Rama podržao odluke Prištine

Albanski premijer Edi Rama podržao je danas Prištinu i takse na robu iz Srbije, iako je prije samo nekoliko dana rekao da to nije dobra odluka.

Srbija 26.11.2018 | 14:52
Rama podržao odluke Prištine
– Danas je dan da uspostavimo 100 odsto tarifu sjeveru i 0 odsto tarifu jugu – rekao je Rama u Peći, gdje vlada u Prištini i albanska imaju zajedničku sjednicu.

Rama je na zajedničkoj sjednici dvije vlade rekao da je uspostavljanje povećane carine za 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH razumljiva politička odluka u odgovor na nepravdu koju Srbija čini Prištini, često i uz podršku drugih evropskih zemaja.


Uz podršku povećanju poreske stope za 100 odsto na proizvode iz Srbije, Rama je rekao da će vrlo brzo Priština i Tirana imati, kako je rekao, “nultu poresku stopu” i potpuno objedinjene carinske poslove, prenijela je Koha. 

Rama pozvao je Prištinu i Tiranu da uspostave zajednički fond za spoljnopolitičko funkcionisanje, koji bi pomogao integraciji dvije zemlje u Evropsku uniju do 2025. godine.

– Drugo, od 1. januara Kosovu moramo omogućiti tranzit u luci Drač (Dures ), a u narednom periodu i pristup carinskoj uniji. Ko smatra da je to prijetnja, bilo u Beogradu ili Briselu, može doći, a mi ćemo objasniti da nije – rekao je Rama.

Albanski premijer, čija je vlada prošle sedmice saopštila da je protiv uvođenja povećanog poreza od 100 odsto na robu iz Srbije, danas je precizirao stav kad je riječ o prometu između takozvanog Kosova i Albanije.

Inače, ovo je peti zajednički sastanak obje vlade. Prvi put su održali zajednički sastanak u Prizrenu 2014. godine, a godinu dana kasnije, u Tirani, održan je drugi sastanak. Treći sastanak u Prištini, a prošle godine održan je u gradu Korca u Albaniji.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Djuka

26.11.2018 14:27

Ovo je dobra odluka u svakom slucaju jer evropski put razvoja i tolerancije nema alternativa. Evropske vrijednosti i saksonsko pravo udruzeni daju "jedan kroz jedan" pravnu i ekonomsku osnovu za suzivot naroda i narodnosti nase lijepe domovine, ups ode ja, preforo!

ODGOVORITE
Name

nema dogovora

27.11.2018 01:48

Šah-mat! Nema rešenje da se bilo kako Srb i KiM dogovore. Što veći pritisak na Albance, oni uzvrate duplo gore. Srbi sa Kosmeta, možete se lagano seliti u Srbiju. Kad tad će se Albanija sa Kosmetom ujediniti, šta će te onda? Pišite propalo!

ODGOVORITE
Name

Neđo.27.11.2018

27.11.2018 09:02

Nism video veće bagre na slici kao štoje slika sa Ramom i ostalom stokom.

ODGOVORITE