Човић: Фалило нам је 10 милиона евра за А лиценцу ЕЛ!

Небојша Човић, председник КК Црвена звезда, изјавио је да је његов тим био далеко од добијања А лиценце у Евролиги.

Кошарка 29.11.2018 | 21:35
Човић: Фалило нам је 10 милиона евра за А лиценцу ЕЛ!
Човић је о томе, као и о другим стварима везаним за регионалну кошарку и Звезду причао у интервјуу за Спорт Клуб.

Од наредне сезоне у најелитнијем европском клупском такмичењу Евролиги такмичиће се 18 клуба, те ће специјалну позивницу добити француски Асвел и немачки Бајерн.

АБА лига је некада имала неколико места у Евролиги, али је сведена на само једно.

"Не мислим да је АБА лига заборављена, али јесте сведена неправедно на једно место, док је раније читав регион имао три места у елитном такмичењу. Сматрам да су то 'заслуге' из времена АБА Сидро лиге. То је један проблем, а други је тај што регион очигледно још не може да прати одређене финансијске и структурне стандарде које поставља Евролига", изјавио је Човић за Спорт Клуб.

У прошлости се често причало о томе да црвено-бели добију такозвану А лиценцу, којом је требало да имају загарантовано место у Евролиги, али Човић открива да тако нешто није било баш близу.

"Била је далеко око десет милиона евра, тако да кажем. Црвена звезда има инфраструктурне услове и Београд јесте велики град, али треба у целу рачуницу увести и тржиште. Ушли су Бајерн и Асвел, а знате, Немачка и Француска су велика тржишта са аспекта броја људи, али и са аспекта ТВ права, што очигледно наш регион још није, нажалост".

Човић додаје и да је прошлосезонска прича "гурању" Звезде на Фајнал фор у Београду "спин будалаштина".

"Кажем вам, Звезда је била далеко неких десет милиона евра. Створена је и та медијска спин будалаштина, морам тако да је назовем, да је Звезда прошле сезоне требало да буде на Фајнал фору, да се све то ради због Звезде... Европа и Евролига не трпе такво понашање. Звезда је направила сјајне резултате, чак и у новом формату који по тежини ни у ком случају не може да се пореди са оним старим системом по групама“, јасан је Небојша Човић.

Уколико у Евролиги дође до додатног проширења и повећања броја екипа на 20, можда и више, први човек Црвене звезде зна шта је потребно како би АБА лига добила још једно место у престижном такмичењу.

"Морамо додатно да подигнемо и оплеменимо инфраструктуру, као и да наши клубови буду на овај или онај начин богатији, и у смислу буџета и у смислу максималног поштовања фер-плеја који је прописала Евролига. Оно што ми имамо, за разлику од свих других, јесте много талената на овим просторима. Морамо много да радимо на производњи играча и да направимо слогу, да постоји заједнички приступ када је у питању Србија, али и цео регион, у смислу Евролиге и Еврокупа. Евролига је НБА лига, Еврокуп као нека друга НБА лиге", закључио је Човић.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Чова

29.11.2018 21:42

Сад су сви криви,клуб ти је на дну.

ОДГОВОРИТЕ