Срби у Чикагу на слави храма

Храм Светог краља Стефана Дечанског у Чикагу у недељу 25. новембра обележио је своју славу у присутву великог броја вјерника, свештеника и представника српске заједнице из Чикага и околине.  

Свијет 27.11.2018 | 10:34
Срби у Чикагу на слави храма
Свету литургију је предводио старешина храма јереј Александар Петровић.



Игуман српског манастира Нова Грачаница Серафим Балтић је говорио о мученичком животу Стефана Дечанског, српског краља и свеца којег слави више православних цркава у свијету.



Генерални конлзул Републике Србије у Чикагу Дејан Радуловић је, честитајући славу, рекао да је она много више од славља, јер поред тога што окупља српску заједницу истовремено помаже да Срби у туђини очувају српски језик, српску културу и традицију.



Управо дио те културе и традиције приказан је у току свечане академије чији дио је био посвећен 100. годишњици од завршетка Првог свјетског рата у којем је, како је истакнуто, српски народ преживео велику трагедију од које се до данас није опоравио.



Тако је задужбина Светог Стефана у Дечанима изложена свакодневним скрнављењима, а Срби на Косову и Метохији страху, нападима и протјеривањима.



Најмлађи припадници парохије Светог Стефана Дечанског у Чикагу окупљени у школи српског језика рецитовали су пјесме спрских пјесника, а четири фолклорне групе сплет игара из Србије.








(БН/С. Данчуо)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Гојко Кенгур

27.11.2018 12:27

Срећна вам слава браћо Срби! Поздрав из далеке Аустралије! Поздрави наше два Аустралци, Владика Лонгин и Владика Ириње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свето

28.11.2018 03:54

Хвала