Неке од најопаснијих бактерија могу да живе - у тушу?

Потенцијално штетни организми познати као микобактерије, који могу да угрозе здравље људи, могу да живе у тушу. Неке од тих бактерија могу да проузрокују проблеме са плућима.

Здравље 26.11.2018 | 12:35
Неке од најопаснијих бактерија могу да живе - у тушу?
"Довољно је дисати испод туша, па би бактерије удисањем могле да уђу у плућа", објашњава доктор Барбара Кебер, са одељења породичне медицине у болници Глен Коув у Њувелу. 

Притисак и топлота воде у тушу чине га идеалним за експлозију бактерија. 

Бактерија је откривена у истраживању које је спроведено у 656 домаћинстава у Европи и Америци. Установљено је да тај сићушни организам чешће обитава у главама тушева који воду црпе из комуналних славина и на подручјима где је чест облик бактеријских упала плућа, што указује на могућност да управо овај облик бактерије преноси заразу. 

Симптоми инфекције плућа заражених овом бактеријом укључују хронични или понављајући кашаљ, губитак тежине, температуру и губитак енергије. 

Оно што је изненадило јесте да су метални тушеви садржавали више микобактерија од пластичних. 

Докторка Кебер, међутим, каже да не би требало превише да се узбуђујемо због тога, јер шансе за добијање упалу плућа због ове бактерије и нису тако велике. 

Чињеница је да се већина људи вероватно неће разболети од микобактерија у тушевима, али постоји осетљивији део популације који би морао да буде опрезнији. 

"Особе које имају слабији имунолошки систем имају већи ризик од инфекције", наводи специјалиста за плућне болести Лен Хоровиц. 

Срећом, инфекције прузроковане микобактеријама су излечиве. 

Можете да предузмете превентивне мере, редовно чистите свој туш и замените га по потреби. Једноставно и јефтино га можете очистити тако што ћете га потопити у раствору алкохолног сирћета и воде. Алкохолно сирће иначе делује антибактеријски. 

Међутим, постоје још неке ствари у кући на које треба обратити пажњу. 

"Сунђери и крпе су такође проблематични. Апарати за кафу су исто тако погодно место за развој бактерија и повремено их треба очистити мешавином сирћета и воде", рекла је Кебер и додала да је потребно редовно чистити и даљинске управљаче и све површине у купатилу.

Б 92
фото:интернет

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар