Прича - АБА: Пресјек стања...

Одиграно је девет кола АБА лиге. Почела је репрезентативна пауза, а тренутно српски клубови држе четири од шест водећих места на табели! 

Кошарка 27.11.2018 | 22:45
Прича - АБА: Пресјек стања...
Победом Игокее над Морнаром у понедељак увече завршено је и девето коло АБА лиге, тако да од данас па све до 7. децембра нећемо гледати утакмице на Јадрану због обавеза играча у квалификацијама за Светско првенство које се игра у Кини 2019. године.

Дакле, тренутно смо на два кола од половине лигашког дела (укупно ће се одиграти 22 кола), тако да можемо већ да донесемо закључке. Мада, утисак је да и сада, на пар дана од почетка децембра, тимови нису сто одсто формирани. И даље ту има места за промене. Елем…

Сам поглед на табелу говори нам да засад сезона иде у правом смеру по тимове из Србије који држе четири од шест водећих места на табели.

На првом месту паузу чека Црвена звезда. Тим Милана Томића је једини непоражен ове сезоне и има свих девет победа са 147 поена у плусу када је у питању кош-разлика. Због позиције на табели, али и генерално гледано, Звезда је највећи победник досадашњег дела сезоне. Разлог је једноставан: црвено-бели су били бољи од Будућности у Подгорици, добили су вечити дерби против Партизана пред навијачима црно-белих, а надиграли су и Цедевиту у Београду. Једини тим из врха са којим Звезда није играла је Мега, а тај меч ће се играти 15. децембра.

Звезда у Еврокупу гура солидно, али у АБА лиги засад себи не допушта грешку, чак иако је неке утакмице играла после тешких дуела у Еврокупу. Искусни странци које црвено-бели имају у тиму гарант су били да ћеТомићев тим добијати утакмице, а тако је било и против Партизана. Иако у Еврокупу Звезда не блиста, ипак је АБА лига такмичење које је примарно за црвено-беле. Видели смо то прошле сезоне. Зато је Звездин приоритет да настави овако и обезбеди себи прво место пред даљи ток сезоне.

Друга је Будућност. Тим Александра Џикића је успео да се избори са тешким задатком - борбом у АБА лиги док за вратом има утакмице у Евролиги. Сада Плави знају како је Звезди и Партизану било ранијих година.

Будућност је на скору 7-2. Пораз од Звезде у Морачи стоји као минус. После одласка Арона Крафта као да су преостали странци почели мало боље да играју, дошле су и две победе у Евролиги па сада делује као да јеЏикићев тим у успону форме и у налету. У том смислу неће му баш пријати ова пауза. Био је Џикић у једном моменту на ивици отказа, али посебно са победом над ЦСКА је себи купио и време и поверење. Будућност делује тренутно најбоље од почетка сезоне.

Исти скор као и Будућност има и Мега Бемакс. Дејан Милојевић је опет направио одличан састав са младим играчима и највеће је изненађење у досадашњем делу сезоне. Успео је некако Милојевић да младост постави у службу резултата па је убио две муве једним ударцем. Гога Битадзе је искочио као лидер и као главни пројекат клуба. Засад то све делује врло добро.

Исто важи и за Цедевиту, која је најбоља од старта. Како су само Витамини истумбали састав у односу на старт. Променили су и тренера, сада је Славен Римац главнокомандујући. Отишли су Џош Магет, Пабло Агилар, а на излазним вратима је и Витор Бените, отишао је у Бразил и најављено је да се неће враћати. Стигао је и Џејкоб Пулен и сада то делује мало другачије. Боље. Сокићи су на скору 5-4 и тренутно држе четврту позицију која води у плеј-оф.

На петом месту је Партизан. И црно-бели су морали да реагују, па су после пораза од Задра довели италијанског стручњака Андреу Тринкијерија. Црно-бели имају скор 4-5 и у борби су за плеј-оф што је основи циљ црно-белих ове сезоне.

Да је Партизан добио дерби у ком је водио на полувремену, ствари би по црно-беле деловале још боље, али и овако не делују лоше. Иако је Партизан везао четири пораза у свим такмичењима (Зенит, Будућност, Валенсија, Партизан). Партизану иде у прилог то што је добио Цедевиту у Загребу. Ентони Браун је недавно напустио тим, а сада се чека да се види могу ли црно-бели да доведу појачање на позцији комбо бека.Рики Хикман је једно од имена које се помињу у том светлу.

Црно-бели имају доста младих играча и код многих је очигледан напредак. Џок Лендејл и Стефан Јанковићсу солидно одиграли дерби, Маркус Пејџ је показао да може. Свакако да је тренер највеће оружје Партизана и од њега ће много зависити. Зато је Партизану битно да ову паузу искористи на што бољи начин и можемо да кажемо да ће Партизану веома пријати пауза да уигра екипу што боље. Није лако када тренер дође после почетка сезоне.

На истом скору као Партизан стоји и ФМП из Железника који је упркос одласком Мајкла Оџа, као и НемањеНенадића и Борише Симанића, те Филипа Човића и Алексе Раданова прошле сезоне. Опет ФМП има сасвим добре резултате, а ово шесто место је потврда тога.

И Игокеа је на скору 4-5 после победе у гостима над Морнаром, па тако горњи део табеле делује прилично згуснуто. Све то може да се промени у само пар утакмица и баш зато ће до краја бити занимљиво.

А до тада свим екипама предстоји да се што боље уиграју, можда и појачају, до 7. децембра када се такмичење наставља.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар