Video - Priča: Čuda Lige šampiona...

Italijani najčešće nagaze na minu, Karleto je sa Drim timom gubio od Gvozdenovića! Crvena zvezda priželjkuje večeras senzaciju kakvih je do sada bilo u Ligi šampiona, a najviše protiv italijanskih velikana.

Fudbal 28.11.2018 | 18:15
Video - Priča: Čuda Lige šampiona...
Baš u jeku spekulacija o zatvorenoj Superligi i povampirenih ambicija najbogatijih evropskih klubova da naprave zatvoreno takmičenje, poput Evrolige, u kojem će jedini kriterijum za učešće biti novac, došla je pobeda Crvene zvezde nad Liverpulom. Za Zvezdu istorijski velika, ali bitna i za kompletan evropski fudbal.

Zvezdina magična noć na Marakani poslužila je kao preko potrebno otrežnjenje svima u evropskom fudbalu da veliki nisu baš toliko veliki, a da mali nisu baš toliko mali. I da bi bio greh za fudbal da siromašniji klubovi poput Crvene zvezde izgube sportsku šansu da se nadmeću sa najboljima.

U tome je i draž Lige šampiona. Iako se grupa najbogatijih odvojila, novac ipak ne igra presudnu ulogu. Ne mogu petro dolari Mančester Sitija ili Pari Sen Žermena da kupe „klempavi pehar“, ne mogu opsednuti Bajern i Juventus na silu da osvoje Ligu šampiona za kojom im toliko ide voda na usta. Ne može ni Barselona da kupi sve što poželi i da računa da će igrati finale.

Istina, takmičenje je polarizovano, ali se dešavalo da neki Porto osvoji, tu i tamo se desi da neki APOEL igra četvrtinale, da neki Karabag u dva meča ostane neporažen protiv Atletika, pa i da debitant Crvena zvezda proguta vicešampiona Evrope. Takvi podvizi nisu česti, ali ih ima. I za to se zovu iznenađenjima i senzacijama. I zato daju draž takmičenju u kojem za razliku od privatnog takmičenja Evrolige imate sportsku šansu da na terenu napravite podvig.

Zato i Crvena zvezda, unapred otpisana od najvećih optimista, večeras ima šansu da na terenu u igri 11 na 11 sanja o novom podvigu. Kakvih je bilo do sada... Nije da se nismo nagledali i većih iznenađenja. I takva fudbalska čuda mogu da budu jedna od Zvezdinih zvezda vodilja za maštanje o senzaciji na napuljskom kolosu od stadiona.

Zato je ovo dobra prilika da se podsetimo i  nekih od najvećih senzacija u istoriji grupne faze Lige šampiona. Ubeljlivo najviše puta su na nagaznu minu stali italijanski klubovi. Možda je veme za Napoli?

Geteborg – Barselona 2:1 (1994. godine)

Bio je to Barsin Drim tim sa kojim je Dejo Savićević nekoliko meseci ranije obrisao patos u čudesnom atinskom finalu.  Barsa je u novu sezonu krenula pobedom nad Galatom, dok je autsajder Geteborg poražen na Old Trafordu. U drugom kolu je Barsa došla u Geteborg po novu ubedljivu pobedu saHadžijem, Stoičkovim, Kumanom i ostalima, povela u 10. minutu golom bugarske zvezde, a onda doživela šok u poslednjih dvadesetak minuta kada je Geteborg golovima Erlingmarka i mlade nadeJespera Blomkvista ostavrio senzacionalnu pobedu.



Mančester Junajted – Fenerbahče 1:2 (1996.)

Strašan šok za Mančester Junajted! Fenerbahče uopšte nije imao značaj koji prethodnih godina ima u evropskom fudbalu, niti je predstavljao ozbiljnu pretnju favoritima. Iako je imao Okoču, Kostadinova,Bolića...  Ferguson je izveo strašan tim sa Šmajhelom, Kinom, Bekamom, Kantonom. Ali su Turci golčinom Zvezdinog bivšeg napadača Elvira Bolića u 79. minutu šokirali Teatar snova i dva kola pre kraja preskočili Mančester Junajted. Tek u poslednjem kolu je Junajted uspeo da se provuče kroz grupu zahvaljujući pobedi Juventusa nad Fenerom.



Milan – Rozenborg 1:2 (1996.)

Milan je u tu sezonu ušao kao jedan od najjačih timova Evrope i kandidata za titulu, ali je doživeo katastrofu. Kola su krenula niz brdo 4. decembra 1996. godine. Rosonerima je u poslednjem kolu grupne faze bio dovoljan bod na San Siru protiv nejakog Rozenborga za prolaz dalje. Ali, desilo se čudo! Tim saBarezijem, Maldinijem, Savićevićem, Robertom Bađom i ostalim asovima je poražen 1:2 i eliminisan je. Prvi gol je dao Bratbak koji je danas pilot aviona, a drugi Vegard Hegem koji će kasnije preći u Liverpul. Posle toga je sve krenulo naopako za Milan. Usledio je čuveni sukob Paola Maldinija sa vođama navijača kada ih je nazvao pravim imenom, kapiten Barezi se oprostio od fudbala, a promašaji poput Davidsa, Bogardea, Dugarija, Bogardea i ostalih su oterani. Čak je i Roberto Bađo morao da beži u Bolonju. Sve zbog tog poraza... Rozenborg je prošao dalje, a sledeće sezone je opet uz gol Bratbaka, pobedio i Real Madrid!



Ajaks – Kroacija 0:1 (1998.)

Ajaks je u tom trenutku i dalje bio jedan od najjačih u Evropi. Tri godine ranije je bio prvak Evrope, a dve godine ranije došao do finala koje je nesrećno izgubio od Juventusa. U timu su i dalje bili braća De Bur, Van der Sar, Babangida, Blind, Vičge... U grupi sa Portom, Olimpijakosom i Kroacijom je sve išlo po planu do pretposlednjeg kola. Ajaks je imao sedam bodova kao i Olimpijakos, Porto i Kroacija po četiri. Ajaksu je na svom terenu bila dovoljna pobeda protiv Kroacije da ostane na prvom mestu u grupi. Ali, golomJosipa Šimića, Tuđmanovo čedo je šokiralo Amsterdam i Ajaks je platio ceh ispadanjem. Kroacija je u poslednjem kolu protiv Olimpijakosa mogla pobedom na Maksimiru da osvoji prvo mesto, ali je remizirala i Grci su otišli u četvrtfinale kao prvoplasirani.



Dinamo Kijev – Maribor 0:1 (1999)

Samo godinu dana ranije je Dinamo Kijev sa Ševčenkom i Rebrovim uništio Real Madrid i nesrećno ispao od Bajerna u polufinalu Lige šampiona. Ekipa Valerija Lobanovskog je mlela sve pred sobom, a u novu sezonu je opet ušla kao strašan tim iako je izgubila Ševčenka. Svi ostali su zadržani. I već u prvom kolu – šok u Kijevu! Autsajder Maribor je golom Šimundže u prvom meču Lige šampiona, ostvario i prvu pobedu u istom takmičenju. Iako je Maribor u kvalifikacijama izbacio Lion, pobedu u Kijevu niko nije mogao da očekuje.



Bešiktaš - Barselona 3:0 (2000.)

Bila je to grupa smrti te sezone u kojoj niko nije davao šanse Bešiktašu u društvu Milana, Barselone i Lidsa. Razlika u klasi je bila ogromna, ali je Bešiktaš sa Nihatom, Paskalom Numom i dvostrukim strelcom Dursunom u paklu Inonua pojeo Barsu sa Rivaldom, Klavertom, Overmarsom, Luis Enrikeom... Barsa je zbog toga poraza kasnije ispala iz grupe.



AEK (2002)

Ne možemo izdvojiti jednu utakmicu jer je AEK bio potpuno čudna priča tokom cele te sezonegrupe. Upisali su šest remija u šest mečeva. Po dva puta su Dušan Bajević i njegovi izabranici ostali neporaženi protiv Reala sa Figom, Zidanom, Raulom i Kapelove moćne Rome sa Batistutom, Totijem, Montelom,Kafuom...  Za AEK su igrali Zagorakis, Kacuranis, Nikolaidis, Kapsis. I uspeli da ne izgube nijednu utakmicu u grupi?!



Partizan - Real Madrid 0:0 (2003.)

Galatikosi predvođeni Zidanom, Figom, Ronaldom, Bekamom, Raulom, Karlosom su jedva preživeli Humsku i sjajni Partizan. Tim Lotara Mateusa ne samo da je pružio dostojan otpor, već je nadigrao madridski ansambl zvezda. Saša Ilić je promašio šansu karijere i propustio priliku da Partizanu donese prvu pobedu u grupi. Iako je Partizanov tim bio nebrojeno puta jeftiniji od Realovog, na terenu u Humskoj se te večeri nije videla razlika. Sreća je pratila Kraljeviće i spasila ih da neporaženi odu iz Beograda. 



Milan – Briž 0:1 (2004.)

Na terenu od prvog minuta: Dida, Kafu, Nesta, Maldini, Sedorf, Gatuzo, Pirlo, Kaka, Inzagi, Ševčenko... Ulaze: Rui Kosta, Seržinjo i Tomason. Na klupi: Karlo Anćeloti. I džaba! Aktuelni prvak Evrope je pukao na San Siru minimalcem od nejakog Briža za koji su igrali neuništivi Timi Simons, snažni špic Mendoza i našIvan Gvozdenović?! Upravo je Mendoza u 33. minutu probio jednu od najboljih odbrana svih vremena iBriž je do kraja uspeo da sačuva prednost. Anćeloti je bio u neverici, podigla mu se njegova čuvena obrva, a u revanšu je jeva golom Kake u 86. minutu uspeo da vrati Brižu milo za drago. Milan je uspeo da prođe grupu i kasnije je doživeo onaj slom protiv Deportiva.



Porto – Artmedija Petržalka 2:3 (2005.)

Navijači Partizana su te godine vrlo dobro zapamtili ime Artmedije koja je na penale eliminisala crno-bele u meču za plasman u Ligu šampiona. Slovaci su bili potpuni autsajderi od početka kvalifikacija, ali su posle Seltika i Partizana, uspeli da zagorčaju život i Portu koji je godinu ranije bio prvak Evrope! Porto je vodio 2:0 na svom Dragau, pobeda ga je vodila dalje, ali je Artmedija uspela da preokrene sa tri gola i pobedom eliminiše portugalskog velikana iz grupe!

Roma – Kluž 1:2 (2008)

Bila je to ona Spaletijeva Roma koja nikako nije uspevala da osvoji Skudeto, ali je imala sjajan tim. Kada je izvučena u grupu sa Čelsijem, Bordoom i Klužom, svi su računali na po šest bodova protiv anonimusa iz Rumunije. Roma je osvojila samo tri pošto je već u prvom kolu stala na nagaznu minu! Verovatno nije bilo tiketa u Evropi na kojem Roma te večeri nije bila sigurica kao kec. Ali ceo svet je te večeri čuo za Argentinca Emanuela Kulija koji je sa dva gola šokirao Olimpiko i doneo šokantnih 1:2 posle golaPanućija za vođstvo Rome! Do kraja je Kluž osvojio samo jedan bod...



BATE  (2008.)

Ulazak BATE Borisova iz Belorusije u Ligu šampiona je dočekan sa podsmehom. U grupi sa Realom, Juventusom i Zenitom im niko nije davao ni promil šanse da osavoje bod. Ali već u prvom kolu su na Bernabeu izgubili samo 2:0, potom na svom terenu odigrali 2:2 sa Juventusom (vodili 2:0), da bi u trećem kolu odoleli u gostima i moćnom Zenitu! Na kraju su uspeli da ostanu neporaženi i u Torinu protiv Juventusa?! Od tada više niko ne potcenjuje BATE Borisov...



Barselona – Rubin 1:2 (2009.)

Barselona je bila najjači tim Evrope u tom trenutku, dok je Rubin bio malo poznata ruska ekipa koja je prethodne sezone sve iznenadila osvajanjem titule u tamošnjoj Premijer ligi. Pep Gvardiola je na Kamp Nou izveo tim sa Mesijem, Ibrahimovićem, Ćavijem, Alvesom, Inijestom, Pikeom, Tureom... ProjektilAleksandra Rjazanceva sa 40 metara u drugom minutu je najavio senzaciju u Barseloni. Ibrahimović je izjednačio na početku drugog poluvremena, ali je Karadeniz ispisao istoriju i doneo pobedu Tatarima. Čudak Kurban Berdijev je ceo meč mirno stajao pored klupe, držao brojanicu u rukama i ponašao se kao da pobeđuje Arsenal iz Tule.



Milan – Cirih 0:1 (2009.)

Nije to više bio onaj Milan koji je dve godine ranije servirao osvetu Liverpulu za „Kristanbul“ i sa taličnimPipom Iznagijem ga savladao u atinskom finalu, ali je to bio jak tim. Igrali su Nesta, Gatuzo, Pirlo, Inzagi,Sedorf, Pato, Zambrota, Ronaldinjo... Posle pobede u prvom kolu u Marselju, Milan je u drugom dočekao na San Siru slabašni Cirih. Asistencija Milana Gajića za Tihinena i pobeda Švajcaraca od 1:0 su te večeri obišli Evropu!



Inter – Trabzon 0:1 (2011.)

Inter je godinu ranije bio prvak Evrope! I dalje su igrali Žulio Cezar, Lusio, Zaneti, Kambijaso, Snajder,Milito, ušao je i mladi Filipe Kutinjo... Ceo meč je Inter bio bolji protiv autsajdera sa Crnog mora, promašio brdo šansi i kažnjen je u 76. minutu kada je Čelustka srećnim golom doneo istorijsku pobedu Trabzonu. Inter je lagano prošao grupu, ali to je jedan od sramotnijih poraza koje je doživeo u Evropi.



APOEL (2011.)

Čudo neviđeno! APOEL sa gomilom polovnih stranaca je uspeo da ispiše najslavniju stranicu kiparskog fudbala. Predvođen srpskim strategom Ivicom Jovanovićem, APOEL je prošao grupu sa Šahtjorom, Zenitom i Portom, potom šokirao Lion u osmini finala i došao među osam najboljih klubova u Evropi gde ga je zaustavio Real Madrid.



Mančester Junajted – Kluž 0:1 (2012.)

U redu, bilo je poslednje kolo, Mančester Junajted je već imao plasman u osminu finala... Ali kod AleksaFergusona na Old Trafordu nema zezanja. Uostalom, igrali su De Hea, Runi, Skols, Gigs, Čičarito... Ali je Kluž još jednom šokirao Evropu! Luis Alberto je u 56. minutu postigao jedini gol i doneo „transilvanijskim ludacima“ najveću pobedu u klupskoj istoriji. Na njihovu žalost, Galata je pobedila Bragu u gostima i prošla zahvaljujući boljem međusobnom skoru.



BATE Borisov – Bajern 3:1 (2012.)

Kakav Bajern, strašan Bajern! Onaj Jupov koji je gazio sve pred sobom i prošetao se do titule prvaka Evrope. Tako dominantno kao retko ko u istoriji evropskog fudbala. Jedini poraz je taj Bajern doživeo u drugom kolu grupne faze kada je na istočnom frontu nagazio na minu zvanu BATE Borisov. Belorusi su vodili 2:0 do 90. minuta, a onda je na obe strane pao po jedan gol u nadoknadi vremena. Za Bajern su igrali Nojer, Lam, Riberi, Mandžukić, Miler, Martinez, Kros... Bio im je to jedini poraz u Ligi šampiona te sezone. Do kraja su eliminisali Arsenal sa ukupnih 5:1, Juventus sa ukupnih 4:0, Barsu sa ukupnih 7:0 i na kraju savladali i Dortmund. Samo im je BATE te sezone uzeo skalp.



Dinamo Zagreb – Arsenal 2:1 (2015.)

Zagrebački Modri su tih sezona u Ligi šampiona služili za popravljanje gol-razlike. Svi su ih gazili kako su hteli. Ali te jeseni 2015. su napravili senzaciju u prvom kolu pobedom nad Arsenalom u Maksimiru od 2:1!Fernandes i Pivarić su presudili Vengerovom timu sa Ozilom, Sančezom, Kazorlom, Žiruom... Do kraja više nisu osvojili ni bod i u narednih pet utakmica su imali gol-razliku 1:13!



Atletiko Madrid – Karabag 0:0, 1:1 (2017)

Simeoneov tim je prošle sezone ušao u takmičenje kao prethodni polufinalista i jedan od najjačih timova Evrope. U grupi sa Čelsijem i Romom, Madriđani su  bili favoriti za prvo mesto. Jer, na preostalog učesnika grupe niko nije obraćao pažnju. Slabašni debitant Karabag iz Azerbejdžana. Pogotovo posle šest komada u mreži Karabaga na Stamford Bridžu u prvom kolu. Atletiko je u trećem i četvrtom kolu očekivao maksimalnih šest bodova protiv Azera, ali je uspeo tek jednom da im zatrese mrežu. Osvojio je samo dva boda i ispao u Ligu Evrope koju je osvojio.



Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar