Колико треба да тренирате за видљив резултат

За здравље човека поред здраве исхране неопходна је и редовна физичка активност. Чини се да упркос све већем знању о значају физичке активности никада није био већи раскорак између онога што знамо и и онога што чинимо, овде је реч о вама, вашем животу и вашем здрављу. У психологији спорта се каже да је најјача мотивација за вежбање онда када је здравље угрожено, односно онда када вам лекар посаветује физичку активност.

Здравље 26.11.2018 | 12:32
Колико треба да тренирате за видљив резултат
У Шведској је покренута иницијатива "Физичка активност на рецепт" са циљем повезивања различитих стручњака ради промоције физичке активности као лека. Професионалан и стручан приступ здравственом проблему од стране лекара и спортског стручњака доводи до јасно дефинисаног плана физичке активности који пацијент теба да спроводи у јасно дефинисаном периоду, слично леку који му је преписан.

Да бисмо били здрави и осећали се добро није неопходно да бирамо искључиво једну врсту активности већ је могуће учествовање у различитим физичким активностима у складу са специфичним потребама и афинитетима. Бити активан подразумева и да се смањи време које проведемо седећи, као што је непрекидно седење на послу, школи или код куће испред електронских уређаја.

Недавно истраживање Светске здравствене организације је показало да је потребно 150 минута умерене физичке активности недељно да бисмо видели резултат тренинга, а на нама је да то време изделимо како нам одговара.

Један од најбољих српских стручњака из области спортских наука проф. др Сергеј Остојић изнео је чињеницу да особе које испуњавају ову препоруку имају 61% мање шансе да болују од стања познатог као метаболички синдром (комбинација прекомерног накупљања масног ткива на трбуху, инсулинска резистенција, висок крвни притисак и повишене масти у крви).

Редовна физичка активност у складу са препорукама обезбеђује очување и унапређење здравља и смањује ризик од хроничних незаразних болести код свих старосних категорија становништва.

Вежбајте због здравља јер је оно најважније.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар