Srbi u Čikagu na slavi hrama

Hram Svetog kralja Stefana Dečanskog u Čikagu u nedelju 25. novembra obeležio je svoju slavu u prisutvu velikog broja vjernika, sveštenika i predstavnika srpske zajednice iz Čikaga i okoline.  

Svijet 27.11.2018 | 10:34
Srbi u Čikagu na slavi hrama
Svetu liturgiju je predvodio starešina hrama jerej Aleksandar Petrović.



Iguman srpskog manastira Nova Gračanica Serafim Baltić je govorio o mučeničkom životu Stefana Dečanskog, srpskog kralja i sveca kojeg slavi više pravoslavnih crkava u svijetu.



Generalni konlzul Republike Srbije u Čikagu Dejan Radulović je, čestitajući slavu, rekao da je ona mnogo više od slavlja, jer pored toga što okuplja srpsku zajednicu istovremeno pomaže da Srbi u tuđini očuvaju srpski jezik, srpsku kulturu i tradiciju.



Upravo dio te kulture i tradicije prikazan je u toku svečane akademije čiji dio je bio posvećen 100. godišnjici od završetka Prvog svjetskog rata u kojem je, kako je istaknuto, srpski narod preživeo veliku tragediju od koje se do danas nije oporavio.



Tako je zadužbina Svetog Stefana u Dečanima izložena svakodnevnim skrnavljenjima, a Srbi na Кosovu i Metohiji strahu, napadima i protjerivanjima.



Najmlađi pripadnici parohije Svetog Stefana Dečanskog u Čikagu okupljeni u školi srpskog jezika recitovali su pjesme sprskih pjesnika, a četiri folklorne grupe splet igara iz Srbije.








(BN/S. Dančuo)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Gojko Kengur

27.11.2018 12:27

Srećna vam slava braćo Srbi! Pozdrav iz daleke Australije! Pozdravi naše dva Australci, Vladika Longin i Vladika Irinje

ODGOVORITE
Name

Свето

28.11.2018 03:54

Хвала