Priča: Zvezda i 4.000 Delija čekaju žutu minutu Napolitanaca!

Marš zlih duhova pod Vezuvom! Biće ovo potpuno drugačije gostovanje od onog u Parizu i Liverpulu.

Fudbal 28.11.2018 | 16:45
Priča: Zvezda i 4.000 Delija čekaju žutu minutu Napolitanaca!
Ima tome dva meseca, neposredno posle žrebanja grupa za Ligu šampiona trener Napolija Karlo Ančelotije Crvenu zvezdu nazvao „fascinantnim autsajderom“. Srpski prvak je zajedno sa atinskim AEK-om imao ubedljivo najjeftiniji igrački kadar u najvećem klupskom takmičenju na svetu. I dalje Zvezda na platnom spisku ima fudbalere sa ubedljivo najmanje iskustva u Ligi šampiona, jer su pre 16. septembra i gostovanja Napolija u Beogradu samo Milan Borjan i Marko Marin osetili slast Lige šampiona. Ali čudo u režiji Milana Pavkova transformisalo je Crvenu zvezdu u ozbiljnog takmaca. Toliko ozbiljnog da će tim Vladana Milojevića večeras na San Paolu (21 čas, TV Arena) u rukama imati barjak kompletne istočne Evrope.

AEK je trenutno bez bodova, Lokomotiva iz Moskve se isto nije pomerila sa mrtve tačke i to u znatno slabijoj grupi od Zvezdine, Viktorija Plzen i CSKA Moksva imaju identičan bodovni saldo kao crveno-beli uz meč više, a samo je veteran Lige šampiona poput Šahtjora trenutno uspešniji od Crvene zvezde. Naravno, računajući samo timove istočno od Dunava. Svi nabrojani podaci suštinski govore da je Crvena zvezda već napravila ogroman posao i da u preostala dva kola neće tražiti samo novo evropsko proleće, već status autsajdera sa najbolji bodovnim kontom. Samim tim i zvanje lidera među malim ili ne toliko bogatima.

Crveni Rog, taj zaštitni znak pokrajine Kampanja čiji je glavni grad Napulj, po predanju meštana štitio je je ovaj deo Italije od zlih duhova u srednjem veku. A Liverpul je na svojoj koži osetio koliko Crvena zvezda pod vođstvom Vladana Milojevića može da bude zla, da vas isfrustrira i pokvari računice. Opušteni Napuljci ispred lokalnih birtija, koje predstavljaju Italiju više od rimskih trgova i parade glamura svojstvene za Milano (isti meštani će vam reći da je Napulj zapravo Italija), već su izračunali da im pobeda nad srpskim prvakom garantuje prolaz dalje.

I zaista gledajući sve objektivne okolnosti Crvena zvezda nema šta da traži pod Vezuvom. Iskasapljena brojnim povredama ekipa Vladana Milojevića ostala je bez nekoliko heroja epskog trijumfa nad Liverpulom. I pored desanta Delija (očekuje se da će ih biti 4.000), Zvezdini igrači će na jugu Italije osetiti mnogo emotivniju atmosferu nego u Parizu ili na Enfild Roudu. Da ne govorimo o tome da je po konfiguraciji tima i karakteristikama Napoli mnogo drugačiji od Redsa. I mnogo nepristupačniji Crvenoj zvezdi.

„Oni vas umaraju kroz posed lopte. Imaju mnogo preciznih dodavanja i samo čekaju da vas dekoncentrišu i pronađu rupu u vašoj odbrani. Biće mnogo teško, jer su tehnički superiorni, ali ako smo mogli protiv vicešampiona Evrope, onda možemo da se nadamo nečemu i protiv Napolija“, poručio je Veljko Simić.

Dakle, Zvezdu čeka totalno drugačiji protivnik od Liverpula, čije smo najbolje strane videli u prvih 25 minuta beogradskog duela. Zvezdinim igračima trebala je u tim trenucima boca sa kiseonikom kako bi izneli loptu na protivničku polovinu. Očekuje se da pritisak Napolija večeras bude još jači i još precizniji. Ali kada pomisle na sve vrline Napolija i svoje kadrovske probleme u Zvezdinoj ekspediciji se okreću ka jednom čoveku – Vladanu Milojeviću. Neki od njegovih najbližih saradnika će vam reći da je šef mnogo naučio iz poraza u Parizu i Liverpulu i da sada Crvena zvezda sigurno ne bi bila tako ponižena. Drugi pak smatraju da koliko god Napoli bio jak, a atmosfera Napulja autentična, Milojevićeve trenerske veštine mogu da demontiraju najveće vrline ekipe Karla Ančelotija. I da je sigurno Milojević mnogo toga naučio iz prethodna četiri susreta, te da mu za Zvezdino konkurentno izdanje više nije potrebna krcata Marakana. Ona može samo da bude plus, ali o tome za dve sedmice kada bude gostovao PSŽ.

„Znate, Milojević je umetnik da neutrališe sve rivalove vrline. Kada smo gledali Salcburg delovalo je da je pred nama nemoguća misija. Igraju u 4-4-2 formaciji, u rombu, sa špicevima koji odlično provlače lopte. Odigravaju brzo i tačno, bolje od svake martinele. A ovi iz veze samo dolaze i prave višak. Videli ste da smo ih u Beogradu praktično ostavili bez šuta u gol. Totalno smo ih paralisali. To je neverovatno dostignuće, posebno ako vidite sa kakvom lakoćom oni postižu golove u Ligi Evrope. I to protiv kakvih timova. Nadamo se da nešto slično možemo da uradimo i večeras. Možemo da se nadamo“, rekao je sportski direktor Mitar Mrkela.

Zvezdinom treneru sigurno misli sa fokusa neće skrenuti ni sirene brojnih skutera koje se u Napulju čuju u pola dana ili u pola noći. On će analizirati i tražiti najbolji način da njegovo tim dođe do vazduha, a potom i do dobrog rezultata. Međutim, čak i ako Milojević defanzivno perfektno postavi utakmicu, sreća će Zvezdu morati da prati svih 90 minuta na San Paolu.

Isto tako, crveno-beli moraju da se nadaju da će Napoliju doći žuta minuta, jer tim Karla Ančelotija još nije odigrao slabu utakmicu u Ligi šampiona. Nadigrao je sve rivale i zaslužio da ima 12 bodova na kontu.

I na kraju Crvena zvezda će morati na italijanskom tlu morati da ima jednog izuzetno inspirisanog pojedinca, kakav je bio Milan Pavkov pre tri sedmice u Beogradu. Ili kakav je bio Dragan Stojković na travi San Sira koji je u zanosu majstorstva lomio kičmu asu kakav je Karlo Ančeloti.

Ta tri faktora bila bi dovoljna za remi. I bod koji bi produžio Zvezdin san o proleću na mapi Starog kontinenta i možda je učinio najboljim eksponatom istočne Evrope.

Pobeda bi bila senzacija, epska priča, ali i bod bi bio lep kao Sofija Loren. Čuvena Napolitanka čija vas rečenica gleda sa oronulih fasada pojedinih kuća u glavnom gradu Kampanje:

„Non sono Italiana, sono napoletana! E un altra cosa („Nisam Italijanka, ja sam Napolitanka, a to je nešto sasvim drugačije“).

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar