Čović: Falilo nam je 10 miliona evra za A licencu EL!

Nebojša Čović, predsednik KK Crvena zvezda, izjavio je da je njegov tim bio daleko od dobijanja A licence u Evroligi.

Košarka 29.11.2018 | 21:35
Čović: Falilo nam je 10 miliona evra za A licencu EL!
Čović je o tome, kao i o drugim stvarima vezanim za regionalnu košarku i Zvezdu pričao u intervjuu za Sport Klub.

Od naredne sezone u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju Evroligi takmičiće se 18 kluba, te će specijalnu pozivnicu dobiti francuski Asvel i nemački Bajern.

ABA liga je nekada imala nekoliko mesta u Evroligi, ali je svedena na samo jedno.

"Ne mislim da je ABA liga zaboravljena, ali jeste svedena nepravedno na jedno mesto, dok je ranije čitav region imao tri mesta u elitnom takmičenju. Smatram da su to 'zasluge' iz vremena ABA Sidro lige. To je jedan problem, a drugi je taj što region očigledno još ne može da prati određene finansijske i strukturne standarde koje postavlja Evroliga", izjavio je Čović za Sport Klub.

U prošlosti se često pričalo o tome da crveno-beli dobiju takozvanu A licencu, kojom je trebalo da imaju zagarantovano mesto u Evroligi, ali Čović otkriva da tako nešto nije bilo baš blizu.

"Bila je daleko oko deset miliona evra, tako da kažem. Crvena zvezda ima infrastrukturne uslove i Beograd jeste veliki grad, ali treba u celu računicu uvesti i tržište. Ušli su Bajern i Asvel, a znate, Nemačka i Francuska su velika tržišta sa aspekta broja ljudi, ali i sa aspekta TV prava, što očigledno naš region još nije, nažalost".

Čović dodaje i da je prošlosezonska priča "guranju" Zvezde na Fajnal for u Beogradu "spin budalaština".

"Kažem vam, Zvezda je bila daleko nekih deset miliona evra. Stvorena je i ta medijska spin budalaština, moram tako da je nazovem, da je Zvezda prošle sezone trebalo da bude na Fajnal foru, da se sve to radi zbog Zvezde... Evropa i Evroliga ne trpe takvo ponašanje. Zvezda je napravila sjajne rezultate, čak i u novom formatu koji po težini ni u kom slučaju ne može da se poredi sa onim starim sistemom po grupama“, jasan je Nebojša Čović.

Ukoliko u Evroligi dođe do dodatnog proširenja i povećanja broja ekipa na 20, možda i više, prvi čovek Crvene zvezde zna šta je potrebno kako bi ABA liga dobila još jedno mesto u prestižnom takmičenju.

"Moramo dodatno da podignemo i oplemenimo infrastrukturu, kao i da naši klubovi budu na ovaj ili onaj način bogatiji, i u smislu budžeta i u smislu maksimalnog poštovanja fer-pleja koji je propisala Evroliga. Ono što mi imamo, za razliku od svih drugih, jeste mnogo talenata na ovim prostorima. Moramo mnogo da radimo na proizvodnji igrača i da napravimo slogu, da postoji zajednički pristup kada je u pitanju Srbija, ali i ceo region, u smislu Evrolige i Evrokupa. Evroliga je NBA liga, Evrokup kao neka druga NBA lige", zaključio je Čović.

Izvor: B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Čova

29.11.2018 20:42

Sad su svi krivi,klub ti je na dnu.

ODGOVORITE