Шта ново "wилд цард" ширење Евролиге значи за АБА лигу?

Од наредне сезоне, Евролига ће имати још два учесника, али њих неће одређивати резултати на терену, већ дељење "специјалних позивница" које су отишле у Немачку и Француску.

Кошарка 29.11.2018 | 22:45
Шта ново "wилд цард" ширење Евролиге значи за АБА лигу?
Бајерн Минхен и АСВЕЛ Вилербан позвани су да као "специјални гости" учествују у проширеној верзији Евролиге, у којој ће од наредне сезоне учествовати 18 уместо 16 клубова.

И не само то, "wилд цард" који је послат Немцима и Французима важиће у сезонама 2019/20 и 2020/21, одлучено је на састанку Борда такмичења, које наредне сезоне "слави" 20 година од осамостаљења.

Извршни директор Евролиге, Ђорди Бертомеу, још раније означио је Немачку и Француску као приоритетна тржишта на којима најквалитетније такмичење у Европи жели да појача свој утицај и присуство.

Другим речима, ово (маркетиншко) ширење Евролиге неће утицати на уске канале кроз које клубови без десетогодишње "А" лиценце могу да се домогну елитног ранга такмичења. Конкретно, и у новој верзији такмичења, АБА лига имаће само једног представника – шампиона.

Остаће на снази и правило да се учешће гарантује и најбоље пласираном тиму ВТБ лиге, с обзиром на то да ЦСКА има "А" лиценцу, као и да ће најбољи из Бундеслиге (поред Бајерна), односно најбољи из АЦБ лиге (поред Барселоне, Реала и Басконије) такође имати проходност у Евролигу на једну сезону.

Они који су очекивали да ће ширење Евролиге евентуално дати могућност и финалисти Еврокупа да заради једногодишњу лиценцу - преварили су се.

"Специјалне позивнице" послате су Бајерну, који је по старом систему успео да избори учешће у Евролиги само једном - титулом првака у сезони 2013/14 (Баварци су два пута добијали "wилд цард"), док је АСВЕЛ као шампион Француске изборио пласман у Евролигу за сезону 2009/10 и потом три пута испадао у квалификацијама све док као шампион у сезони 2015/16 није био присиљен да наступи у ФИБА лиги шампиона одлуком Савеза.

Иза Бајерна стоји моћни Фудбалски клуб, чији су кошаркаши само одвојена секција, док је власник клуба из Вилербана један од најбољих француских кошаркаша свих времена, Тони Паркер, чија је НБА каријера на заласку. АСВЕЛ је најтрофејнији француски клуб са 18 титула, испред Лиможа са 11 и Ортеза са 9, али Паркеров клуб има само једну титулу у последњој деценији.

Систем такмичења неће се мењати, али ће у лигашком делу сезоне бити одиграно 34 уместо 30 кола.

Овом одлуком Евролиге, Француска је добила једног сигурног учесника, а Немачка два - јер ће поред Бајерна играти и најбољи тим Бундеслиге поред Бајерна. "А" лиценце имају Ефес, Фенербахче, Милано, ЦСКА, Макаби, Барселона, Реал, Басконија, Олимпијакос, Панатинаикос и Жалгирис.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар