Позив Приштини да укине таксе

- Амерички државни секретар Мајк Помпео позвао је косовске власти да укину таксе за робу из Србије и БиХ, саопштио је данас Стејт департмент.

Свијет 27.11.2018 | 08:19
Позив Приштини да укине таксе
Помпео је у разговору с косовским председником Хашимом Тачијем у понедељак позвао Косово да искористи јединствену прилику да постигне "историјски договор" о нормализацији односа са Србијом у оквиру дијалога под окриљем Европске уније.

"Он је позвао косовске власти да укину таксе на увозну робу из Србије и БиХ и да сарађују са Србијом да се избегну провокације и да се смање тензије", наводи се у саопштењу. 

Амерички државни секретар је рекао да је нормализација односа Косова и Србије једини пут за "даље интеграције обе земље у западну заједницу држава" и додао да су САД спремне да помогну и подрже обе стане да постигну трајно решење. 

Помпео је потврдио америчку подршку "сувереном, независном Косову, потпуно интегрисаном у међународну заједницу", наводи се у саопштењу. 

Подсетимо, прва реакција САД на повећање такси на робу из Србије није била толико јасна у осуди тог чина. 

Тачи је после састанка рекао да је с Помпеом разговарао о билатералним, регионалним и ширим питањима и да је добио подршку од државног секретара САД за постизање правно обавезујућег споразума у дијалогу са Србијом, саопштио је кабинета косовског председника.

"САД подржавају Косово у постизању свеобухватног споразума са Србијом који отвара пут међусобном признању и учлањењу Косова у НАТО, ЕУ и УН", рекао је Тачи.

Он је рекао да је подршка САД кључна за постизање споразума и стварања већег унутрашњег консензуса на Косову.

"Заједнички је закључак да ако не искористимо овај историјски тренутак, ризикујемо да удјемо у опасан циклус не само на Косову него и у региону. Зато једини начин да једном за свагда затворимо питања Балкана јесте постизање коначног споразума измедју Косова и Србије“, рекао је косовски председник.

Тачи се захвалио америчком државном секретару за подршку администрације председника Доналда Трампа и историјску подршку коју је народ Косова добио од америчког народа.

Тачи је рекао да се такође разговарало и о новом мандату косовских безбедносних снага, као мултиетничких снага, о регионалној сарадњи и евроатланској перспективи Косова.

Током посете САД Тачи ће се сусрести са саветником за националну безбедност Џоном Болтоном, као и с бившим америчким председником Џорџом Бушом, као и утицајним конгресменима и сенаторима.

(Тањуг)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

чита

27.11.2018 07:35

Прво су им рекли да повећају царине на робу из Србије а онда се појављује овај који тражи као да шиптари промијене своју одлуку. Мало замазивања очију другој страни. То су скотови са дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грујић Ново

27.11.2018 07:36

Продајем диплому.Мало кориштена.Купио сам себи нову.Повољно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо Симиц

27.11.2018 08:27

Све це бити лаксе кад Срби схвате сој полозај и знацај.

Name

ре Грујић

27.11.2018 08:33

А јој Ново, То требаш дати у огласе а не као коментар на овај чланак. Још ниси попустио из руке матурску чашицу па се омакло.

Name

Пискавица

27.11.2018 08:34

Насмија ме постено...и комсија му Талиц Драган има једну такву..заврсио цовјек факултет па савјетује министра Цубриног како постати папак и ухљебити се до пензије..е мој Талицу и Грујицу и остала сеоска багро куд сљегосте са села...да сте богдо остали гањати краве...и нама би љепсе било...најурице вас предсједник Павиц...зар вам јос није јављено

Name

Заинтересован

27.11.2018 08:45

Колко пара

Name

НАЛОГ

27.11.2018 08:13

Ако сте искрени издајте обавезујуци НАЛОГ Пристини да понисти Одлуку, а не позив за ЈАВНОСТ, а ПОТПОРУ иза кулиса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

27.11.2018 11:43

Ако ови посаљу депесу бице несто,остало све је супљ Вуцицева прица. Засто не питају вуцица засто не проведе Бриселски спорсзум који је потписао!,За бирократију запада Косово је заврсена ствар!

ОДГОВОРИТЕ