Могуће енергетске санкције БиХ?

"Знамо да је питање санкција на дневном реду, а ми ћемо се борити да се не уведу нове санкције. Водимо интензивну комуникацију са Секретаријатом Енергетске заједнице и земљама чланицама", рекао је Шаровић "Независним".

Босна и Херцеговина 26.11.2018 | 10:42
Могуће енергетске санкције БиХ?
Енергетска заједница би на министарском састанку у Скопљу у четвртак могла увести нове санкције БиХ због кршења обавеза према овој организацији.
 
Наиме, у радном материјалу, који је подијељен земљама чланицама Енергетске заједнице у припреми састанка, наведено је да су мјере против БиХ могуће због неколико различитих неиспуњених обавеза.

Најтеже санкције могу се очекивати због неиспуњавања обавеза из Трећег енергетског пакета, које се, у највећој мјери, односе на неиспуњене обавезе у вези са гасном политиком у БиХ.

Осим додатних санкција, према радном материјалу, извјесно је и да БиХ буду продужене санкције које су већ раније изречене. Против БиХ могуће су и још двије додатне казнене мјере, и то једна због неимплементирања Директиве ЕУ о заштити околине, као и због неусвајања регулаторног оквира који се односи на трансевропску енергетску инфраструктуру.

У Енергетској заједници нам нису могли рећи које мјере би могле бити усвојене против БиХ.

"Одлука је на министрима да ли ће бити усвојене нове санкције. О којим тачно мјерама би се могло радити, засад не можемо говорити јер оне још нису објављене", рекла је за "Независне" Барбора Појнер, портпарол Секретаријата Енергетске заједнице.

Ни Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ, још не зна о којим мјерама би се могло радити.

"О приједлогу мјера званично још немамо ништа. Осим нас, ту су мјере и за Србију и још неке земље. Знамо да је питање санкција на дневном реду, а ми ћемо се борити да се не уведу нове санкције. Водимо интензивну комуникацију са Секретаријатом Енергетске заједнице и земљама чланицама", рекао је Шаровић "Независним".

У документима, које нам је прослиједио Секретаријат, говори се само о томе да је увођење нових мјера против БиХ извјесно.

"Узимајући у обзир да није остварен напредак у усвајању усклађене гасне легислативе како би били исправљени прекршаји са претходних министарских састанака, очекује се да ће министарски савјет продужити и већ постојеће санкције", стоји у документима. Појашњења ради, речено нам је да су уз продужење постојећих мјера извјесне и додатне санкције.

Иначе, на састанак у Скопљу позвани су министри из девет земаља, које осим земаља југоисточне и источне Европе и Косова укључују и представника ЕУ.

Такође, очекује се да ће бити одобрена коначна листа пројеката у области електричне, гасне и нафтне инфраструктуре, а моћи ће аплицирати најмање двије земље које нису чланице ЕУ по пројекту или једне земље која није чланица ЕУ, али уз услов да је бар једна уговорна страна чланица ЕУ. Такође, да би пројекат био одобрен, потребно је да буде на приоритетној листи ЕУ.

Очекује се и да буду усвојене смјернице за увећање процента учешћа обновљивих извора енергије у укупном енергетском миксу.

Подсјећања ради, Енергетска заједница формирана је с циљем да се енергетске политике земаља Европе које нису чланице ЕУ ускладе с европским директивама, смјерницама и политикама.

(Независне)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Кики

26.11.2018 09:57

Најбитније је да тробојка уђе у Предсједништво, санкције нису битне. Само србовање србе спашава!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вирус

26.11.2018 11:22

Само одцепљење од вас мозе нас јос спасити.

Name

сРБИН

26.11.2018 11:33

Тако је битна је застава , остало не треба ?

Name

Дамир

26.11.2018 10:00

Ето републико и њени градјани све санкције нам долазе због вас ви сте и навикли на санкције ,Косово нам неда да извозимо због вас и опет смо шутили кад је мектиц гласао не у име босњака већ у име Београда ,па се сад нецудите кад нам сви окрену ледја због српске политике јер од Србије сви бјеже

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.11.2018 10:21

Само затворит гас Сарајево троси а сви плацају заврни славину а србске суме сте исјекли па СЕ гријте на саровицева обецања

Name

075

26.11.2018 10:00

Сада ће то, ако није и на њиховој црној листи, предсједник свих нас Милорад то са ЕУ ријешити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

26.11.2018 10:31

Додо путује ускоро у САД па це сигурно уз мезе и вруцу ракијицу са Трумпом ријесити тај проблем.Сигурно добијамо бесплатан гас.

Name

Село

26.11.2018 10:11

Требало би да се мало отријезните од разних отрова од којих нисмо застицени овако се господо не иде у ЕУ !!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кинези у рс

26.11.2018 10:23

И ми смо гласали за дудука, хоцемо да миле носи и кинеску заставу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рибар

26.11.2018 10:40

Потпишеш ССП-агенду, по њој имаш права и обавеза. Једна од обавеза је по ЕУ стандардима рјешавање здраве животне средине, рок по ССП до 2026 године.Ми на томе ништа озбиљно не радимо, ко год другачије каже ЛАЖЕ. За ту обавезу Српској треба за осам година око шест милијарди КМ. Други повлаче средства из еколошких фондова ЕУ, форсирају због тога зелене,примјер Србија, ми.......................

ОДГОВОРИТЕ