Priča - ABA: Presjek stanja...

Odigrano je devet kola ABA lige. Počela je reprezentativna pauza, a trenutno srpski klubovi drže četiri od šest vodećih mesta na tabeli! 

Košarka 27.11.2018 | 22:45
Priča - ABA: Presjek stanja...
Pobedom Igokee nad Mornarom u ponedeljak uveče završeno je i deveto kolo ABA lige, tako da od danas pa sve do 7. decembra nećemo gledati utakmice na Jadranu zbog obaveza igrača u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo koje se igra u Kini 2019. godine.

Dakle, trenutno smo na dva kola od polovine ligaškog dela (ukupno će se odigrati 22 kola), tako da možemo već da donesemo zaključke. Mada, utisak je da i sada, na par dana od početka decembra, timovi nisu sto odsto formirani. I dalje tu ima mesta za promene. Elem…

Sam pogled na tabelu govori nam da zasad sezona ide u pravom smeru po timove iz Srbije koji drže četiri od šest vodećih mesta na tabeli.

Na prvom mestu pauzu čeka Crvena zvezda. Tim Milana Tomića je jedini neporažen ove sezone i ima svih devet pobeda sa 147 poena u plusu kada je u pitanju koš-razlika. Zbog pozicije na tabeli, ali i generalno gledano, Zvezda je najveći pobednik dosadašnjeg dela sezone. Razlog je jednostavan: crveno-beli su bili bolji od Budućnosti u Podgorici, dobili su večiti derbi protiv Partizana pred navijačima crno-belih, a nadigrali su i Cedevitu u Beogradu. Jedini tim iz vrha sa kojim Zvezda nije igrala je Mega, a taj meč će se igrati 15. decembra.

Zvezda u Evrokupu gura solidno, ali u ABA ligi zasad sebi ne dopušta grešku, čak iako je neke utakmice igrala posle teških duela u Evrokupu. Iskusni stranci koje crveno-beli imaju u timu garant su bili da ćeTomićev tim dobijati utakmice, a tako je bilo i protiv Partizana. Iako u Evrokupu Zvezda ne blista, ipak je ABA liga takmičenje koje je primarno za crveno-bele. Videli smo to prošle sezone. Zato je Zvezdin prioritet da nastavi ovako i obezbedi sebi prvo mesto pred dalji tok sezone.

Druga je Budućnost. Tim Aleksandra Džikića je uspeo da se izbori sa teškim zadatkom - borbom u ABA ligi dok za vratom ima utakmice u Evroligi. Sada Plavi znaju kako je Zvezdi i Partizanu bilo ranijih godina.

Budućnost je na skoru 7-2. Poraz od Zvezde u Morači stoji kao minus. Posle odlaska Arona Krafta kao da su preostali stranci počeli malo bolje da igraju, došle su i dve pobede u Evroligi pa sada deluje kao da jeDžikićev tim u usponu forme i u naletu. U tom smislu neće mu baš prijati ova pauza. Bio je Džikić u jednom momentu na ivici otkaza, ali posebno sa pobedom nad CSKA je sebi kupio i vreme i poverenje. Budućnost deluje trenutno najbolje od početka sezone.

Isti skor kao i Budućnost ima i Mega Bemaks. Dejan Milojević je opet napravio odličan sastav sa mladim igračima i najveće je iznenađenje u dosadašnjem delu sezone. Uspeo je nekako Milojević da mladost postavi u službu rezultata pa je ubio dve muve jednim udarcem. Goga Bitadze je iskočio kao lider i kao glavni projekat kluba. Zasad to sve deluje vrlo dobro.

Isto važi i za Cedevitu, koja je najbolja od starta. Kako su samo Vitamini istumbali sastav u odnosu na start. Promenili su i trenera, sada je Slaven Rimac glavnokomandujući. Otišli su Džoš Maget, Pablo Agilar, a na izlaznim vratima je i Vitor Benite, otišao je u Brazil i najavljeno je da se neće vraćati. Stigao je i Džejkob Pulen i sada to deluje malo drugačije. Bolje. Sokići su na skoru 5-4 i trenutno drže četvrtu poziciju koja vodi u plej-of.

Na petom mestu je Partizan. I crno-beli su morali da reaguju, pa su posle poraza od Zadra doveli italijanskog stručnjaka Andreu Trinkijerija. Crno-beli imaju skor 4-5 i u borbi su za plej-of što je osnovi cilj crno-belih ove sezone.

Da je Partizan dobio derbi u kom je vodio na poluvremenu, stvari bi po crno-bele delovale još bolje, ali i ovako ne deluju loše. Iako je Partizan vezao četiri poraza u svim takmičenjima (Zenit, Budućnost, Valensija, Partizan). Partizanu ide u prilog to što je dobio Cedevitu u Zagrebu. Entoni Braun je nedavno napustio tim, a sada se čeka da se vidi mogu li crno-beli da dovedu pojačanje na pozciji kombo beka.Riki Hikman je jedno od imena koje se pominju u tom svetlu.

Crno-beli imaju dosta mladih igrača i kod mnogih je očigledan napredak. Džok Lendejl i Stefan Jankovićsu solidno odigrali derbi, Markus Pejdž je pokazao da može. Svakako da je trener najveće oružje Partizana i od njega će mnogo zavisiti. Zato je Partizanu bitno da ovu pauzu iskoristi na što bolji način i možemo da kažemo da će Partizanu veoma prijati pauza da uigra ekipu što bolje. Nije lako kada trener dođe posle početka sezone.

Na istom skoru kao Partizan stoji i FMP iz Železnika koji je uprkos odlaskom Majkla Odža, kao i NemanjeNenadića i Boriše Simanića, te Filipa Čovića i Alekse Radanova prošle sezone. Opet FMP ima sasvim dobre rezultate, a ovo šesto mesto je potvrda toga.

I Igokea je na skoru 4-5 posle pobede u gostima nad Mornarom, pa tako gornji deo tabele deluje prilično zgusnuto. Sve to može da se promeni u samo par utakmica i baš zato će do kraja biti zanimljivo.

A do tada svim ekipama predstoji da se što bolje uigraju, možda i pojačaju, do 7. decembra kada se takmičenje nastavlja.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar