ЛШ: Тадић увео Ајакс у осмину финала!

Тадић са два гола одвео Ајакс у осмину финала! Фудбалери Ајакса обезбедили су пласман у осмину финала Лиге шампиона из групе Е једно коло пре краја.  "Копљаници" после 13 година пребродили групну фазу Лиге шампиона. После победе Плзења у Москви, даље иду још Рома и Реал.  Тадић експлодирао у атинском бурету барута, Ајакс у нокаут фази! Сада се чека Бајерн. . .  Ко је бољи ЦСКА или Плзењ? Добили смо одговор. . .  Чеси бацили Русе на руб елиминације!

Фудбал 27.11.2018 | 21:10
ЛШ: Тадић увео Ајакс у осмину финала!
Ајакс је у петој рунди савладао АЕК у Атини са 2:0 и стигао до 11 бодова, па ће заједно са Бајерном међу 16 најбољих екипа у Европи.

Херој "Копљаника" био је српски репрезентативац Душан Тадић који је постигао оба гола за свој тим.

Прво је у 68. минуту реализовао једанаестерац који је скривио Марко Ливаја играњем руком, да би само четири минута касније крунисао лепу акцију свог тима и несебичну асистенцију Класа Јана Хунтелара.

Иначе, Ливаја је приликом пенала добио други жути картон, па је Холанђанима посао био додатно олакшан.

Ајакс сада има 11 бодова, један више и утакмицу више од Бавараца, који од 21 сат играју против Бенфике.

Управо ће се са њима борити за прво место у групи, док ће Португалци у Лигу Европе јер имају недостижна четири бода вишка у односу на АЕК.

Тадић је одиграо читав меч за Ајакс, док је на другој страни Урош Ћосић пораз свог тима испратио са клупе за резервне играче.

Душан Тадић урадио је оно што се од њега очекивало када је летос за више од 11 милиона евра купљен од Саутемптона.

После постизања изједначујућег гола на гостовању директном конкуренту, екипи Бенфике, репрезентативац Србије био је двоструки стрелац у победи Ајакса над АЕК, на Олимпијском стадиону у Атини - 0:2 (0:0)!

Ајакс је са та три бода обезбедио једно од прва два места у групи Е и пласирао се у осмину финала Лиге шампиона.

"Копљаници" су последњи пут прошли групу најелитнијег такмичења пре 13 година, а затим их је на старту "нокаут" фазе елиминисао Интер - 2:2 и 1:0, голом Дејана Станковића у реваншу.

Занимљиво је да је Тадић донео Ајаксу вођство ударцем са "беле тачке", након што је Хрват Марко Ливаја играо руком и добио други жути картон.

Тадић играјући за Србију није искористио два пенала заредом, на гостовањима Литванији и Румунији, али је у уторак увече лагано преварио голмана Баркаса, пославши га у једну, а лопту у другу страну.

Било је то у 68. минуту, а само четири минута касније, српски "везиста" је из контре поставио коначан резултат, након комбинације са Нересом и Хунтеларом.

Свашта су претрпели навијачи Ајакса у атинском бурету барута. Аекови хулигани осули су паљбу по гостујућим присталицама, а поред пиротехничких средстава попут бакљи, топовских удара и петарди, бачен је и Молотовљев коктел (?!), о чему сведоче слике са атинског стадиона. Разлог томе је, шушка се, подршка коју је Ајакс добио од Панатинаикосових навијача, измешаних са присталицама амстердамског великана на трибинама.

И док је на трибинама буквално горело, на терену је експлодирао - Душан Тадић! Српски маестро казнио је Аекову дефанзивну поставку и са два поготка одвео Ајакс директно у нокаут фазу - 2:0 (0:0). Копљаници не само да су урадили велики посао и обезбедили европско пролеће, већ имају шансу да исто дочекају са врха табеле! За то је, додуше, потребно да Бајерн не савлада Бенфику на свом терену, а онда и да Ајакс слави у директном окршају који је на програму 12. децембра на Амстердам Арени. 

Ајакс је апсолутно заслужио победу, а још више да се нађе у наредној фази Лиге шампиона! Пулени Ерика тен Хага ове сезоне играју страшан фудбал, јако допадљив и интересантан ширим масама и сјајно је што је дечурлија вођена Душаном Тадићем и Клас Јаном Хунтеларом обезбедила пролаз даље. Јасно је, то значи да ће цене момака попут Матијса де Лихта и Френкија де Јонга, између осталих, само наставити да расте, што ће велике купце попут Барселоне, Пари Сен Жермена и Манчестер Ситија само натерати да још дубље завуку руке у џепове и искеширају најозбиљније суме новца. 

Душан Тадић се не зауставља! После гола Бенфики, Тадић је са нове две рецке само потврдио колико је значајан шраф у игри овог тима, а понајвише захваљујући њему Ајакс је у страховитој серији од тринаест утакмица без пораза. Том фантастичном низу Тадић је допринео са шест погодака! Вечерас је то прво урадио са беле тачке у 68. минуту, да би само три минута касније искористио Хунтеларову лопту у простор и по други пут затресао мрежу и тако понео ореол апсолутног хероја Ајакса. 

АЕК је од првог судијског звиждука Мајкла Оливера имао само једну мисао - да одбрани мрежу Василиса Баркаса по сваку цену! То је од гостију захтевало лавовску стрпљивост и да плен нападне онда када добро процени где је најслабији. Тако је и било. Ајакс је око Аековог шеснаестерца облетао више од пуног сата и апсолутно доминирао игром, све док на крају одбрамбене струне нису почеле да пуцају. Све је кренуло од велике грешке Марка Ливаје, који је у 68. минуту играо руком у свом казненом простору. Не само што је поклонио казнени ударац са креча Ајаксу, већ је зарадио и искључење због другог жутог картона. АЕК се од тог момента потпуно распао, а све је зачинио Тадић сигурним ударцем с креча. Да је АЕК заиста био у нокдауну видело се после непуних 180 секунди, када су се Хунтелар и Тадић практично ушетали иза леђа противничке одбране и тако оверили Ајаксов тријумф и карту за нокаут фазу. 

Сада се чека Бајерн...

Лига шампиона – пето коло:

група Е:

АЕК Атина – Ајакс 0:2 (0:1)
(Тадић 68п, 72)

21.00 Бајерн Минхен – Бенфика

ТАБЕЛА: Ајакс 11, Бајерн (-1) 10, Бенфика (-1) 4, АЕК 0.

У истом термину одиграна је утакмица и у групи Г – Викторија из Плзења је на гостовању московском ЦСКА славила после преокрета са 2:1.

Московљани су дошли до предности поготком Николе Влашића са беле тачке у раној фази меча, а када је Роман Прохаска на другој страни промашио пенал у финишу полувремена, чинило се да ће домаћин оверити Лигу Европе.

Међутим, Прохаска се исправио почетком наставка, да би Лукас Хејда у финишу шокирао домаћина и донео егал у групи.

Овим исходом у нокаут фазу су већ прошли Реал Мадрид и Рома који играју од 21 час, пошто имају по 9 бодова, док ЦСКА и Викторија имају по четири. У последњем колу пашће одлука који ће тим ићи у друго по јачини Европско такмичење.

Екипа ЦСКА је пред меч против Викторије из Плзења била кандидат за пролаз у даље такмичење, а победом, па чак и ремијем од 0:0 или 1:1, осигурала би треће место у групи Г, самим тим и наступ у "нокаут" фази Лиге Европе.

На полувремену је све било како су Московљани и желели, али је у других 45 минута уследио преокрет - 1:2 (1:0)!

Сада су екипе изједначене на табели са по четири бода, али Плзењ је бољи у међусобним сусретима и фаворит је за освајање треће позиције, поготово што ЦСКА у последњем колу гостује Реалу у Мадриду.

ЦСКА је на полувреме отишао са минималним вођством, које је у 10. минуту донео Никола Влашић, а у 44. минуту сачувао Игор Акинфејев - 1:0.

Хрватски интернационалац био је сигуран извођач пенала, након што је у казненом простору оборен Шеников. Био је то Влашићев трећи гол у групној фази Лиге шампиона, од укупно пет, колико је дала екипа ЦСКА.

Првак Чешке имао је идеалну шансу да изједначи у финишу првог дела, али је Акинфејев "прочитао" намеру Романа Прохаске и парадом у леву страну одбранио његов ударац са "беле тачке".

Међутим, Прохаска се у 56. минуту искупио, када је лепо пласирао лопту у горњи леви угао и изједначио на 1:1.

Тријумф чешком шампиону донео је Лукаш Хејда у 81. минуту. Хросовски је центрирао, а штопер гостију са само четири метра главом матирао Акинфејева.

Рома и Реал са по девет бодова су пред међусобни окршај у Риму недостижни за ЦСКА и Плзењ, па остаје само да се види ко ће у осмину финала са првог, а ко са другог места.

Ко је бољи ЦСКА или Плзењ? Добили смо одговор... Чеси бацили Русе на руб елиминације!

Пре нешто мање од годину дана су смо свакодневно слушали и читали препуцавања Звездиних и Партизанових навијача. Ко је бољи: ЦСКА Москва или Викторија Плзењ?

Били су то ривали српских великана у шесанестини финала Лиге Европе и навијачи су на све начин доказивали да је баш ривал њиховог клуба тежи од противничког. ЦСКА и Плзењ су тада елиминисали вечите ривале, Чеси су елиминисани у осмини финала, а Руси су догурали од четвртфинала. Судина је хтела да их жреб споји ове сезоне у групној фази Лиге шампиона, па да и навијачи вечитих ривала у Београду добију одговор ко је јачи тим. У групи са Реалом и Ромом, ни ЦСКА, ни Плзењ нису имали шта да траже у борби за осмину финала Лиге шампиона па им је остало да се такмиче за треће место и пласман у нокаут фазу Лиге Европе.

После 2:2 у Чешкој, вечерас су укрстили копља у Моксви и Викторија Плзењ је преокретом дошла до победе од 2:1 која јој врло вероватно гарантује треће место. Два тима имају сада исти број бодова, али су Чеси у предност због бољег међусобног скора. Плзењ у последњем колу дочекује Рому, ЦСКА гостује Реалу у Мадриду, тако да Чеси имају много боље шансе да се домогну Лиге Европе.

ЦСКА је вечерас био фаворит, јер је објективно јача екипа, а имао је и предност домаћег терена који у ово доба године у Москви игра озбиљну улогу.

И све је кренуло идеално по Армејце. Шењиков је у деветом минуту изнудио пенал, а Никола Влашић био сигуран са беле тачке. Одлични Хрват је касније имао још једну добру шансу за 2:0, али је није искористио. Због чега ће дебело зажалити касније...

У финишу полувремена, Чеси су почели да праве притисак и да стискају обруч око гола Московљана. Играо се 42. минут када је Шењиков био у улози играча који је овога пута скирвио пенал. Срушио је Жезника, аПрохаска је наместио лопту на белу тачку. Ипак, сјајни Игор Акинфијев га је прочитао и одбранио му шут са 11 метара.

Такав промашај би психолошки сломио многе тимове, али не и Плзењ. Чеси у у наставку заиграли још офанзивније. У 56. минуту је севнула муњевита полуконтра коју је Прохаска крунисао голом и искупио се за промашај из пенала.

Изједначење је пренуло ЦСКА да преузме иницијативу па су Армејци почели да ничу прилике. Влашић је био нухватљив за гостујуће фудбалере, шутирао, асистирао, али се Плзењ одрбанио. И у 92. минуту потпуно шокирао Москву!

Познат је Плзењ по сјајним акцијама после прекида и баш после једне такве је Хејда остао сам на петерцу и постигао гол за проекрет!

После вођства, гости су се набили на своју половину и формирали дефанзивни бедем који цСКА није успео да пробије.

Лига шампиона – пето коло:

група Г:

ЦСКА Москва – Викторија Плзењ 1:2 (1:0)
(Влашић 10п – Прочазка 56, Хејда 81)

21.00 Рома – Реал Мадрид

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар