Ко води политику СНСД-а и ДНС-а!?

Предсједник ДНС-а Марко Павић отворено говори о односима у владајућој коалицији у РС, одлукама које су га разочарале, али и због чега је ДНС остао дио скупштинске већине.  Свједочи и о унутарстраначким сукобима и разлозима због којих је Недељко Чубриловић искључен из чланства.

Република Српска 28.11.2018 | 09:46
Ко води политику СНСД-а и ДНС-а!?
Предсједник Демократског народног савеза Марко Павић каже да је у коалицији са СНСД и СП све је било у реду до избора предсједника Народне скупштине РС, када се, како наводи, одједном у нашем клубу појавила група која је мимо странке предложила кандидата и тај кандидат је био изабран.

"Наш коалициони партнер (СНСД) се у том моменту није држао нашег споразума", рекао је Павић, наводећи да на састанку са мандатаром Радованом Вишковићем (СНСД) нису  о томе расправљали, него су разговарали само о Влади.

"Мандатар нас је обавијестио да је спреман да ДНС уђе у коалициону Владу коју он саставља, на начин како је то договорено у ранијем коалиционом споразуму. Тада је договорено да се министарства дијеле пропорционално броју освојених посланичких мјеста. Не знам колико ће у самој скупштинској већини бити посланика, од чега ће зависити и број министара. Вјероватно ће то бити три министарска мјеста", каже Павић у интервјуу порталу Вијести.ба.

Освршуши се на предизборни коалициони споразум, Павић је подсјетио да у коалиционом споразуму је наведено да странка која послије СНСД-а има највише гласова може бирати, а међу функцијама, био је и предсједник Владе РС.

"Дакле, нисмо говорили ништа што није писало у споразуму. Међутим, послије избора, околности су се промијениле. У коалицију су ушле и друге странке и групе, па је дошло до овога што данас имамо", казао је Павић. додајући да ће Вишковићу дати подршку и да не буду чланови коалиције или Владе.

"Разлог томе је што желимо стабилну РС и стабилну Владу. Подршка Вишковићу није долазила у питање", каже Павић.

Чињеница да су им коалициони партнери именовањем Недељка Чубриловића за предсједника НСРС, умјесто ДНС-овог кандидата Душка Ивића окренули леђа, за Павића је је разочаравајуће што су се њихови партнери тако опредијелили.

"Међутим, свјестан сам да је то политика. Човјек треба да утиче на оно на шта може утицати и на оно што је до њега. На оно што је ван њега, очито се не може утицати", казао је он.

Говорећи о сукобу са Чубриловићем, који је искључен из странке, Павић каже да је Чубриловић заједно са четири члана искључен из странке дан након гласања у Скупштини.

"Нисмо могли дозволити да се једна група наших чланова, супротно одлуци органа странке, понаша и гласа, те предлаже свог кандидата у НСРС. Ми њих нисмо искључили, него су они, непоштујући одлуке странке, сами себе искључили предлажући и гласајући на Скупштини", рекао је Павић, наводећи да никаквих других разлога није било, осим тога што нису поштовали ставове органа странке.

"Но, чињеница је да је ова група и прије избора и током избора остваривала одређене контакте који нису били у интересу ДНС-а. На крају се то показало тачним, али шта можемо... То је њихова ствар, они су тако одлучили и ја то поштујем", рекао је лидер ДНС-а.

Према његовим ријечима, више од двије трећине чланова Предсједништва ДНС-а гласало је за искључење.

"Ниједан од девет регионалних одбора странке није дао подршку искљученим члановима. Двије трећине посланика остало је на страни ДНС-а", каже Павић.

Одговарајући на питање у вези "мангупа" у његовој странци, како их је Додик назвао и да су многи у коалицији на изборима радили против те коалиције (СНСД, ДНС...), он је рекао да је "мој, али и став ДНС-а да када идемо у коалицију, идемо пуним капацитетом, са оноликим бројем посланика колико имамо". 

Павић одбацује оптужбе да је неко у ДНС-у радио против коалиицје и то је, ккао каже, лако егзактно доказати.

"Узмимо за примјер Приједор, гдје је ДНС најјачи. Саберите гласове у Приједору гдје је ДНС јачи од СНСД-а за трећину и видјећете да сабрани наши гласови и гласови СНСД-а дају збир који су на изборима добили и Милорад Додик и Жељка Цвијановић. На подручју Угљевика и Лопара СНСД никада није добио више гласова, у Градишкој су најбољи резултати за предсједника РС и члана Предсједништва БиХ, као и на Романији... Низ је примјера", наводи Павић, додајући да је то Додику подваљено и то из кругова ДНС-а да би се дисквалификовали одређени људи.

Што се тиче "сјече" ДНС-ових кадрова, Павић каже да нема потребе оглашавати се тамо гдје нисте у могућности ништа да учините.

"Нама у ДНС-у никада није питање смјена неког кадра, неког појединца, неког директора и слично. Нисмо се бунили - ако постоји већина која сматра да некога треба смијенити, нека га смијени. Нама у ДНС-у је био проблем што не знамо ко је њихове замјене именовао у та предузећа. То није радио ДНС. Када се то двоје споји, онда се зна да је неко и ван СНСД-а и ван ДНС-а кројио такву политику. На моју жалост, СНСД је прихватио да то проведе", каже Павић.

Упитан ко је тај, ван ДНС-а и СНСД-а, који је "кројио политику", Павић је одговорио: - Када одгонетнемо, онда ћу Вам рећи.

Коментаришући двотрећинску већину у новом сазиву Народне скупштине РС, Павић каже да је већина из истог броја странака као и већина у прошлом сазиву.

"Број странака се није промијенио. Дошло је још неких група, тако да не знам како ће се оне понашати. Што се тиче странака, мислим да је ту заједнички језик могућ", казао је Павић.

(БН/Вијести)

Коментари / 67

Оставите коментар
Name

зуx

28.11.2018 08:51

Драги господине Павићу, ваш слоган је био ријеч је ријеч, а ви своју продасте за ситне паре...понижени сте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

28.11.2018 09:07

Продао је пре избора коцкао се и сад је све изгубио

Name

Марио

28.11.2018 09:15

Павиц је човјек за разлику од Цубриловица

Name

Метузалем

28.11.2018 09:19

Метузалем Павић је одавно по страни у ДНС, свестан да му је крај у странци и овоземаљском животу, па не реагује.

Name

Милан Градиска

28.11.2018 09:24

Браво Павицу

Name

Дејан Зворник

28.11.2018 09:24

САМО ЈАКО,ПАВИЦ МАРКО

Name

Нина

28.11.2018 09:24

Предсједнице Павицу Романија је уз тебе

Name

Бијељина је уз Марка

28.11.2018 09:25

Све нас је слагао издајник Дакиц,ми остајемо у ДНС-у . Предсједнице под хитно распустите Градски одбор БН.

Name

Ста реци друго..

28.11.2018 10:22

Папцине свих земаља ујединимо се! Цувајмо папке као зјеницу ока свог!

Name

ДНС је готов

28.11.2018 10:38

Тај неко је ХОС и остале хрватске слузбе произисле из КОСа, које управљу са свима вама. И сам си Павицу изданак те сколе и слузбе, као и Додик, Дјокиц и др. Ново хрватско прољеце остварују преко ових гована.

Name

Милорадко

28.11.2018 13:40

Знам ја,Сорош,стране службе,наранџасте револуције,стране амбасаде,ови неки странци из Тузле,фрапантни докази,амерички амбасадор,ма сви осим мене Милорадка који тебе и твоју партију гура право у канту за отпатке,исто као и онда за рудник љубију,е сада што ти то ниси имао храбрости да видиш он је видио,год баy фор евреyтхинг

Name

СНСД+ДНС+Паја Патак

28.11.2018 15:38

Цувајмо папке као зјеницу ока свог!

Name

Фуј Папцине!

28.11.2018 15:46

Ала су се ова тројица накрала. Теска је торба толико, а мора се и даље силом носати.

Name

Министар ре зуx

30.11.2018 10:16

Према ономе ста се десило Павиц није погазио ниста. Група око Цубриловица је друга прица. Они су увидјели да је Радовиц директна конкуренција до сада неприкосновеном бањалуцком лидеру днс-а па су кренули да газе своју ријец како би узелио веци дио днс-а него сто га подрзава. А када се погледају биографије и углед Радовица и Цубриловица јасно је днс Бања Лука само у добитку. Радовиц у Бања Луци има углед способног и доброг цовјека који није оптерецен хипотекама и који не заборавља оне који су га подрзали и који су му врјеровали. Цубриловиц је циста супротност, цовјек ни по цему способнији од других политицара а који је дозволио да му љубавница гази највеце присталице. Цак има и велике хипотеке у виду сумњивих послова. То се све показало на изборима и тога је Цубриловиц свјестан. Најбоље би било да Цубриловиц казе како је могуце да послије 18 година у днс-у буде други по лицним гласовима и то иза цовјека који је у странци мање од години дана, по његовим сопственим ријецима. Ту се види резултат рада Цубриловиц у задњих 18 година.

Name

Бобан

28.11.2018 08:51

Да није овако матор, рекао бих да је тешка ЈАЈАРА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

три гробара

28.11.2018 09:33

Ова тројица су гробари српског народа и РС.Срби у РС нестају.дјеца се не радјају а млади масовно напустају РС и одлазе у Словенију.Њемацку.Америку итд А ова три гробара и даље ликују на муци унесреценог српског народа.

Name

Гавран

28.11.2018 10:21

НЕ ПРИЦАЈ ГЛУПОСТИ НИСТЕ ПРИЦАЛИ УОПСТЕ О ВЛАДИ. РЕКАО СИ ДА СИ СВЈЕСТАН ДА НЕЦЕС БИТИ ДИО КОАЛИЦИЈЕ. НЕМА ПОТРЕБЕ ДА ОБМАЊУЈЕС ЦЛАНСБО. МАРКО ТИ СЕ ВИСЕ НИСТА НЕПИТАС У СТРАНЦИ...

Name

Дисциплина Без Кичме

28.11.2018 08:55

Јадно Марко... Умјесто да покажеш своју јачину ти пужеш, како сад изаћи пред своје гласаче, сјети се шта сте обећавали...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.11.2018 09:53

коју јацину? Видисх да муценик казе да је све у реду са коалицијом. А Миле му развалио странку.

Name

Недјо

28.11.2018 08:56

Кад Баја казе а Павиц изврсава,не знам ко је треци,мозда нека зена из партије.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

28.11.2018 08:59

Најгори од нас су ова багра на слици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оракле

28.11.2018 10:26

Куда идемо када нас такви воде?

Name

Од Дариа

28.11.2018 14:47

ИДЕМО У САМ ПАКАО

Name

Марио

28.11.2018 09:00

ДНС можда јесте остао без 4 посланичка мјеста али није остао без чланства и гласача који су донијели 100.000 гласова и који говоре да је ДНС тик иза друге најјаче политичке партије а то је СДС. 4 посланика јесте много али ни 8 није мало. Боље се сад ријешити тих људи него да су сјели у министарске фотеље или друге значајне функције. Господин Павић је доказао да је мудар политичар, има безрезервну подршку чланства и јединство странке је очувано. Након консолидације будите увјерени да на локанлним изборима 2020. ће ДНС још једном разувјерити неверне Томе и доказати своју снагу. Поздрав свим искреним члановима ДНС широм Републике!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ ДНС

28.11.2018 09:09

ДНС није добио 100000 гласова прицајуци да це правити вецину са опозицијом него са старим партнерима СП и СНСД!!! А Павицеви “мангупи” а ја би их назвао глупани су договарали са опозицијом да праве вецину!!! Зато су казњени од стране Додика а тек це их гласаци казнити на следецим изборима!!!

Name

Боби

28.11.2018 09:11

Види се како је мудар, преварама се служи

Name

изборна крадја

28.11.2018 09:21

Избори су покрадени.Српска по свим демографским показатељима нема висе од 900 000 становника а на изборима гласало 650 000

Name

БЛ ДНС-у

28.11.2018 10:00

Па ко је то преговарао од ДНС-а са опозицијом да ће правит власт кад сви ови што су против павића су мимо ДНС-а уз додика,,чубриловић,дакић.....,,сви су они Додикови а замисли павићеви нису а наступали кажеш са слоганом да сте заједно са СНСД-ом.Нешто си ти ту побркао мој јаране у жељи да признаш да вас је Додик као странку ДНС поцепао и урадио вам исто што и СДС-у узевши само папке и послушнике а успут павића понизивши до дна изабравши чубриловића уместо ДНС-а и то као предлог СНСД-а а не ДНС-а као коалиционог парнера.СНСД је најгора партија лажова са само једним циљем узети од свију све само себи а ти си СНСД ниси сигурно ДНС.

Name

Ехх

28.11.2018 12:03

БЛ ДНС читај горе у тексту Павић је објаснио да су Зељка и Додик освојили гласове од Приједора па на даље.

Name

ре Ехх

28.11.2018 12:37

ДНС и СНСД у Приједору су освојили заједно 21,250 гласова. СП и УС 2,200. Плус што је дио СДС и НДП радио за СНСД, али ето без тога, збир коалиције је 23,450. а Жељка је добила 18.150. Гдје је 5.300 гласова коалциције ? Знамо ми сви гдје је ...

Name

реално

28.11.2018 14:02

Имају праву да гласају, коме вјерују, то су људи који немају користи од тога сто сте развалил Српску.... људи који вјерују у правну дрзаву а партократе

Name

Зоран Боровцанин

28.11.2018 09:02

Деда, Деда, изгубио си се скроз, постао си сенилан. Заборавио си причу о поштењу, заборавио си све ста си причао прије избора. Купили те људи и сад располажу тобом, срамота за твоје године. Уништио си све да би заштитио своје финансијере који су те купили прљавим новцем украденим из државних предузећа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља За Зоран Боровцанин

28.11.2018 09:27

Веома је неукусно узимати у обзир његове године и називати га "деда, деда". Није Додик много одмакао од њега, као, уосталом, и многи други. Америку води Трамп који није младји од Павица, па некада Реган ... У политици су потребни људи који це бити одвазни и који це се енергицно борити за своје принципе, а то Павиц, свакако, није. Ни да је младји, не би био. Он то, једноставно, нема у себи. "Мекусац је". Ста је њега мотивисало да крене у политицку авантуру, то само он зна. Како ствари сада стоје, он није у стању ниста да промијени, остало му је само да слијезе раменима. Било како било и то слијегање раменима доноси новац, сто је један од најјацих мотива, јацих и од силне љубави према РС.

Name

Зоран Боровцанин

28.11.2018 11:16

То "Деда " схвати другачије. Није то везано само за године. Он је деда и у политици, дозволити да те намагарце политицки балавци је не опростиво. Новац је неста пролазно, бити човјек и умријети такав је светиња!!!

Name

Амор

28.11.2018 11:26

Браво Оља

Name

ре

28.11.2018 13:21

Па Днс је основао Додик цисто да буде подскуп СНСДа,људи којима је стало само за новац и који краду све сто се мозе покрасти они купују у Србији Русији некретнине и износе новац назалост цека нас сценарио Косова

Name

Ре Ре

28.11.2018 16:45

браво. Ја не знам како људи нису досад схватили да је ДНС власниство Милорада Додика. Бар сад би требало и слепцу бити јасно.

Name

ВРС ПД

28.11.2018 16:57

Па негласају само партијски људи.неко вреднује кандидата.да није била директно Додиков избор неби добила ни 10 000.цини ми се да нису ни сви у СНСД-у гласали за њу.

Name

Разум

28.11.2018 09:05

Милорад те из***о, а још си у коалицији сњим. Збогом Павићу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.11.2018 13:48

Најблаже речено срамота. Да има и мало образа, отишао би у опозицију, јер су га "излеватили" у више наврата.

Name

Није него

28.11.2018 09:05

Ти ниси ни био никад прави шеф партије тј. мафијашке организације, експозитуре СНСД-а, као што је то такође и СПС и неки други . Прави шеф твоје партије је био увијек МД & цомпани са удбашима из Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Буцо

28.11.2018 09:05

Неприцај будаластине Павицу, добро знас да вас Бурле ј..е па растура, али несмијес против њега. Он вам је господар и тако се понаса. Следеце изборе нецете ни цензус преци. Опамети се матори !

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

28.11.2018 09:08

Одговор на питање : "Ко је тај , ван ДНС-а и СНСД-а , који је "кројио политику" је јако једноставан. То је "дида Пејо" уз малу помоћ некадашњих припадника Брозових тајних "служби".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

28.11.2018 09:18

Три сотоне!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милутин

28.11.2018 09:22

Додик је велики махер свима је помрсио конце,а теби Павицу је посебно запрзио цорбу,а то си заслузио својим љигавим понасањем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

српски гадови

28.11.2018 09:24

Ове три барабе сељачке треба под хитно у затворе јер су стјерали све са бандитским животом у мишију рупу а посебно борце РС који им неће никада заборавити овај њихов мафијашко криминални животни злочин према свима у РС а посебно борце и ствараоце РС у њиховом вишегодишњом свега опљачканом лоповском миру РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дно дна

28.11.2018 09:26

Боже од приче за кандидатуру једне од двије функције па до подршке већини забадава. Па имате ли имало достојанства. Лупите шаком од сто и кажете да није било наших сто хиљада гласова ни једно од вас двоје не би било изабрано....

ОДГОВОРИТЕ
Name

оооп

28.11.2018 09:26

оооо УДБАШИ СВЕ ВАС ЈЕ**ЛО

ОДГОВОРИТЕ
Name

за пајкета

28.11.2018 09:31

због пар људи које си примио у странку ,шеташа, а које нико у коалицију неце десило се што се десило днс се распао и отишао у опозицију павицу ваљда ти је то јасно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рада

28.11.2018 09:40

Згодни је најбољи

ОДГОВОРИТЕ
Name

педја

28.11.2018 09:41

какав је ово млакоња...нити смрди нити мирисе...све несто недоврсено недорецено .,,пусти нека теце како теце и добро...без везе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрр мрр

28.11.2018 09:50

Лопови пљацкаси и униститељи овог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Запазено

28.11.2018 10:46

Врло наоцити. Двојица лијево су искусни троваци магле док је овај десни оцигледно врло опасан играц, али слабо крије карте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

биће два

28.11.2018 10:46

Биће два неважна министра за Марков ДНС, после иде полако прелазак код Чубриловића још посланика,вјероватно и министри, напустање убачених Милових људи у ДНС по општинама и ДНС постаје на идућим локалним изборима као НДП сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

звр

28.11.2018 11:14

Збогом днс партијо пропалог Марка .. Може ли ниже павићу од земље .. може ... срами се .. Још се кур*ис као несто се ти питас .. Немас ти подршку никога .. Миле није глуп па твоји момци су а све је снимљено радили на терену против снсд и то врло јасно да докази о томе постоје .. Глупане !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОЊА

28.11.2018 12:05

ЕТ СИГУРНО МОЈ ПОКОЈНИ ТАТА..СКРОЈИЛИ СТЕ НАМ ДА НЕ МОЗЕ БИТИ БОЉЕ А ГОРЕ И ТЕ КАКО, ИЗ ДАНА У ДАН, ВРАТИЛО ВАМ СЕ АКО БОГ ДА СВАКА СУЗА СВАКОГ ЦОВЈЕКА У ОВОМ ЈАДУ И БИЈЕДИ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

28.11.2018 14:10

Рудоња бучи до кориде, Змај од ШИПОВА ће те водити на кориду.Ако не побједуш кастрират ће те.ДОСТА ТЕБЕ И РУСИЈЕ,ЛАЖИ МАЛО И ВЕЛИКОГ. ТО ЈЕ ДИГОВОР ЗА РУШЕЊЕ РАФУНЕРИЈЕ БРОД.КОЛИКО ПЛАЋАШ СЛИКАЊЕ СА ПУТИНОМ.

Name

СРПСКА

28.11.2018 13:08

САМО БИЈЕЗАТИ ИЗ ОВЕ МОРАЛНЕ,ПОКВАРЕНЕ ЗАБИТИ.НЕМАМО МНОГО ВРЕМЕНА ЗА ЦЕКАЊЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мурија

28.11.2018 13:30

О цему они то о стабилној РС .па тога нема вец дуго .стабилна РС је за њих ухљебе не за народ.јад дојде до колапса е онда це ти исти куд који мили моји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

искрено

28.11.2018 13:46

Брига нас за однос Цубеиловица и Вас, цињеница је да стw заједно дwценијама пљацкали и униставали Српску, да стw криви за ово стање у којем смо.Ниста мање нисте криви од СНСД, без васе бескрупулозности, ниста то не би било изводљиво. Нистw имали ни савјwсти ни свијеати према ономе сто је теском муком створено, само су вам битне позиције и пљацка за одредјену групу. Интерес криминалних појединаца је изнад интереса народа и РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

28.11.2018 14:01

Ко је убио Давида Драгичевића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

28.11.2018 14:12

ЗНАЈУ ОНИ АКО НИСУ У КОАЛИЦИЈИ ДА СУ ДОЊИ.ЊИХОВ ЛИЧНИ ИНТЕРЕС.ОНИ СУ УМИСЛИЛИ ДА БЕЗ ЊИХ НЕМА ДРЖАВЕ.КАКО СЕ ЉУДИ НЕ ПРЕЗАСИТЕ ЈЕДНИХ ТЕ ИСТИХ ЛИКОВА.ИЗГЛЕДА ДА ВОЛЕ РУЧАТИ УВИЈЕК ЈЕДАН ТЕ ИСТИ РУЧАК И ТАКО У ТУТАЊ ДО СМРТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

28.11.2018 14:48

Е тако ти је Павке кад се с једним дупетом сједи на две столице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андрејевиц

28.11.2018 15:14

Моја баба Милунка (86 год), нема заврсен ниједан разред основне сколе. Ако би она повјеровала у ово сто г.Павиц прица, ја бих се одмах објесио. Толико од мене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маре

29.11.2018 06:30

Павићу ти си ме разочарао, шибицарско понашање.Знају сви да си узео паре од те групе која млати тобом и да нисте поштовали коалициони споразум у потпуности.Играо си хински на двије карте...боље ти је да си очувао партију него мислиш има Нешићевих накрадених милиона и да не набрајам од кога си све мазнуо лову....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савке

29.11.2018 16:04

Путуј игумане! Не брини за намастир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна се

30.11.2018 09:22

"Ко води политику СНСД-а и ДНС-а!?" Онај који је, своје времено, био и против Краљевине срба, хрвата и словенаца. Британци-они који су омогуцили побједу Додиг-а на прослим изборима.

ОДГОВОРИТЕ