LŠ: Tadić uveo Ajaks u osminu finala!

Tadić sa dva gola odveo Ajaks u osminu finala! Fudbaleri Ajaksa obezbedili su plasman u osminu finala Lige šampiona iz grupe E jedno kolo pre kraja.  "Kopljanici" posle 13 godina prebrodili grupnu fazu Lige šampiona. Posle pobede Plzenja u Moskvi, dalje idu još Roma i Real.  Tadić eksplodirao u atinskom buretu baruta, Ajaks u nokaut fazi! Sada se čeka Bajern. . .  Ko je bolji CSKA ili Plzenj? Dobili smo odgovor. . .  Česi bacili Ruse na rub eliminacije!

Fudbal 27.11.2018 | 21:10
LŠ: Tadić uveo Ajaks u osminu finala!
Ajaks je u petoj rundi savladao AEK u Atini sa 2:0 i stigao do 11 bodova, pa će zajedno sa Bajernom među 16 najboljih ekipa u Evropi.

Heroj "Kopljanika" bio je srpski reprezentativac Dušan Tadić koji je postigao oba gola za svoj tim.

Prvo je u 68. minutu realizovao jedanaesterac koji je skrivio Marko Livaja igranjem rukom, da bi samo četiri minuta kasnije krunisao lepu akciju svog tima i nesebičnu asistenciju Klasa Jana Huntelara.

Inače, Livaja je prilikom penala dobio drugi žuti karton, pa je Holanđanima posao bio dodatno olakšan.

Ajaks sada ima 11 bodova, jedan više i utakmicu više od Bavaraca, koji od 21 sat igraju protiv Benfike.

Upravo će se sa njima boriti za prvo mesto u grupi, dok će Portugalci u Ligu Evrope jer imaju nedostižna četiri boda viška u odnosu na AEK.

Tadić je odigrao čitav meč za Ajaks, dok je na drugoj strani Uroš Ćosić poraz svog tima ispratio sa klupe za rezervne igrače.

Dušan Tadić uradio je ono što se od njega očekivalo kada je letos za više od 11 miliona evra kupljen od Sautemptona.

Posle postizanja izjednačujućeg gola na gostovanju direktnom konkurentu, ekipi Benfike, reprezentativac Srbije bio je dvostruki strelac u pobedi Ajaksa nad AEK, na Olimpijskom stadionu u Atini - 0:2 (0:0)!

Ajaks je sa ta tri boda obezbedio jedno od prva dva mesta u grupi E i plasirao se u osminu finala Lige šampiona.

"Kopljanici" su poslednji put prošli grupu najelitnijeg takmičenja pre 13 godina, a zatim ih je na startu "nokaut" faze eliminisao Inter - 2:2 i 1:0, golom Dejana Stankovića u revanšu.

Zanimljivo je da je Tadić doneo Ajaksu vođstvo udarcem sa "bele tačke", nakon što je Hrvat Marko Livaja igrao rukom i dobio drugi žuti karton.

Tadić igrajući za Srbiju nije iskoristio dva penala zaredom, na gostovanjima Litvaniji i Rumuniji, ali je u utorak uveče lagano prevario golmana Barkasa, poslavši ga u jednu, a loptu u drugu stranu.

Bilo je to u 68. minutu, a samo četiri minuta kasnije, srpski "vezista" je iz kontre postavio konačan rezultat, nakon kombinacije sa Neresom i Huntelarom.

Svašta su pretrpeli navijači Ajaksa u atinskom buretu baruta. Aekovi huligani osuli su paljbu po gostujućim pristalicama, a pored pirotehničkih sredstava poput baklji, topovskih udara i petardi, bačen je i Molotovljev koktel (?!), o čemu svedoče slike sa atinskog stadiona. Razlog tome je, šuška se, podrška koju je Ajaks dobio od Panatinaikosovih navijača, izmešanih sa pristalicama amsterdamskog velikana na tribinama.

I dok je na tribinama bukvalno gorelo, na terenu je eksplodirao - Dušan Tadić! Srpski maestro kaznio je Aekovu defanzivnu postavku i sa dva pogotka odveo Ajaks direktno u nokaut fazu - 2:0 (0:0). Kopljanici ne samo da su uradili veliki posao i obezbedili evropsko proleće, već imaju šansu da isto dočekaju sa vrha tabele! Za to je, doduše, potrebno da Bajern ne savlada Benfiku na svom terenu, a onda i da Ajaks slavi u direktnom okršaju koji je na programu 12. decembra na Amsterdam Areni. 

Ajaks je apsolutno zaslužio pobedu, a još više da se nađe u narednoj fazi Lige šampiona! Puleni Erika ten Haga ove sezone igraju strašan fudbal, jako dopadljiv i interesantan širim masama i sjajno je što je dečurlija vođena Dušanom Tadićem i Klas Janom Huntelarom obezbedila prolaz dalje. Jasno je, to znači da će cene momaka poput Matijsa de Lihta i Frenkija de Jonga, između ostalih, samo nastaviti da raste, što će velike kupce poput Barselone, Pari Sen Žermena i Mančester Sitija samo naterati da još dublje zavuku ruke u džepove i iskeširaju najozbiljnije sume novca. 

Dušan Tadić se ne zaustavlja! Posle gola Benfiki, Tadić je sa nove dve recke samo potvrdio koliko je značajan šraf u igri ovog tima, a ponajviše zahvaljujući njemu Ajaks je u strahovitoj seriji od trinaest utakmica bez poraza. Tom fantastičnom nizu Tadić je doprineo sa šest pogodaka! Večeras je to prvo uradio sa bele tačke u 68. minutu, da bi samo tri minuta kasnije iskoristio Huntelarovu loptu u prostor i po drugi put zatresao mrežu i tako poneo oreol apsolutnog heroja Ajaksa. 

AEK je od prvog sudijskog zvižduka Majkla Olivera imao samo jednu misao - da odbrani mrežu Vasilisa Barkasa po svaku cenu! To je od gostiju zahtevalo lavovsku strpljivost i da plen napadne onda kada dobro proceni gde je najslabiji. Tako je i bilo. Ajaks je oko Aekovog šesnaesterca obletao više od punog sata i apsolutno dominirao igrom, sve dok na kraju odbrambene strune nisu počele da pucaju. Sve je krenulo od velike greške Marka Livaje, koji je u 68. minutu igrao rukom u svom kaznenom prostoru. Ne samo što je poklonio kazneni udarac sa kreča Ajaksu, već je zaradio i isključenje zbog drugog žutog kartona. AEK se od tog momenta potpuno raspao, a sve je začinio Tadić sigurnim udarcem s kreča. Da je AEK zaista bio u nokdaunu videlo se posle nepunih 180 sekundi, kada su se Huntelar i Tadić praktično ušetali iza leđa protivničke odbrane i tako overili Ajaksov trijumf i kartu za nokaut fazu. 

Sada se čeka Bajern...

Liga šampiona – peto kolo:

grupa E:

AEK Atina – Ajaks 0:2 (0:1)
(Tadić 68p, 72)

21.00 Bajern Minhen – Benfika

TABELA: Ajaks 11, Bajern (-1) 10, Benfika (-1) 4, AEK 0.

U istom terminu odigrana je utakmica i u grupi G – Viktorija iz Plzenja je na gostovanju moskovskom CSKA slavila posle preokreta sa 2:1.

Moskovljani su došli do prednosti pogotkom Nikole Vlašića sa bele tačke u ranoj fazi meča, a kada je Roman Prohaska na drugoj strani promašio penal u finišu poluvremena, činilo se da će domaćin overiti Ligu Evrope.

Međutim, Prohaska se ispravio početkom nastavka, da bi Lukas Hejda u finišu šokirao domaćina i doneo egal u grupi.

Ovim ishodom u nokaut fazu su već prošli Real Madrid i Roma koji igraju od 21 čas, pošto imaju po 9 bodova, dok CSKA i Viktorija imaju po četiri. U poslednjem kolu pašće odluka koji će tim ići u drugo po jačini Evropsko takmičenje.

Ekipa CSKA je pred meč protiv Viktorije iz Plzenja bila kandidat za prolaz u dalje takmičenje, a pobedom, pa čak i remijem od 0:0 ili 1:1, osigurala bi treće mesto u grupi G, samim tim i nastup u "nokaut" fazi Lige Evrope.

Na poluvremenu je sve bilo kako su Moskovljani i želeli, ali je u drugih 45 minuta usledio preokret - 1:2 (1:0)!

Sada su ekipe izjednačene na tabeli sa po četiri boda, ali Plzenj je bolji u međusobnim susretima i favorit je za osvajanje treće pozicije, pogotovo što CSKA u poslednjem kolu gostuje Realu u Madridu.

CSKA je na poluvreme otišao sa minimalnim vođstvom, koje je u 10. minutu doneo Nikola Vlašić, a u 44. minutu sačuvao Igor Akinfejev - 1:0.

Hrvatski internacionalac bio je siguran izvođač penala, nakon što je u kaznenom prostoru oboren Šenikov. Bio je to Vlašićev treći gol u grupnoj fazi Lige šampiona, od ukupno pet, koliko je dala ekipa CSKA.

Prvak Češke imao je idealnu šansu da izjednači u finišu prvog dela, ali je Akinfejev "pročitao" nameru Romana Prohaske i paradom u levu stranu odbranio njegov udarac sa "bele tačke".

Međutim, Prohaska se u 56. minutu iskupio, kada je lepo plasirao loptu u gornji levi ugao i izjednačio na 1:1.

Trijumf češkom šampionu doneo je Lukaš Hejda u 81. minutu. Hrosovski je centrirao, a štoper gostiju sa samo četiri metra glavom matirao Akinfejeva.

Roma i Real sa po devet bodova su pred međusobni okršaj u Rimu nedostižni za CSKA i Plzenj, pa ostaje samo da se vidi ko će u osminu finala sa prvog, a ko sa drugog mesta.

Ko je bolji CSKA ili Plzenj? Dobili smo odgovor... Česi bacili Ruse na rub eliminacije!

Pre nešto manje od godinu dana su smo svakodnevno slušali i čitali prepucavanja Zvezdinih i Partizanovih navijača. Ko je bolji: CSKA Moskva ili Viktorija Plzenj?

Bili su to rivali srpskih velikana u šesanestini finala Lige Evrope i navijači su na sve način dokazivali da je baš rival njihovog kluba teži od protivničkog. CSKA i Plzenj su tada eliminisali večite rivale, Česi su eliminisani u osmini finala, a Rusi su dogurali od četvrtfinala. Sudina je htela da ih žreb spoji ove sezone u grupnoj fazi Lige šampiona, pa da i navijači večitih rivala u Beogradu dobiju odgovor ko je jači tim. U grupi sa Realom i Romom, ni CSKA, ni Plzenj nisu imali šta da traže u borbi za osminu finala Lige šampiona pa im je ostalo da se takmiče za treće mesto i plasman u nokaut fazu Lige Evrope.

Posle 2:2 u Češkoj, večeras su ukrstili koplja u Moksvi i Viktorija Plzenj je preokretom došla do pobede od 2:1 koja joj vrlo verovatno garantuje treće mesto. Dva tima imaju sada isti broj bodova, ali su Česi u prednost zbog boljeg međusobnog skora. Plzenj u poslednjem kolu dočekuje Romu, CSKA gostuje Realu u Madridu, tako da Česi imaju mnogo bolje šanse da se domognu Lige Evrope.

CSKA je večeras bio favorit, jer je objektivno jača ekipa, a imao je i prednost domaćeg terena koji u ovo doba godine u Moskvi igra ozbiljnu ulogu.

I sve je krenulo idealno po Armejce. Šenjikov je u devetom minutu iznudio penal, a Nikola Vlašić bio siguran sa bele tačke. Odlični Hrvat je kasnije imao još jednu dobru šansu za 2:0, ali je nije iskoristio. Zbog čega će debelo zažaliti kasnije...

U finišu poluvremena, Česi su počeli da prave pritisak i da stiskaju obruč oko gola Moskovljana. Igrao se 42. minut kada je Šenjikov bio u ulozi igrača koji je ovoga puta skirvio penal. Srušio je Žeznika, aProhaska je namestio loptu na belu tačku. Ipak, sjajni Igor Akinfijev ga je pročitao i odbranio mu šut sa 11 metara.

Takav promašaj bi psihološki slomio mnoge timove, ali ne i Plzenj. Česi u u nastavku zaigrali još ofanzivnije. U 56. minutu je sevnula munjevita polukontra koju je Prohaska krunisao golom i iskupio se za promašaj iz penala.

Izjednačenje je prenulo CSKA da preuzme inicijativu pa su Armejci počeli da niču prilike. Vlašić je bio nuhvatljiv za gostujuće fudbalere, šutirao, asistirao, ali se Plzenj odrbanio. I u 92. minutu potpuno šokirao Moskvu!

Poznat je Plzenj po sjajnim akcijama posle prekida i baš posle jedne takve je Hejda ostao sam na petercu i postigao gol za proekret!

Posle vođstva, gosti su se nabili na svoju polovinu i formirali defanzivni bedem koji cSKA nije uspeo da probije.

Liga šampiona – peto kolo:

grupa G:

CSKA Moskva – Viktorija Plzenj 1:2 (1:0)
(Vlašić 10p – Pročazka 56, Hejda 81)

21.00 Roma – Real Madrid

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar