ЛШ: Сити и Јунајтед овјерили пролаз! Реал ''тукао'' Рому!

Фудбалери Реал Мадрида победили су Рому на гостујућем терену са 2:0 у петом колу Лиге шампиона, док је чак шест екипа из другог термина дана прошло даље.  Јунајтед се провукао, остало само једно место! Фелаини у надокнади времена донео "црвеним ђаволима" пласман. Од предвиђених осам карата за нокаут фазу, у уторак подељено седам.

Фудбал 27.11.2018 | 23:20
ЛШ: Сити и Јунајтед овјерили пролаз! Реал ''тукао'' Рому!
Било је ово драматично вече, које је дало одговоре на скоро сва питања у вези са четири групе Лиге шампиона!

Од осам места за нокаут фазу намењених групама "Е", "Ф", "Г" и "Х" попуњено је седам, па ће у среду, 12. децембра, само један меч имати тежину борбе за пласман у следећу рунду!

Из наведених група, дефинитивни учесници следеће фазе су: Бајерн, Ајакс, Манчестер сити, Реал Мадрид, Рома, Јувентус и Манчестер јунајтед! Преостали, осми путник биће познат после меча Шахтјор - Лион у последњем колу.

Како ће изгледати расплет у преостале четири групе могли бисмо да сазнамо или да наслутимо у среду, када ће Црвена звезда у оквиру "групе смрти" гостовати Наполију.

Судећи према уторку, претпоследње коло биће до краја узбудљиво!

Од голеаде у Минхену, где је Бајерн "потопио" Бенфику (5:1), па до шута Жозеа Муриња у флашице, док је нервозно славио пласман и победу Јунајтеда против Јанг Бојса (1:0), навијачи су уживали у сјају Лиге шампиона.

Маруан Фелаини постигао је гол у 91. минуту и обрадовао добро изнервирани Олд Трафорд, који је поново видео неубедљиву игру својих љубимаца, али је и сачувао живце у последњем коју, јер би вечерашњи реми заказао меч одлуке на Местаљи, где би Валенсија имала шансу да победо избаци "црвене ђаволе".

Ипак, Мурињов тим је избегао такав сценарио, као што је и Манчестер сити избегао још један пораз против Лиона (2:2). Француски тим је два пута стицао предност головима центарфора Максвела Корнеа, али су "грађани" оба пута брзо изједначили - после прекида. Први пут је то урадио Емерик Лапорт, а други пут Серхио "Кун" Агуеро у 83. минуту.

Домаћин је тако остао без вредних бодова у борби за пласман и играће за пролаз у последњем колу у Украјини, јер је Шахтјор победио Хофенхајм у гостима (3:2), у мечу у којем је два пута водио, па "оверио" тријумф другим поготком Таисона - у надокнади времена.

Жалиће и Лион и Хофенхајм, а још више ће жалити Рома, јер је имала "на конопцима" Реал и допустила му да се подигне, да узврати ударац и да победи на Олимпику.

Офанзивац "вучице" Ченгиз Ундер се жестоко обрукао крајем првог полувремена, када је са неколико метара ногом пребацио гол. Штопер домаћих, Федерико Фацио, такође је попут Турчина частио госте и почетком другог дела "асистирао" Герету Бејлу за 0:1. Домаћи су потом и даље нападали, као и током првог дела, али је Лукас Васкез на Бенземину асистенцију поставио 0:2 и однео бодове из "Вечног града".

Као што је већ наведено, оба тима су и ушла у овај меч у мирној ситуацији, у каквој је био и Јувентус против Валенсије. Голман "Старе даме" Војћех Шченсни је крајем првог полувремена сјајно одбранио и сачувао Торинезе, а Марио Манџукић је у наставку прихватио перфектну асистенцију Кристијана Роналда, поставио ногу и поставио коначних: Јувентус - Валенсија 1:0.

Тако су практично сви вечерашњи фаворити мање-више остварили план и обезбедили мир у завршници групне фазе.

Рома је доминирала у првом полувремена, промашивши неколико колосалних прилика од којих је највећа била Индерова у надокнади првог полувремена када је промашио "непромашиво".

Реал је ни из чега дошао до вођства преко Бејла, да би предност гостију дуплирао Лукас Васкес после добре тимске акције. 

Победом је Реал осигурао пролаз у осмину финала Лиге шампиона, али је због поведе Плзења над ЦСКА Москвом даље прошла и Рома, као другопласирана. 

Манчестер јунајтед савладао је Јанг Бојс на Олд Трафорду после великог броја пропуштених прилика 

Јунајтед је нападао и био надмоћан и тек у 91. минуту дошао до победе. Стрелац победоносног гола био је Маруан Фелаини чиме је Јунајтед одвео у осмину финала Лиге шампиона, где ће из те групе ићи заједно са Јувентусом. 

Клуб из Торина је голом Марија Манџукића савладао Валенсију, чиме су "слепи мишеви" из Шпаније изгубили и теоретске шансе да се пласирају у нокаут фазу ЛШ. 

Бајерн је без икаквих проблема "почистио" Бенфику резултатом 5:1.

За Баварце су по два гола постигли Арјен Робен и Роберт Левандовски, једном је стрелац био и Франк Рибери, док је почасни гол за Португалце постигао Желсон Фернандеш.

Бајерн и Ајакс су се званично пласирали у плеј-оф ЛШ и бориће се за прво место у последњем колу, у мечу који се игра у Амстердаму.

У Групи Ф виђене су две голеаде, једна у Француској а друга у Немачкој.

Фудбалери Манчестер ситија нису успели да победе Лион ни у другом мечу двеју екипа јер су одиграли 2:2.

Лион је два пута водио головиам Максвела Корнеа, али су изједначавали Имерик Лапорт и Серхио Агуеро.

"Грађани" су освојеним бодом обезбедили пласман у осмину финала Лиге шампиона, док је Лион јако близу с обзиром да Шахтјор савладао Хофенхајм у гостима.

Екипа из Немачке је изгубила је 3:2, иако је имала реми све до 93. минута

Таисон је тада постигао свој други гол на мечу и обезбедио тријумф Украјинцима који су остали у трци за плеј-оф.

Флешбек на Алијанц арени: Робери и Левандовски почистили Бенфику и сачували посао Ковачу! Голови суперсоничног Холанђанина сасекли лисабонске Орлове, Роберт Левандовски и Франк Рибери их докрајчили - 5:1 (3:0).

Превирања у клубу, лоши резултати, неповерење у тренера, незадовољна свлачионица, несрећни навијачи, одсуство срчаности, страсти, концентрације, па и професионализма. Буквално све негативно што је могло сручило се на плећа Бајерна из Минхена у протеклом периоду. Некада су били симбол уређености, сада су пали на ниске гране. Отуд се некако потпуно оправданим чине критике легенди клуба Лотара Матеуса и Паула Брајтнера, којем је због "дугачког језика" забрањено да на Алијанц арени гледа утакмице из свечане ложе.

Ипак, нешто позитивно и у читавом том црнилу. Бар на 90 и кусур минута присталице баварског гиганта могле су да забораве на кризу у којој се налази њихов вољени клуб. Бајерн је на свом терену слистио Бенфику у петом колу Групе Е Лиге шампиона, понајвише захваљујући популарном тандему Робери који је подсетио навијаче на нека лепша времена, уједно потврдивши пролаз домаћих у нокаут фазу - 5:1 (3:0). Бајерн ће се са Ајаксом у Амстердаму борити за прво место у последњем колу, а Бенфика ће у Лигу Европе...

Питање победника било је решено већ у првом полувремену, тако да је других 45 минута мање-више било одрађивање посла. Без имало претеривања - пошто је наводно Арсен Венгер већ спреман као запета пушка - Нико Ковач може да захвали првенствено Арјену Робену што му је сачувао посао. Бар на неко време. Холанђанин је урадио "оно његово", волшебно промешао противничку одбрану и са два гола матирао немоћног голмана Бенфике Одисеаса Влаходимоса. Сви знају да Робен има ту једну фору, али ретко ко може да га заустави. Била су то два мајсторска гола која су практично решила победника..

Робен је тако у првих пола сата сасекао крила лисабонским Орловима, а када је у 36. минуту погодио и Роберт Левандовски, тада је и дефинитивно било јасно да ће Бајерн освојити сва три бода на Алијанц арени. 

Додуше, погодак резервисте Жедсона Фернандеша на почетку другог дела вероватно је мало "штрецнуо" домаћу публику, али Бајерн је убрзо узвратио преко Левандовског који је постигао пресликани гол из првог полувремена. Тачку на "и" ставио је Франк Рибери након прелепе акције.

Српски репрезентативац Љубомир Фејса играо је до 76. минута за госте када га је заменио Алфа Семедо, док је Андрија Живковић преседео читав меч на клупи, баш као и Миле Свилар. 

Да ли су Бејл и Васкез потписали Ди Франческов отказ? Не може се ћорцима на Реал! Да је само Ундер погодио... Краљевски клуб са врха чека наредну фазу такмичења.

Клупа Еузебија ди Франческа једна је од најужаренијих међу клубовима из Лига петица ових дана, а Герет Бејл и Лукас Васкез можда су потписали отказ одличном тактичару који би могао да постане жртва Ромине тактике да прави велику лову...

Руку на срце, Рома је згромила Реал у првом полувремену, али шта то вреди када коначни резултат каже 0:2 (0:0)? Вучица је пуцала из свих оружја ка мети коју је својим телом чувао Тибо Куртоа, али ваљда је свима јасно да ћорцима не може да се прети троструком узастопном шампиону Европе и највећем клубу данашњице! Нити се може с „ћоравим снајперистима“ у рат... Да је само Џенгиз Ундер решио ону ситуацију из финиша првог дела коју је, реално, било много теже промашити него погодити, вероватно би све било другачије. Овако, Реал је оставио дефанзивни менталитет у свлачионици и у други део игре изашао као победнички тим, спреман да реши утакмицу у своју корист и осигура прво место у групи. То се убрзо и потврдило на делу. 

Рома се једноставно распала у другом полувремену. Апсолутно ништа није остало од екипе која је разбила противника током првих 45 минута и претио са свих страна. То је Герет Бејл осетио и већ у првом минуту наставка сурово казнио све промашаје Ундера, Коларова, Шика... Изгледало је толико једноставно, тако рутински... Бејл је свој посао одрадио баш онако како се и очекује. Федерико Фацио увалио је врућ кромпир у руке свог голмана Робина Олсена, а после његовог лошег испуцавања Фацио је још једном помогао Реалу, односно Бејлу који је остао сам испред гола и пронашао пут до мреже. Од тог момента ништа у Роминој игри више није било исто. 

Вучица је остала без енергије, жеље, идеје, ритма и воље да се бори против Краља, који је само лагано крцкао минуте и чекао нову прилику да дуплира вођство и тако засигурно обезбеди три бода, пролаз даље и прво место. Реал је свој закључак добио већ у 59. минуту, када је из готово изгубљеног поседа искреирана акција за гол. Модрић је одлично пронашао слободног Бејла, који је са ивице казненог простора пронашао смиреног Бензему, овај је главом само проследио лопту до Лукаса Васкеза, коме није било тешко да реши акцију и стави тачку на овај меч. Био је то гол који је потпуно сломио Ромин дух, јер су играчи изгледали потпуно изгубљено до краја утакмице. Права је срећа што Реал до краја није сручио још неки гол у Олсенову мрежу, мада је Џастин Клајверт имао једну, једину занимљиву шансу да на другој страни нешто промени. Није му се дало...

Сада остаје да се види - шта ће бити с Ди Франческом? Реал је дефинитивно први...

Фелаини и Де Хеа спасили Муриња бруке и увели негледљиви Јунајтед у осмину финала! Јувентус рутински против Валенсије за прво место.

Нова брука Манчестер Јунајтеда је била на помолу, али се се по ко зна који пут Давид де Хеа и Маруан Фелаини појавили као спасиоци Жозеа Муриња. Голом Белгијанца у 91. минуту је Јунајтед на Олд Трафорду на једвите јаде савладао Јанг Бојс са 1:0 и обезбедио пласман у осмину финала Лиге шампиона.

Секунди су делили Јанг Бојс од заслуженог ремија на Тетару снова, али је одбрана попустила у финишу и допустила Фелаинију да недопсутиво лако примили лопту у шесанестерцу и постигне гол који је решио све. На тај начин је убијена и шанса Валенсије да евентуалном победом у последњем колу на Местаљи елиминише Црвене ђаволе и обезбеди пласман у осмину финала.

Овако, скоро све се зна. Јувентус и Јунајтед иду у нокаут фазу, с тим што је Јувентус уочи гостовања у Швајцарској много ближи првом месту. Валенсија је трећа и иде у Лигу Европе, а Јанг Бојси су завршили са европским фудбалом за ову сезону.

Чак и бод против аутсајдера из Швајцарске на Олд Трафорду би био успех за Црвене ђаволе с обзиром како лоше су играли вечерас и колико је тај фудбал негледљив. Шансу утакмице су имали гости али је још једном чудесни Давид де Хеа спасао Манчестер Јунајтед и показао да је најјача карика овог тима. Тужно је видети овакав Јунајтед када се присетите како је овакве ривале некада прашио Алекс Фергусон и какав је страх и трепет био Манчестер Јунајтед.

Имали су Црвени ђаволи неке шансе, али се Рашфорд испромашивао у првом полувремену. Пропустио је три солидне прилике. Па је Мурињо у другом полувремену морао да уводи са клупе Погбу, Мату и Лукакуа јер везни ред са Матићем, Фредом, Фелаинијем и Лингардом није ништа успевао на половини Швајцараца, а Марсијал се није видео у шпицу.

У 70. минуту је шансу утакмице имао Јанг Бојс када је Де Хеа чудесном парадом са гол линије скинуо лопту која је ишла у мрежу. Милиметри су делили Јанг Бојсе од гола који би могао да им донесе и победу. А онда су остали без свега пошто је Фелаини још једном одиграо улогу лажног центарфора...

Јувентус је рутински изашао на крај са Валенсијом и скоро па оверио прво место у групи које ће му дати веће шансе за лакшег ривала на жребу за осмину финала. Иако су Слепи мишеви пружили достојан отпор у Торину, класа је класа. Са нападом Роналдо – Дибала – Манџукић, Јувентус је прејак за тимове попут Валенсије...

Валенсија је имала две добре шансе Васа и Дијакабија у првом полувремену, али су Кјелини и Шченсничудесном одбраном спасили италијанског првака. У другом делу је Јуве додао гас, Роналдо је асистирао Манџукићу на петерцу за 1:0 и после тога је све било рутина.

Могли су Роналдо и Дибала да победу учине убедљивијом али је и Јувентусов бивши голнан Нето био на висини задатка пред голом Шпанаца. Ипак, и ових 1:0 је било довољно Бјанконерима да лагано упишу још једну победу.

Жалиће Лион за скалпом над Ситијем! Грађани с бодом прошли даље, Шахтјор голом у 93. минуту све закомпликовао! У два наврата је француски тим био у предности после голова Максвела Корнеа, али је лидер Премијер лиге имао спремне одговоре из прекида - 2:2 (0:0). Велика победа Украјинаца против Хофенхајма - 2:3 (2:2)!

Много узбуђења у групи Ф Лиге шампиона. Манчестер Сити гостовао је Лиону и лудим ремијем од 2:2 (0:0) обезбедио је пролазак даље из групе. Имајући у обзир да су Хофенхајм и Шахтјор играли 2:3 (2:2), то значи да се и даље не зна ко ће бити други тим који ће проћи даље. Лион има седам бодова, Шахтјор је после ове фантастичне победе уз гол у 93. минуту на пет освојених бодова. И управо ће та два клуба играти међусобно у последњем колу. Ако Украјинци победе Лавове - иду даље као други! Лион гостује Шахтјору на том мечу.

А били су Украјинци у врло лошој ситуацији све до надокнаде времена. Да је остало 2:2 у Немачкој, Сити и Лион би прошли даље. Овако...

Манчестер Сити је отпутовао у Француску као лидер Премијер лиге, али то као да је "напалило" фудбалер Лиона. Они су свакако непредвидиви, а данас су у првом полувремену надиграли Грађане. Било је ту неколико великих шанси у првих 45 минута. Корне је промашио баш такву у 29. минуту. Добио је лопту на пет метара од гола, али је пребацио практично празан гол. Није смео тако нешто да промаши. Имао је Корне одличну шансу и у 43. минуту када је лопта погодила пречку!

Искорстио је Корне коначно трећу шансу када је у 55. минуту, али је у 63. минуту Емерик Лапорт успео да погоди после слободног ударца и поравна резултат. Практично без шансе је Сити дошао до гола. Корне је очигледно био нашпанован за овај дуел јер је дао и други гол за Лион (у 81. минуту), али је Сити опет само после пар минута, тачније у 83. минуту, преко Серхија Агуера стигао до поравнања. Имао је и среће на овом мечу.

Висио је... Али је одрадио посао.

Меч између Хофенхајма и Шахтјора је кренуо спектакуларно. Гости из Украјине су после 15 минута већ водили с 2:0 после голова Исмаилија и Тајсона, био је то потпуни мук у Немачкој. Посебно после другог гола када је севнула контра после грешке дефанзиваца Хофа.

Међутим, уследио је брз одговор. Прво је Андреј Крамарић показао мајсторство када је лобовао Пјатова, а онда је и Зубер био прецизан у 40. минуту за поравнање резултата. Пред сам крај полувремена стигли смо на почетак.

Оправдао је већ тада Хофенхајм имиџ клуба који игра луде утакмице. Хоф је у 66. минуту остао са играчем мање после искључења Салаја, а то му се обило о главу у 93. минуту када је Тајсон дао други гол на мечу и донео велико славље свом тиму.

У најмању руку Шахтјор је у много бољој позицији од Хофенхајма у борби за трећу позицију која води у Лигу Европе. А има реалне шансе Шахтјор и за пролаз из групе. Треба да добије Лион за тако нешто.

Група Е

АЕК Атина - Ајакс 0:2 (0:0)
/Тадић 68'п, 72'/

Бајерн Минхен - Бенфика 5:1 (3:1)
/Робен 9', 32', Левандовски 37', 51', Рибери 76' - Фернандеш 46'/

Табела: Бајерн 13, Ајакс 11, Бенфика 4, АЕК 0..

Последње коло (12. децембра): Ајакс - Бајерн, Бенфика - АЕК.

Група Ф

Олимпик Лион - Манчестер сити 2:2 (0:0)
/Корне 55', 81' - Лапорт 63', Агуеро 83'/

Хофенхајм - Шахтјор Доњецк 2:3 (2:2)
/Крамарић 17', Зубер 40' - Исмаили 14, Таисон 15', 91'/

Табела: Сити 10, Лион 7, Шахтјор 5, Хофенхајм 3.

Последње коло (12. децембра): Шахтјор - Лион, Сити - Хофенхајм

Група Г

ЦСКА Москва - Викторија Плзењ 1:2 (1:0)
/Влашић 10'п - Прохаска 56', Хејда 8'/

Рома - Реал Мадрид 0:2 (0:1)
/Бејл 47', Васкез 59'/

Табела: Реал 12, Рома 9, Викторија Плзењ 4, ЦСКА 4.

Последње коло (12. децембра): Реал - ЦСКА, Викторија Плзењ - Рома.

Група Х

Јувентус - Валенсија 1:0 (0:0)
/Манџукић 59'/

Манчестер јунајтед - Јанг бојс 1:0 (0:0)
/Фелаини 91'/

Табела: Јувентус 12, Јунајтед 11, Валенсија 5, Јанг бојс 1.

Последње коло (12. децембра): Јанг Бојс - Јувентус, Валенсија - Јунајтед.

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар