LŠ: Siti i Junajted ovjerili prolaz! Real ''tukao'' Romu!

Fudbaleri Real Madrida pobedili su Romu na gostujućem terenu sa 2:0 u petom kolu Lige šampiona, dok je čak šest ekipa iz drugog termina dana prošlo dalje.  Junajted se provukao, ostalo samo jedno mesto! Felaini u nadoknadi vremena doneo "crvenim đavolima" plasman. Od predviđenih osam karata za nokaut fazu, u utorak podeljeno sedam.

Fudbal 27.11.2018 | 23:20
LŠ: Siti i Junajted ovjerili prolaz! Real ''tukao'' Romu!
Bilo je ovo dramatično veče, koje je dalo odgovore na skoro sva pitanja u vezi sa četiri grupe Lige šampiona!

Od osam mesta za nokaut fazu namenjenih grupama "E", "F", "G" i "H" popunjeno je sedam, pa će u sredu, 12. decembra, samo jedan meč imati težinu borbe za plasman u sledeću rundu!

Iz navedenih grupa, definitivni učesnici sledeće faze su: Bajern, Ajaks, Mančester siti, Real Madrid, Roma, Juventus i Mančester junajted! Preostali, osmi putnik biće poznat posle meča Šahtjor - Lion u poslednjem kolu.

Kako će izgledati rasplet u preostale četiri grupe mogli bismo da saznamo ili da naslutimo u sredu, kada će Crvena zvezda u okviru "grupe smrti" gostovati Napoliju.

Sudeći prema utorku, pretposlednje kolo biće do kraja uzbudljivo!

Od goleade u Minhenu, gde je Bajern "potopio" Benfiku (5:1), pa do šuta Žozea Murinja u flašice, dok je nervozno slavio plasman i pobedu Junajteda protiv Jang Bojsa (1:0), navijači su uživali u sjaju Lige šampiona.

Maruan Felaini postigao je gol u 91. minutu i obradovao dobro iznervirani Old Traford, koji je ponovo video neubedljivu igru svojih ljubimaca, ali je i sačuvao živce u poslednjem koju, jer bi večerašnji remi zakazao meč odluke na Mestalji, gde bi Valensija imala šansu da pobedo izbaci "crvene đavole".

Ipak, Murinjov tim je izbegao takav scenario, kao što je i Mančester siti izbegao još jedan poraz protiv Liona (2:2). Francuski tim je dva puta sticao prednost golovima centarfora Maksvela Kornea, ali su "građani" oba puta brzo izjednačili - posle prekida. Prvi put je to uradio Emerik Laport, a drugi put Serhio "Kun" Aguero u 83. minutu.

Domaćin je tako ostao bez vrednih bodova u borbi za plasman i igraće za prolaz u poslednjem kolu u Ukrajini, jer je Šahtjor pobedio Hofenhajm u gostima (3:2), u meču u kojem je dva puta vodio, pa "overio" trijumf drugim pogotkom Taisona - u nadoknadi vremena.

Žaliće i Lion i Hofenhajm, a još više će žaliti Roma, jer je imala "na konopcima" Real i dopustila mu da se podigne, da uzvrati udarac i da pobedi na Olimpiku.

Ofanzivac "vučice" Čengiz Under se žestoko obrukao krajem prvog poluvremena, kada je sa nekoliko metara nogom prebacio gol. Štoper domaćih, Federiko Facio, takođe je poput Turčina častio goste i početkom drugog dela "asistirao" Geretu Bejlu za 0:1. Domaći su potom i dalje napadali, kao i tokom prvog dela, ali je Lukas Vaskez na Benzeminu asistenciju postavio 0:2 i odneo bodove iz "Večnog grada".

Kao što je već navedeno, oba tima su i ušla u ovaj meč u mirnoj situaciji, u kakvoj je bio i Juventus protiv Valensije. Golman "Stare dame" Vojćeh Ščensni je krajem prvog poluvremena sjajno odbranio i sačuvao Torineze, a Mario Mandžukić je u nastavku prihvatio perfektnu asistenciju Kristijana Ronalda, postavio nogu i postavio konačnih: Juventus - Valensija 1:0.

Tako su praktično svi večerašnji favoriti manje-više ostvarili plan i obezbedili mir u završnici grupne faze.

Roma je dominirala u prvom poluvremena, promašivši nekoliko kolosalnih prilika od kojih je najveća bila Inderova u nadoknadi prvog poluvremena kada je promašio "nepromašivo".

Real je ni iz čega došao do vođstva preko Bejla, da bi prednost gostiju duplirao Lukas Vaskes posle dobre timske akcije. 

Pobedom je Real osigurao prolaz u osminu finala Lige šampiona, ali je zbog povede Plzenja nad CSKA Moskvom dalje prošla i Roma, kao drugoplasirana. 

Mančester junajted savladao je Jang Bojs na Old Trafordu posle velikog broja propuštenih prilika 

Junajted je napadao i bio nadmoćan i tek u 91. minutu došao do pobede. Strelac pobedonosnog gola bio je Maruan Felaini čime je Junajted odveo u osminu finala Lige šampiona, gde će iz te grupe ići zajedno sa Juventusom. 

Klub iz Torina je golom Marija Mandžukića savladao Valensiju, čime su "slepi miševi" iz Španije izgubili i teoretske šanse da se plasiraju u nokaut fazu LŠ. 

Bajern je bez ikakvih problema "počistio" Benfiku rezultatom 5:1.

Za Bavarce su po dva gola postigli Arjen Roben i Robert Levandovski, jednom je strelac bio i Frank Riberi, dok je počasni gol za Portugalce postigao Želson Fernandeš.

Bajern i Ajaks su se zvanično plasirali u plej-of LŠ i boriće se za prvo mesto u poslednjem kolu, u meču koji se igra u Amsterdamu.

U Grupi F viđene su dve goleade, jedna u Francuskoj a druga u Nemačkoj.

Fudbaleri Mančester sitija nisu uspeli da pobede Lion ni u drugom meču dveju ekipa jer su odigrali 2:2.

Lion je dva puta vodio goloviam Maksvela Kornea, ali su izjednačavali Imerik Laport i Serhio Aguero.

"Građani" su osvojenim bodom obezbedili plasman u osminu finala Lige šampiona, dok je Lion jako blizu s obzirom da Šahtjor savladao Hofenhajm u gostima.

Ekipa iz Nemačke je izgubila je 3:2, iako je imala remi sve do 93. minuta

Taison je tada postigao svoj drugi gol na meču i obezbedio trijumf Ukrajincima koji su ostali u trci za plej-of.

Flešbek na Alijanc areni: Roberi i Levandovski počistili Benfiku i sačuvali posao Kovaču! Golovi supersoničnog Holanđanina sasekli lisabonske Orlove, Robert Levandovski i Frank Riberi ih dokrajčili - 5:1 (3:0).

Previranja u klubu, loši rezultati, nepoverenje u trenera, nezadovoljna svlačionica, nesrećni navijači, odsustvo srčanosti, strasti, koncentracije, pa i profesionalizma. Bukvalno sve negativno što je moglo sručilo se na pleća Bajerna iz Minhena u proteklom periodu. Nekada su bili simbol uređenosti, sada su pali na niske grane. Otud se nekako potpuno opravdanim čine kritike legendi kluba Lotara Mateusa i Paula Brajtnera, kojem je zbog "dugačkog jezika" zabranjeno da na Alijanc areni gleda utakmice iz svečane lože.

Ipak, nešto pozitivno i u čitavom tom crnilu. Bar na 90 i kusur minuta pristalice bavarskog giganta mogle su da zaborave na krizu u kojoj se nalazi njihov voljeni klub. Bajern je na svom terenu slistio Benfiku u petom kolu Grupe E Lige šampiona, ponajviše zahvaljujući popularnom tandemu Roberi koji je podsetio navijače na neka lepša vremena, ujedno potvrdivši prolaz domaćih u nokaut fazu - 5:1 (3:0). Bajern će se sa Ajaksom u Amsterdamu boriti za prvo mesto u poslednjem kolu, a Benfika će u Ligu Evrope...

Pitanje pobednika bilo je rešeno već u prvom poluvremenu, tako da je drugih 45 minuta manje-više bilo odrađivanje posla. Bez imalo preterivanja - pošto je navodno Arsen Venger već spreman kao zapeta puška - Niko Kovač može da zahvali prvenstveno Arjenu Robenu što mu je sačuvao posao. Bar na neko vreme. Holanđanin je uradio "ono njegovo", volšebno promešao protivničku odbranu i sa dva gola matirao nemoćnog golmana Benfike Odiseasa Vlahodimosa. Svi znaju da Roben ima tu jednu foru, ali retko ko može da ga zaustavi. Bila su to dva majstorska gola koja su praktično rešila pobednika..

Roben je tako u prvih pola sata sasekao krila lisabonskim Orlovima, a kada je u 36. minutu pogodio i Robert Levandovski, tada je i definitivno bilo jasno da će Bajern osvojiti sva tri boda na Alijanc areni. 

Doduše, pogodak rezerviste Žedsona Fernandeša na početku drugog dela verovatno je malo "štrecnuo" domaću publiku, ali Bajern je ubrzo uzvratio preko Levandovskog koji je postigao preslikani gol iz prvog poluvremena. Tačku na "i" stavio je Frank Riberi nakon prelepe akcije.

Srpski reprezentativac Ljubomir Fejsa igrao je do 76. minuta za goste kada ga je zamenio Alfa Semedo, dok je Andrija Živković presedeo čitav meč na klupi, baš kao i Mile Svilar. 

Da li su Bejl i Vaskez potpisali Di Frančeskov otkaz? Ne može se ćorcima na Real! Da je samo Under pogodio... Kraljevski klub sa vrha čeka narednu fazu takmičenja.

Klupa Euzebija di Frančeska jedna je od najužarenijih među klubovima iz Liga petica ovih dana, a Geret Bejl i Lukas Vaskez možda su potpisali otkaz odličnom taktičaru koji bi mogao da postane žrtva Romine taktike da pravi veliku lovu...

Ruku na srce, Roma je zgromila Real u prvom poluvremenu, ali šta to vredi kada konačni rezultat kaže 0:2 (0:0)? Vučica je pucala iz svih oružja ka meti koju je svojim telom čuvao Tibo Kurtoa, ali valjda je svima jasno da ćorcima ne može da se preti trostrukom uzastopnom šampionu Evrope i najvećem klubu današnjice! Niti se može s „ćoravim snajperistima“ u rat... Da je samo Džengiz Under rešio onu situaciju iz finiša prvog dela koju je, realno, bilo mnogo teže promašiti nego pogoditi, verovatno bi sve bilo drugačije. Ovako, Real je ostavio defanzivni mentalitet u svlačionici i u drugi deo igre izašao kao pobednički tim, spreman da reši utakmicu u svoju korist i osigura prvo mesto u grupi. To se ubrzo i potvrdilo na delu. 

Roma se jednostavno raspala u drugom poluvremenu. Apsolutno ništa nije ostalo od ekipe koja je razbila protivnika tokom prvih 45 minuta i pretio sa svih strana. To je Geret Bejl osetio i već u prvom minutu nastavka surovo kaznio sve promašaje Undera, Kolarova, Šika... Izgledalo je toliko jednostavno, tako rutinski... Bejl je svoj posao odradio baš onako kako se i očekuje. Federiko Facio uvalio je vruć krompir u ruke svog golmana Robina Olsena, a posle njegovog lošeg ispucavanja Facio je još jednom pomogao Realu, odnosno Bejlu koji je ostao sam ispred gola i pronašao put do mreže. Od tog momenta ništa u Rominoj igri više nije bilo isto. 

Vučica je ostala bez energije, želje, ideje, ritma i volje da se bori protiv Kralja, koji je samo lagano krckao minute i čekao novu priliku da duplira vođstvo i tako zasigurno obezbedi tri boda, prolaz dalje i prvo mesto. Real je svoj zaključak dobio već u 59. minutu, kada je iz gotovo izgubljenog poseda iskreirana akcija za gol. Modrić je odlično pronašao slobodnog Bejla, koji je sa ivice kaznenog prostora pronašao smirenog Benzemu, ovaj je glavom samo prosledio loptu do Lukasa Vaskeza, kome nije bilo teško da reši akciju i stavi tačku na ovaj meč. Bio je to gol koji je potpuno slomio Romin duh, jer su igrači izgledali potpuno izgubljeno do kraja utakmice. Prava je sreća što Real do kraja nije sručio još neki gol u Olsenovu mrežu, mada je Džastin Klajvert imao jednu, jedinu zanimljivu šansu da na drugoj strani nešto promeni. Nije mu se dalo...

Sada ostaje da se vidi - šta će biti s Di Frančeskom? Real je definitivno prvi...

Felaini i De Hea spasili Murinja bruke i uveli negledljivi Junajted u osminu finala! Juventus rutinski protiv Valensije za prvo mesto.

Nova bruka Mančester Junajteda je bila na pomolu, ali se se po ko zna koji put David de Hea i Maruan Felaini pojavili kao spasioci Žozea Murinja. Golom Belgijanca u 91. minutu je Junajted na Old Trafordu na jedvite jade savladao Jang Bojs sa 1:0 i obezbedio plasman u osminu finala Lige šampiona.

Sekundi su delili Jang Bojs od zasluženog remija na Tetaru snova, ali je odbrana popustila u finišu i dopustila Felainiju da nedopsutivo lako primili loptu u šesanestercu i postigne gol koji je rešio sve. Na taj način je ubijena i šansa Valensije da eventualnom pobedom u poslednjem kolu na Mestalji eliminiše Crvene đavole i obezbedi plasman u osminu finala.

Ovako, skoro sve se zna. Juventus i Junajted idu u nokaut fazu, s tim što je Juventus uoči gostovanja u Švajcarskoj mnogo bliži prvom mestu. Valensija je treća i ide u Ligu Evrope, a Jang Bojsi su završili sa evropskim fudbalom za ovu sezonu.

Čak i bod protiv autsajdera iz Švajcarske na Old Trafordu bi bio uspeh za Crvene đavole s obzirom kako loše su igrali večeras i koliko je taj fudbal negledljiv. Šansu utakmice su imali gosti ali je još jednom čudesni David de Hea spasao Mančester Junajted i pokazao da je najjača karika ovog tima. Tužno je videti ovakav Junajted kada se prisetite kako je ovakve rivale nekada prašio Aleks Ferguson i kakav je strah i trepet bio Mančester Junajted.

Imali su Crveni đavoli neke šanse, ali se Rašford ispromašivao u prvom poluvremenu. Propustio je tri solidne prilike. Pa je Murinjo u drugom poluvremenu morao da uvodi sa klupe Pogbu, Matu i Lukakua jer vezni red sa Matićem, Fredom, Felainijem i Lingardom nije ništa uspevao na polovini Švajcaraca, a Marsijal se nije video u špicu.

U 70. minutu je šansu utakmice imao Jang Bojs kada je De Hea čudesnom paradom sa gol linije skinuo loptu koja je išla u mrežu. Milimetri su delili Jang Bojse od gola koji bi mogao da im donese i pobedu. A onda su ostali bez svega pošto je Felaini još jednom odigrao ulogu lažnog centarfora...

Juventus je rutinski izašao na kraj sa Valensijom i skoro pa overio prvo mesto u grupi koje će mu dati veće šanse za lakšeg rivala na žrebu za osminu finala. Iako su Slepi miševi pružili dostojan otpor u Torinu, klasa je klasa. Sa napadom Ronaldo – Dibala – Mandžukić, Juventus je prejak za timove poput Valensije...

Valensija je imala dve dobre šanse Vasa i Dijakabija u prvom poluvremenu, ali su Kjelini i Ščensničudesnom odbranom spasili italijanskog prvaka. U drugom delu je Juve dodao gas, Ronaldo je asistirao Mandžukiću na petercu za 1:0 i posle toga je sve bilo rutina.

Mogli su Ronaldo i Dibala da pobedu učine ubedljivijom ali je i Juventusov bivši golnan Neto bio na visini zadatka pred golom Španaca. Ipak, i ovih 1:0 je bilo dovoljno Bjankonerima da lagano upišu još jednu pobedu.

Žaliće Lion za skalpom nad Sitijem! Građani s bodom prošli dalje, Šahtjor golom u 93. minutu sve zakomplikovao! U dva navrata je francuski tim bio u prednosti posle golova Maksvela Kornea, ali je lider Premijer lige imao spremne odgovore iz prekida - 2:2 (0:0). Velika pobeda Ukrajinaca protiv Hofenhajma - 2:3 (2:2)!

Mnogo uzbuđenja u grupi F Lige šampiona. Mančester Siti gostovao je Lionu i ludim remijem od 2:2 (0:0) obezbedio je prolazak dalje iz grupe. Imajući u obzir da su Hofenhajm i Šahtjor igrali 2:3 (2:2), to znači da se i dalje ne zna ko će biti drugi tim koji će proći dalje. Lion ima sedam bodova, Šahtjor je posle ove fantastične pobede uz gol u 93. minutu na pet osvojenih bodova. I upravo će ta dva kluba igrati međusobno u poslednjem kolu. Ako Ukrajinci pobede Lavove - idu dalje kao drugi! Lion gostuje Šahtjoru na tom meču.

A bili su Ukrajinci u vrlo lošoj situaciji sve do nadoknade vremena. Da je ostalo 2:2 u Nemačkoj, Siti i Lion bi prošli dalje. Ovako...

Mančester Siti je otputovao u Francusku kao lider Premijer lige, ali to kao da je "napalilo" fudbaler Liona. Oni su svakako nepredvidivi, a danas su u prvom poluvremenu nadigrali Građane. Bilo je tu nekoliko velikih šansi u prvih 45 minuta. Korne je promašio baš takvu u 29. minutu. Dobio je loptu na pet metara od gola, ali je prebacio praktično prazan gol. Nije smeo tako nešto da promaši. Imao je Korne odličnu šansu i u 43. minutu kada je lopta pogodila prečku!

Iskorstio je Korne konačno treću šansu kada je u 55. minutu, ali je u 63. minutu Emerik Laport uspeo da pogodi posle slobodnog udarca i poravna rezultat. Praktično bez šanse je Siti došao do gola. Korne je očigledno bio našpanovan za ovaj duel jer je dao i drugi gol za Lion (u 81. minutu), ali je Siti opet samo posle par minuta, tačnije u 83. minutu, preko Serhija Aguera stigao do poravnanja. Imao je i sreće na ovom meču.

Visio je... Ali je odradio posao.

Meč između Hofenhajma i Šahtjora je krenuo spektakularno. Gosti iz Ukrajine su posle 15 minuta već vodili s 2:0 posle golova Ismailija i Tajsona, bio je to potpuni muk u Nemačkoj. Posebno posle drugog gola kada je sevnula kontra posle greške defanzivaca Hofa.

Međutim, usledio je brz odgovor. Prvo je Andrej Kramarić pokazao majstorstvo kada je lobovao Pjatova, a onda je i Zuber bio precizan u 40. minutu za poravnanje rezultata. Pred sam kraj poluvremena stigli smo na početak.

Opravdao je već tada Hofenhajm imidž kluba koji igra lude utakmice. Hof je u 66. minutu ostao sa igračem manje posle isključenja Salaja, a to mu se obilo o glavu u 93. minutu kada je Tajson dao drugi gol na meču i doneo veliko slavlje svom timu.

U najmanju ruku Šahtjor je u mnogo boljoj poziciji od Hofenhajma u borbi za treću poziciju koja vodi u Ligu Evrope. A ima realne šanse Šahtjor i za prolaz iz grupe. Treba da dobije Lion za tako nešto.

Grupa E

AEK Atina - Ajaks 0:2 (0:0)
/Tadić 68'p, 72'/

Bajern Minhen - Benfika 5:1 (3:1)
/Roben 9', 32', Levandovski 37', 51', Riberi 76' - Fernandeš 46'/

Tabela: Bajern 13, Ajaks 11, Benfika 4, AEK 0..

Poslednje kolo (12. decembra): Ajaks - Bajern, Benfika - AEK.

Grupa F

Olimpik Lion - Mančester siti 2:2 (0:0)
/Korne 55', 81' - Laport 63', Aguero 83'/

Hofenhajm - Šahtjor Donjeck 2:3 (2:2)
/Kramarić 17', Zuber 40' - Ismaili 14, Taison 15', 91'/

Tabela: Siti 10, Lion 7, Šahtjor 5, Hofenhajm 3.

Poslednje kolo (12. decembra): Šahtjor - Lion, Siti - Hofenhajm

Grupa G

CSKA Moskva - Viktorija Plzenj 1:2 (1:0)
/Vlašić 10'p - Prohaska 56', Hejda 8'/

Roma - Real Madrid 0:2 (0:1)
/Bejl 47', Vaskez 59'/

Tabela: Real 12, Roma 9, Viktorija Plzenj 4, CSKA 4.

Poslednje kolo (12. decembra): Real - CSKA, Viktorija Plzenj - Roma.

Grupa H

Juventus - Valensija 1:0 (0:0)
/Mandžukić 59'/

Mančester junajted - Jang bojs 1:0 (0:0)
/Felaini 91'/

Tabela: Juventus 12, Junajted 11, Valensija 5, Jang bojs 1.

Poslednje kolo (12. decembra): Jang Bojs - Juventus, Valensija - Junajted.

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar