Прича: Звезда и 4.000 Делија чекају жуту минуту Наполитанаца!

Марш злих духова под Везувом! Биће ово потпуно другачије гостовање од оног у Паризу и Ливерпулу.

Фудбал 28.11.2018 | 16:45
Прича: Звезда и 4.000 Делија чекају жуту минуту Наполитанаца!
Има томе два месеца, непосредно после жребања група за Лигу шампиона тренер Наполија Карло Анчелотије Црвену звезду назвао „фасцинантним аутсајдером“. Српски првак је заједно са атинским АЕК-ом имао убедљиво најјефтинији играчки кадар у највећем клупском такмичењу на свету. И даље Звезда на платном списку има фудбалере са убедљиво најмање искуства у Лиги шампиона, јер су пре 16. септембра и гостовања Наполија у Београду само Милан Борјан и Марко Марин осетили сласт Лиге шампиона. Али чудо у режији Милана Павкова трансформисало је Црвену звезду у озбиљног такмаца. Толико озбиљног да ће тим Владана Милојевића вечерас на Сан Паолу (21 час, ТВ Арена) у рукама имати барјак комплетне источне Европе.

АЕК је тренутно без бодова, Локомотива из Москве се исто није померила са мртве тачке и то у знатно слабијој групи од Звездине, Викторија Плзен и ЦСКА Моксва имају идентичан бодовни салдо као црвено-бели уз меч више, а само је ветеран Лиге шампиона попут Шахтјора тренутно успешнији од Црвене звезде. Наравно, рачунајући само тимове источно од Дунава. Сви набројани подаци суштински говоре да је Црвена звезда већ направила огроман посао и да у преостала два кола неће тражити само ново европско пролеће, већ статус аутсајдера са најбољи бодовним контом. Самим тим и звање лидера међу малим или не толико богатима.

Црвени Рог, тај заштитни знак покрајине Кампања чији је главни град Напуљ, по предању мештана штитио је је овај део Италије од злих духова у средњем веку. А Ливерпул је на својој кожи осетио колико Црвена звезда под вођством Владана Милојевића може да буде зла, да вас исфрустрира и поквари рачунице. Опуштени Напуљци испред локалних биртија, које представљају Италију више од римских тргова и параде гламура својствене за Милано (исти мештани ће вам рећи да је Напуљ заправо Италија), већ су израчунали да им победа над српским прваком гарантује пролаз даље.

И заиста гледајући све објективне околности Црвена звезда нема шта да тражи под Везувом. Искасапљена бројним повредама екипа Владана Милојевића остала је без неколико хероја епског тријумфа над Ливерпулом. И поред десанта Делија (очекује се да ће их бити 4.000), Звездини играчи ће на југу Италије осетити много емотивнију атмосферу него у Паризу или на Енфилд Роуду. Да не говоримо о томе да је по конфигурацији тима и карактеристикама Наполи много другачији од Редса. И много неприступачнији Црвеној звезди.

„Они вас умарају кроз посед лопте. Имају много прецизних додавања и само чекају да вас деконцентришу и пронађу рупу у вашој одбрани. Биће много тешко, јер су технички супериорни, али ако смо могли против вицешампиона Европе, онда можемо да се надамо нечему и против Наполија“, поручио је Вељко Симић.

Дакле, Звезду чека тотално другачији противник од Ливерпула, чије смо најбоље стране видели у првих 25 минута београдског дуела. Звездиним играчима требала је у тим тренуцима боца са кисеоником како би изнели лопту на противничку половину. Очекује се да притисак Наполија вечерас буде још јачи и још прецизнији. Али када помисле на све врлине Наполија и своје кадровске проблеме у Звездиној експедицији се окрећу ка једном човеку – Владану Милојевићу. Неки од његових најближих сарадника ће вам рећи да је шеф много научио из пораза у Паризу и Ливерпулу и да сада Црвена звезда сигурно не би била тако понижена. Други пак сматрају да колико год Наполи био јак, а атмосфера Напуља аутентична, Милојевићеве тренерске вештине могу да демонтирају највеће врлине екипе Карла Анчелотија. И да је сигурно Милојевић много тога научио из претходна четири сусрета, те да му за Звездино конкурентно издање више није потребна крцата Маракана. Она може само да буде плус, али о томе за две седмице када буде гостовао ПСЖ.

„Знате, Милојевић је уметник да неутралише све ривалове врлине. Када смо гледали Салцбург деловало је да је пред нама немогућа мисија. Играју у 4-4-2 формацији, у ромбу, са шпицевима који одлично провлаче лопте. Одигравају брзо и тачно, боље од сваке мартинеле. А ови из везе само долазе и праве вишак. Видели сте да смо их у Београду практично оставили без шута у гол. Тотално смо их паралисали. То је невероватно достигнуће, посебно ако видите са каквом лакоћом они постижу голове у Лиги Европе. И то против каквих тимова. Надамо се да нешто слично можемо да урадимо и вечерас. Можемо да се надамо“, рекао је спортски директор Митар Мркела.

Звездином тренеру сигурно мисли са фокуса неће скренути ни сирене бројних скутера које се у Напуљу чују у пола дана или у пола ноћи. Он ће анализирати и тражити најбољи начин да његово тим дође до ваздуха, а потом и до доброг резултата. Међутим, чак и ако Милојевић дефанзивно перфектно постави утакмицу, срећа ће Звезду морати да прати свих 90 минута на Сан Паолу.

Исто тако, црвено-бели морају да се надају да ће Наполију доћи жута минута, јер тим Карла Анчелотија још није одиграо слабу утакмицу у Лиги шампиона. Надиграо је све ривале и заслужио да има 12 бодова на конту.

И на крају Црвена звезда ће морати на италијанском тлу морати да има једног изузетно инспирисаног појединца, какав је био Милан Павков пре три седмице у Београду. Или какав је био Драган Стојковић на трави Сан Сира који је у заносу мајсторства ломио кичму асу какав је Карло Анчелоти.

Та три фактора била би довољна за реми. И бод који би продужио Звездин сан о пролећу на мапи Старог континента и можда је учинио најбољим експонатом источне Европе.

Победа би била сензација, епска прича, али и бод би био леп као Софија Лорен. Чувена Наполитанка чија вас реченица гледа са оронулих фасада појединих кућа у главном граду Кампање:

„Нон соно Италиана, соно наполетана! Е ун алтра цоса („Нисам Италијанка, ја сам Наполитанка, а то је нешто сасвим другачије“).

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар