinjune a u RS se pustila niz vodu...

ODGOVORITE