Poziv Prištini da ukine takse

- Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je kosovske vlasti da ukinu takse za robu iz Srbije i BiH, saopštio je danas Stejt department.

Svijet 27.11.2018 | 08:19
Poziv Prištini da ukine takse
Pompeo je u razgovoru s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u ponedeljak pozvao Kosovo da iskoristi jedinstvenu priliku da postigne "istorijski dogovor" o normalizaciji odnosa sa Srbijom u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije.

"On je pozvao kosovske vlasti da ukinu takse na uvoznu robu iz Srbije i BiH i da sarađuju sa Srbijom da se izbegnu provokacije i da se smanje tenzije", navodi se u saopštenju. 

Američki državni sekretar je rekao da je normalizacija odnosa Kosova i Srbije jedini put za "dalje integracije obe zemlje u zapadnu zajednicu država" i dodao da su SAD spremne da pomognu i podrže obe stane da postignu trajno rešenje. 

Pompeo je potvrdio američku podršku "suverenom, nezavisnom Kosovu, potpuno integrisanom u međunarodnu zajednicu", navodi se u saopštenju. 

Podsetimo, prva reakcija SAD na povećanje taksi na robu iz Srbije nije bila toliko jasna u osudi tog čina. 

Tači je posle sastanka rekao da je s Pompeom razgovarao o bilateralnim, regionalnim i širim pitanjima i da je dobio podršku od državnog sekretara SAD za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma u dijalogu sa Srbijom, saopštio je kabineta kosovskog predsednika.

"SAD podržavaju Kosovo u postizanju sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom koji otvara put međusobnom priznanju i učlanjenju Kosova u NATO, EU i UN", rekao je Tači.

On je rekao da je podrška SAD ključna za postizanje sporazuma i stvaranja većeg unutrašnjeg konsenzusa na Kosovu.

"Zajednički je zaključak da ako ne iskoristimo ovaj istorijski trenutak, rizikujemo da udjemo u opasan ciklus ne samo na Kosovu nego i u regionu. Zato jedini način da jednom za svagda zatvorimo pitanja Balkana jeste postizanje konačnog sporazuma izmedju Kosova i Srbije“, rekao je kosovski predsednik.

Tači se zahvalio američkom državnom sekretaru za podršku administracije predsednika Donalda Trampa i istorijsku podršku koju je narod Kosova dobio od američkog naroda.

Tači je rekao da se takođe razgovaralo i o novom mandatu kosovskih bezbednosnih snaga, kao multietničkih snaga, o regionalnoj saradnji i evroatlanskoj perspektivi Kosova.

Tokom posete SAD Tači će se susresti sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom, kao i s bivšim američkim predsednikom Džordžom Bušom, kao i uticajnim kongresmenima i senatorima.

(Tanjug)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

čita

27.11.2018 07:35

Prvo su im rekli da povećaju carine na robu iz Srbije a onda se pojavljuje ovaj koji traži kao da šiptari promijene svoju odluku. Malo zamazivanja očiju drugoj strani. To su skotovi sa dna.

ODGOVORITE
Name

Grujić Novo

27.11.2018 07:36

Prodajem diplomu.Malo korištena.Kupio sam sebi novu.Povoljno

ODGOVORITE
Name

Simo Simic

27.11.2018 08:27

Sve ce biti lakse kad Srbi shvate soj polozaj i znacaj.

Name

re Grujić

27.11.2018 08:33

A joj Novo, To trebaš dati u oglase a ne kao komentar na ovaj članak. Još nisi popustio iz ruke matursku čašicu pa se omaklo.

Name

Piskavica

27.11.2018 08:34

Nasmija me posteno...i komsija mu Talic Dragan ima jednu takvu..zavrsio covjek fakultet pa savjetuje ministra Cubrinog kako postati papak i uhljebiti se do penzije..e moj Talicu i Grujicu i ostala seoska bagro kud sljegoste sa sela...da ste bogdo ostali ganjati krave...i nama bi ljepse bilo...najurice vas predsjednik Pavic...zar vam jos nije javljeno

Name

Zainteresovan

27.11.2018 08:45

Kolko para

Name

NALOG

27.11.2018 08:13

Ako ste iskreni izdajte obavezujuci NALOG Pristini da ponisti Odluku, a ne poziv za JAVNOST, a POTPORU iza kulisa.

ODGOVORITE
Name

Da

27.11.2018 11:43

Ako ovi posalju depesu bice nesto,ostalo sve je suplj Vuciceva prica. Zasto ne pitaju vucica zasto ne provede Briselski sporszum koji je potpisao!,Za birokratiju zapada Kosovo je zavrsena stvar!

ODGOVORITE