Видео - Прича: Чуда Лиге шампиона...

Италијани најчешће нагазе на мину, Карлето је са Дрим тимом губио од Гвозденовића! Црвена звезда прижељкује вечерас сензацију каквих је до сада било у Лиги шампиона, а највише против италијанских великана.

Фудбал 28.11.2018 | 18:15
Видео - Прича: Чуда Лиге шампиона...
Баш у јеку спекулација о затвореној Суперлиги и повампирених амбиција најбогатијих европских клубова да направе затворено такмичење, попут Евролиге, у којем ће једини критеријум за учешће бити новац, дошла је победа Црвене звезде над Ливерпулом. За Звезду историјски велика, али битна и за комплетан европски фудбал.

Звездина магична ноћ на Маракани послужила је као преко потребно отрежњење свима у европском фудбалу да велики нису баш толико велики, а да мали нису баш толико мали. И да би био грех за фудбал да сиромашнији клубови попут Црвене звезде изгубе спортску шансу да се надмећу са најбољима.

У томе је и драж Лиге шампиона. Иако се група најбогатијих одвојила, новац ипак не игра пресудну улогу. Не могу петро долари Манчестер Ситија или Пари Сен Жермена да купе „клемпави пехар“, не могу опседнути Бајерн и Јувентус на силу да освоје Лигу шампиона за којом им толико иде вода на уста. Не може ни Барселона да купи све што пожели и да рачуна да ће играти финале.

Истина, такмичење је поларизовано, али се дешавало да неки Порто освоји, ту и тамо се деси да неки АПОЕЛ игра четвртинале, да неки Карабаг у два меча остане непоражен против Атлетика, па и да дебитант Црвена звезда прогута вицешампиона Европе. Такви подвизи нису чести, али их има. И за то се зову изненађењима и сензацијама. И зато дају драж такмичењу у којем за разлику од приватног такмичења Евролиге имате спортску шансу да на терену направите подвиг.

Зато и Црвена звезда, унапред отписана од највећих оптимиста, вечерас има шансу да на терену у игри 11 на 11 сања о новом подвигу. Каквих је било до сада... Није да се нисмо нагледали и већих изненађења. И таква фудбалска чуда могу да буду једна од Звездиних звезда водиља за маштање о сензацији на напуљском колосу од стадиона.

Зато је ово добра прилика да се подсетимо и  неких од највећих сензација у историји групне фазе Лиге шампиона. Убељливо највише пута су на нагазну мину стали италијански клубови. Можда је веме за Наполи?

Гетеборг – Барселона 2:1 (1994. године)

Био је то Барсин Дрим тим са којим је Дејо Савићевић неколико месеци раније обрисао патос у чудесном атинском финалу.  Барса је у нову сезону кренула победом над Галатом, док је аутсајдер Гетеборг поражен на Олд Трафорду. У другом колу је Барса дошла у Гетеборг по нову убедљиву победу саХаџијем, Стоичковим, Куманом и осталима, повела у 10. минуту голом бугарске звезде, а онда доживела шок у последњих двадесетак минута када је Гетеборг головима Ерлингмарка и младе надеЈеспера Бломквиста оставрио сензационалну победу.



Манчестер Јунајтед – Фенербахче 1:2 (1996.)

Страшан шок за Манчестер Јунајтед! Фенербахче уопште није имао значај који претходних година има у европском фудбалу, нити је представљао озбиљну претњу фаворитима. Иако је имао Окочу, Костадинова,Болића...  Фергусон је извео страшан тим са Шмајхелом, Кином, Бекамом, Кантоном. Али су Турци голчином Звездиног бившег нападача Елвира Болића у 79. минуту шокирали Театар снова и два кола пре краја прескочили Манчестер Јунајтед. Тек у последњем колу је Јунајтед успео да се провуче кроз групу захваљујући победи Јувентуса над Фенером.



Милан – Розенборг 1:2 (1996.)

Милан је у ту сезону ушао као један од најјачих тимова Европе и кандидата за титулу, али је доживео катастрофу. Кола су кренула низ брдо 4. децембра 1996. године. Росонерима је у последњем колу групне фазе био довољан бод на Сан Сиру против нејаког Розенборга за пролаз даље. Али, десило се чудо! Тим саБарезијем, Малдинијем, Савићевићем, Робертом Бађом и осталим асовима је поражен 1:2 и елиминисан је. Први гол је дао Братбак који је данас пилот авиона, а други Вегард Хегем који ће касније прећи у Ливерпул. После тога је све кренуло наопако за Милан. Уследио је чувени сукоб Паола Малдинија са вођама навијача када их је назвао правим именом, капитен Барези се опростио од фудбала, а промашаји попут Давидса, Богардеа, Дугарија, Богардеа и осталих су отерани. Чак је и Роберто Бађо морао да бежи у Болоњу. Све због тог пораза... Розенборг је прошао даље, а следеће сезоне је опет уз гол Братбака, победио и Реал Мадрид!



Ајакс – Кроација 0:1 (1998.)

Ајакс је у том тренутку и даље био један од најјачих у Европи. Три године раније је био првак Европе, а две године раније дошао до финала које је несрећно изгубио од Јувентуса. У тиму су и даље били браћа Де Бур, Ван дер Сар, Бабангида, Блинд, Вичге... У групи са Портом, Олимпијакосом и Кроацијом је све ишло по плану до претпоследњег кола. Ајакс је имао седам бодова као и Олимпијакос, Порто и Кроација по четири. Ајаксу је на свом терену била довољна победа против Кроације да остане на првом месту у групи. Али, голомЈосипа Шимића, Туђманово чедо је шокирало Амстердам и Ајакс је платио цех испадањем. Кроација је у последњем колу против Олимпијакоса могла победом на Максимиру да освоји прво место, али је ремизирала и Грци су отишли у четвртфинале као првопласирани.



Динамо Кијев – Марибор 0:1 (1999)

Само годину дана раније је Динамо Кијев са Шевченком и Ребровим уништио Реал Мадрид и несрећно испао од Бајерна у полуфиналу Лиге шампиона. Екипа Валерија Лобановског је млела све пред собом, а у нову сезону је опет ушла као страшан тим иако је изгубила Шевченка. Сви остали су задржани. И већ у првом колу – шок у Кијеву! Аутсајдер Марибор је голом Шимунџе у првом мечу Лиге шампиона, остварио и прву победу у истом такмичењу. Иако је Марибор у квалификацијама избацио Лион, победу у Кијеву нико није могао да очекује.



Бешикташ - Барселона 3:0 (2000.)

Била је то група смрти те сезоне у којој нико није давао шансе Бешикташу у друштву Милана, Барселоне и Лидса. Разлика у класи је била огромна, али је Бешикташ са Нихатом, Паскалом Нумом и двоструким стрелцом Дурсуном у паклу Инонуа појео Барсу са Ривалдом, Клавертом, Овермарсом, Луис Енрикеом... Барса је због тога пораза касније испала из групе.



АЕК (2002)

Не можемо издвојити једну утакмицу јер је АЕК био потпуно чудна прича током целе те сезонегрупе. Уписали су шест ремија у шест мечева. По два пута су Душан Бајевић и његови изабраници остали непоражени против Реала са Фигом, Зиданом, Раулом и Капелове моћне Роме са Батистутом, Тотијем, Монтелом,Кафуом...  За АЕК су играли Загоракис, Кацуранис, Николаидис, Капсис. И успели да не изгубе ниједну утакмицу у групи?!



Партизан - Реал Мадрид 0:0 (2003.)

Галатикоси предвођени Зиданом, Фигом, Роналдом, Бекамом, Раулом, Карлосом су једва преживели Хумску и сјајни Партизан. Тим Лотара Матеуса не само да је пружио достојан отпор, већ је надиграо мадридски ансамбл звезда. Саша Илић је промашио шансу каријере и пропустио прилику да Партизану донесе прву победу у групи. Иако је Партизанов тим био небројено пута јефтинији од Реаловог, на терену у Хумској се те вечери није видела разлика. Срећа је пратила Краљевиће и спасила их да непоражени оду из Београда. 

<ифраме срц="//www.yоутубе.цом/ембед/дWЛр9Q-нбqц" wидтх="560" хеигхт="314" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен">

Милан – Бриж 0:1 (2004.)

На терену од првог минута: Дида, Кафу, Неста, Малдини, Седорф, Гатузо, Пирло, Кака, Инзаги, Шевченко... Улазе: Руи Коста, Сержињо и Томасон. На клупи: Карло Анћелоти. И џаба! Актуелни првак Европе је пукао на Сан Сиру минималцем од нејаког Брижа за који су играли неуништиви Тими Симонс, снажни шпиц Мендоза и нашИван Гвозденовић?! Управо је Мендоза у 33. минуту пробио једну од најбољих одбрана свих времена иБриж је до краја успео да сачува предност. Анћелоти је био у неверици, подигла му се његова чувена обрва, а у реваншу је јева голом Каке у 86. минуту успео да врати Брижу мило за драго. Милан је успео да прође групу и касније је доживео онај слом против Депортива.

<ифраме срц="//www.yоутубе.цом/ембед/И1ЕW3бмQwпс" wидтх="560" хеигхт="314" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен">

Порто – Артмедија Петржалка 2:3 (2005.)

Навијачи Партизана су те године врло добро запамтили име Артмедије која је на пенале елиминисала црно-беле у мечу за пласман у Лигу шампиона. Словаци су били потпуни аутсајдери од почетка квалификација, али су после Селтика и Партизана, успели да загорчају живот и Порту који је годину раније био првак Европе! Порто је водио 2:0 на свом Драгау, победа га је водила даље, али је Артмедија успела да преокрене са три гола и победом елиминише португалског великана из групе!

Рома – Клуж 1:2 (2008)

Била је то она Спалетијева Рома која никако није успевала да освоји Скудето, али је имала сјајан тим. Када је извучена у групу са Челсијем, Бордоом и Клужом, сви су рачунали на по шест бодова против анонимуса из Румуније. Рома је освојила само три пошто је већ у првом колу стала на нагазну мину! Вероватно није било тикета у Европи на којем Рома те вечери није била сигурица као кец. Али цео свет је те вечери чуо за Аргентинца Емануела Кулија који је са два гола шокирао Олимпико и донео шокантних 1:2 после голаПанућија за вођство Роме! До краја је Клуж освојио само један бод...

<ифраме срц="//www.yоутубе.цом/ембед/СТјохпдЈИQА" wидтх="560" хеигхт="314" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен">

БАТЕ  (2008.)

Улазак БАТЕ Борисова из Белорусије у Лигу шампиона је дочекан са подсмехом. У групи са Реалом, Јувентусом и Зенитом им нико није давао ни промил шансе да осавоје бод. Али већ у првом колу су на Бернабеу изгубили само 2:0, потом на свом терену одиграли 2:2 са Јувентусом (водили 2:0), да би у трећем колу одолели у гостима и моћном Зениту! На крају су успели да остану непоражени и у Торину против Јувентуса?! Од тада више нико не потцењује БАТЕ Борисов...

<ифраме срц="//www.yоутубе.цом/ембед/сТКхл7XФЗбА" wидтх="560" хеигхт="314" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен">

Барселона – Рубин 1:2 (2009.)

Барселона је била најјачи тим Европе у том тренутку, док је Рубин био мало позната руска екипа која је претходне сезоне све изненадила освајањем титуле у тамошњој Премијер лиги. Пеп Гвардиола је на Камп Ноу извео тим са Месијем, Ибрахимовићем, Ћавијем, Алвесом, Инијестом, Пикеом, Туреом... ПројектилАлександра Рјазанцева са 40 метара у другом минуту је најавио сензацију у Барселони. Ибрахимовић је изједначио на почетку другог полувремена, али је Карадениз исписао историју и донео победу Татарима. Чудак Курбан Бердијев је цео меч мирно стајао поред клупе, држао бројаницу у рукама и понашао се као да побеђује Арсенал из Туле.

<ифраме срц="//www.yоутубе.цом/ембед/Зр_КмАР3YмМ" wидтх="560" хеигхт="314" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен">

Милан – Цирих 0:1 (2009.)

Није то више био онај Милан који је две године раније сервирао освету Ливерпулу за „Кристанбул“ и са таличнимПипом Изнагијем га савладао у атинском финалу, али је то био јак тим. Играли су Неста, Гатузо, Пирло, Инзаги,Седорф, Пато, Замброта, Роналдињо... После победе у првом колу у Марсељу, Милан је у другом дочекао на Сан Сиру слабашни Цирих. Асистенција Милана Гајића за Тихинена и победа Швајцараца од 1:0 су те вечери обишли Европу!

<ифраме срц="//www.yоутубе.цом/ембед/ТУиЕ4Q1ц89А" wидтх="560" хеигхт="314" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен">

Интер – Трабзон 0:1 (2011.)

Интер је годину раније био првак Европе! И даље су играли Жулио Цезар, Лусио, Занети, Камбијасо, Снајдер,Милито, ушао је и млади Филипе Кутињо... Цео меч је Интер био бољи против аутсајдера са Црног мора, промашио брдо шанси и кажњен је у 76. минуту када је Челустка срећним голом донео историјску победу Трабзону. Интер је лагано прошао групу, али то је један од срамотнијих пораза које је доживео у Европи.

<ифраме срц="//www.yоутубе.цом/ембед/qпкф3хX45пY" wидтх="560" хеигхт="314" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен">

АПОЕЛ (2011.)

Чудо невиђено! АПОЕЛ са гомилом половних странаца је успео да испише најславнију страницу кипарског фудбала. Предвођен српским стратегом Ивицом Јовановићем, АПОЕЛ је прошао групу са Шахтјором, Зенитом и Портом, потом шокирао Лион у осмини финала и дошао међу осам најбољих клубова у Европи где га је зауставио Реал Мадрид.

<ифраме срц="//www.yоутубе.цом/ембед/32а54ОС26тЕ" wидтх="560" хеигхт="314" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен">

Манчестер Јунајтед – Клуж 0:1 (2012.)

У реду, било је последње коло, Манчестер Јунајтед је већ имао пласман у осмину финала... Али код АлексаФергусона на Олд Трафорду нема зезања. Уосталом, играли су Де Хеа, Руни, Сколс, Гигс, Чичарито... Али је Клуж још једном шокирао Европу! Луис Алберто је у 56. минуту постигао једини гол и донео „трансилванијским лудацима“ највећу победу у клупској историји. На њихову жалост, Галата је победила Брагу у гостима и прошла захваљујући бољем међусобном скору.

<ифраме срц="//www.yоутубе.цом/ембед/СнтВQYО3цYА" wидтх="560" хеигхт="314" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен">

БАТЕ Борисов – Бајерн 3:1 (2012.)

Какав Бајерн, страшан Бајерн! Онај Јупов који је газио све пред собом и прошетао се до титуле првака Европе. Тако доминантно као ретко ко у историји европског фудбала. Једини пораз је тај Бајерн доживео у другом колу групне фазе када је на источном фронту нагазио на мину звану БАТЕ Борисов. Белоруси су водили 2:0 до 90. минута, а онда је на обе стране пао по један гол у надокнади времена. За Бајерн су играли Нојер, Лам, Рибери, Манџукић, Милер, Мартинез, Крос... Био им је то једини пораз у Лиги шампиона те сезоне. До краја су елиминисали Арсенал са укупних 5:1, Јувентус са укупних 4:0, Барсу са укупних 7:0 и на крају савладали и Дортмунд. Само им је БАТЕ те сезоне узео скалп.

<ифраме срц="//www.yоутубе.цом/ембед/С0УБПКтРМБQ" wидтх="560" хеигхт="314" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен">

Динамо Загреб – Арсенал 2:1 (2015.)

Загребачки Модри су тих сезона у Лиги шампиона служили за поправљање гол-разлике. Сви су их газили како су хтели. Али те јесени 2015. су направили сензацију у првом колу победом над Арсеналом у Максимиру од 2:1!Фернандес и Пиварић су пресудили Венгеровом тиму са Озилом, Санчезом, Казорлом, Жируом... До краја више нису освојили ни бод и у наредних пет утакмица су имали гол-разлику 1:13!

<ифраме срц="//www.yоутубе.цом/ембед/РНП5qнqЕ1Цг" wидтх="560" хеигхт="314" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен">

Атлетико Мадрид – Карабаг 0:0, 1:1 (2017)

Симеонеов тим је прошле сезоне ушао у такмичење као претходни полуфиналиста и један од најјачих тимова Европе. У групи са Челсијем и Ромом, Мадриђани су  били фаворити за прво место. Јер, на преосталог учесника групе нико није обраћао пажњу. Слабашни дебитант Карабаг из Азербејџана. Поготово после шест комада у мрежи Карабага на Стамфорд Бриџу у првом колу. Атлетико је у трећем и четвртом колу очекивао максималних шест бодова против Азера, али је успео тек једном да им затресе мрежу. Освојио је само два бода и испао у Лигу Европе коју је освојио.

<ифраме срц="//www.yоутубе.цом/ембед/оОи1ибY-ГвЕ" wидтх="560" хеигхт="314" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен">

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар