Šta novo "wild card" širenje Evrolige znači za ABA ligu?

Od naredne sezone, Evroliga će imati još dva učesnika, ali njih neće određivati rezultati na terenu, već deljenje "specijalnih pozivnica" koje su otišle u Nemačku i Francusku.

Košarka 29.11.2018 | 22:45
Šta novo "wild card" širenje Evrolige znači za ABA ligu?
Bajern Minhen i ASVEL Vilerban pozvani su da kao "specijalni gosti" učestvuju u proširenoj verziji Evrolige, u kojoj će od naredne sezone učestvovati 18 umesto 16 klubova.

I ne samo to, "wild card" koji je poslat Nemcima i Francuzima važiće u sezonama 2019/20 i 2020/21, odlučeno je na sastanku Borda takmičenja, koje naredne sezone "slavi" 20 godina od osamostaljenja.

Izvršni direktor Evrolige, Đordi Bertomeu, još ranije označio je Nemačku i Francusku kao prioritetna tržišta na kojima najkvalitetnije takmičenje u Evropi želi da pojača svoj uticaj i prisustvo.

Drugim rečima, ovo (marketinško) širenje Evrolige neće uticati na uske kanale kroz koje klubovi bez desetogodišnje "A" licence mogu da se domognu elitnog ranga takmičenja. Konkretno, i u novoj verziji takmičenja, ABA liga imaće samo jednog predstavnika – šampiona.

Ostaće na snazi i pravilo da se učešće garantuje i najbolje plasiranom timu VTB lige, s obzirom na to da CSKA ima "A" licencu, kao i da će najbolji iz Bundeslige (pored Bajerna), odnosno najbolji iz ACB lige (pored Barselone, Reala i Baskonije) takođe imati prohodnost u Evroligu na jednu sezonu.

Oni koji su očekivali da će širenje Evrolige eventualno dati mogućnost i finalisti Evrokupa da zaradi jednogodišnju licencu - prevarili su se.

"Specijalne pozivnice" poslate su Bajernu, koji je po starom sistemu uspeo da izbori učešće u Evroligi samo jednom - titulom prvaka u sezoni 2013/14 (Bavarci su dva puta dobijali "wild card"), dok je ASVEL kao šampion Francuske izborio plasman u Evroligu za sezonu 2009/10 i potom tri puta ispadao u kvalifikacijama sve dok kao šampion u sezoni 2015/16 nije bio prisiljen da nastupi u FIBA ligi šampiona odlukom Saveza.

Iza Bajerna stoji moćni Fudbalski klub, čiji su košarkaši samo odvojena sekcija, dok je vlasnik kluba iz Vilerbana jedan od najboljih francuskih košarkaša svih vremena, Toni Parker, čija je NBA karijera na zalasku. ASVEL je najtrofejniji francuski klub sa 18 titula, ispred Limoža sa 11 i Orteza sa 9, ali Parkerov klub ima samo jednu titulu u poslednjoj deceniji.

Sistem takmičenja neće se menjati, ali će u ligaškom delu sezone biti odigrano 34 umesto 30 kola.

Ovom odlukom Evrolige, Francuska je dobila jednog sigurnog učesnika, a Nemačka dva - jer će pored Bajerna igrati i najbolji tim Bundeslige pored Bajerna. "A" licence imaju Efes, Fenerbahče, Milano, CSKA, Makabi, Barselona, Real, Baskonija, Olimpijakos, Panatinaikos i Žalgiris.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar