Рама подржао одлуке Приштине

Албански премијер Еди Рама подржао је данас Приштину и таксе на робу из Србије, иако је прије само неколико дана рекао да то није добра одлука.

Србија 26.11.2018 | 14:52
Рама подржао одлуке Приштине
– Данас је дан да успоставимо 100 одсто тарифу сјеверу и 0 одсто тарифу југу – рекао је Рама у Пећи, гдје влада у Приштини и албанска имају заједничку сједницу.

Рама је на заједничкој сједници двије владе рекао да је успостављање повећане царине за 100 одсто на производе из Србије и БиХ разумљива политичка одлука у одговор на неправду коју Србија чини Приштини, често и уз подршку других европских земаја.


Уз подршку повећању пореске стопе за 100 одсто на производе из Србије, Рама је рекао да ће врло брзо Приштина и Тирана имати, како је рекао, “нулту пореску стопу” и потпуно обједињене царинске послове, пренијела је Коха. 

Рама позвао је Приштину и Тирану да успоставе заједнички фонд за спољнополитичко функционисање, који би помогао интеграцији двије земље у Европску унију до 2025. године.

– Друго, од 1. јануара Косову морамо омогућити транзит у луци Драч (Дурес ), а у наредном периоду и приступ царинској унији. Ко сматра да је то пријетња, било у Београду или Бриселу, може доћи, а ми ћемо објаснити да није – рекао је Рама.

Албански премијер, чија је влада прошле седмице саопштила да је против увођења повећаног пореза од 100 одсто на робу из Србије, данас је прецизирао став кад је ријеч о промету између такозваног Косова и Албаније.

Иначе, ово је пети заједнички састанак обје владе. Први пут су одржали заједнички састанак у Призрену 2014. године, а годину дана касније, у Тирани, одржан је други састанак. Трећи састанак у Приштини, а прошле године одржан је у граду Корца у Албанији.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дјука

26.11.2018 14:27

Ово је добра одлука у сваком слуцају јер европски пут развоја и толеранције нема алтернатива. Европске вриједности и саксонско право удрузени дају "један кроз један" правну и економску основу за сузивот народа и народности насе лијепе домовине, упс оде ја, префоро!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нема договора

27.11.2018 01:48

Шах-мат! Нема решење да се било како Срб и КиМ договоре. Што већи притисак на Албанце, они узврате дупло горе. Срби са Космета, можете се лагано селити у Србију. Кад тад ће се Албанија са Косметом ујединити, шта ће те онда? Пишите пропало!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.27.11.2018

27.11.2018 09:02

Нисм видео веће багре на слици као штоје слика са Рамом и осталом стоком.

ОДГОВОРИТЕ