ШПА: Милану не ваља, Севиљу лансирао на прво мјесто!

Неће бити изненађење ако Севиља пошаље понуду Милану и пре завршетка сезоне. . .  Минималац Севиље, Ђирона успешна у Барселони! Победом у 13. колу нас Ваљадолидом фудбалери Севиље засели су на чело табеле у Примери.  Севиља на врху Примере! Како је дођавола мајстор попут Сарабије коштао само 1. 000. 000 евра?! Ваљадолид није издржао.

Фудбал 26.11.2018 | 09:00
ШПА: Милану не ваља, Севиљу лансирао на прво мјесто!
На "Рамон Санчез Писхуану", Севиља је славила победу минималним резултатом (1:0), али то јој је било довољно да прескочи Барселону и Атлетико који су у суботу одиграли нерешено, 1:1.

Одлука о победнику меча у Севиљи пала је у 30. минуту. Пабло Сарабија је одлично прошао по десној страни, вештом финтом избацио из игре противничког играча и потом идеално центрирао пред гол, ту се нашао Андре Сичва којем није било тешко да затресе мрежу. 

Обе екипе су у другом полувремену имале своје прилике, али их нису искористиле. Гости су последњу имали у надокнади времена, али одлично је интервенисао голман Севиље Томас Вацлик. 

Једно од пријатнијих изненађења сезоне, екипа Ђироне, наставила је са добрим партијама у гостима. После Валенсије, савладала је на страни и екипу Еспањола и то са 3:1. 

Кристијан Стуани је са два поготка у раној фази меча, у четвртом и шестом минуту шокирао навијаче домаће екипе, да би Борха Иглесијас у 74. минуту смањио на 1:2. 

Све дилеме око победника отклонио је Сејду Думбија поготком у последњем минуту сусрета, па је Ђирона тако стигла до петог тријумфа у сезони.

Севиља се трећи пут попела на прво место Примере.

Андалужани су већ после првог кола отишли на врх, на њега се вратили у 8. колу и задржали тек до наредног, да би места заменили с Барселоном, у 13. рунди првенства Шпаније, која је у суботу ремизирала с Атлетиком (1:1).

Један, али вредан погодак дело је португалско нападача Андреа Силве из 30. минута, пред пуним трибинама стадиона "Рамон Санчез Писхуан":

СЕВИЉА - ВАЉАДОЛИД 1:0 (1:0)

"Пола" гола иде на душу Пабла Сарабије који је на десној страни "надриблао" Нача и Каљера, а потом идеално асистирао Силви који је поигравање свог саиграча искористио да се идеално позиционира између Морена и Антонита - те је неометан савладао Масипа.

Силви је то већ осми гол у Ла Лиги, тако да су испред њега само још Меси и Суарез (9), односно Стуани (10), а у Милану сигурно жале због одлуке да га пошаљу на позајмицу.

Играч кога су "росонери" платили Порту чак 38 милиона евра није оправдао очекивања у својој првој сезони на "Сан Сиру" када је у Калчу постигао тек два гола (још осам у Лиги Европе), па је Ђенаро Гатузо одлучио да предност у врху напада пружи Игуаину и Кутронеу, те да Португалца уступи на годину дана Севиљи која ће вероватно покушати и да га откупи на крају године.

Пабло Маћин за сада ради одличан посао са Севиљом, док Реал Ваљадолид полако пада на табели после солидног периода током октобра.

Ни Барса, ни Реал, ни Атлетико, него Севиља! Лидер шпанског првенства после уводних 13 кола. Неугодни Ваљадолид, који је до вечерас положио копља само пред Барсом, Реалом и Алавесом, могао је вечерас на “Санчез Писхуану” лично да се увери колико су Андалужани опасан тим. Уосталом, тим који у саставу има Пабла Сарабију не може бити ништа друго. Андре Силва је у 30. минуту постигао једини гол на утакмици, али је 26-годишњи Сарабија заслужио епитет најбољег играча – 1:0.

Некада велика нада Реала, Мадриђанин који је за Краљевски клуб у Лиги шампиона дебитовао као 18-годишњак, дуго већ покушава да пронађе себе и покаже да није био само талентовани клинац, већ да је сазрео у озбиљног играча. Реал га се отарасио за свега 3.000.000 евра, потом је игнорисао опцију да га откупи после две сезоне у Хетафеу, а Севиља га је прошлог лета узела за свега 1.000.000 евра.

Лане девет голова и десет асистенција. Ове сезоне већ 13 погодака и још седам асистенција. Нико у лиги петица није учествовао уи толиком броју голова. И није само до статистике. То како је Сарабија петом избацио Наћа из орбите, то је демонстрација мајсторства. Потом и савршен центаршут на Андреа Силву, који се поклонио и постигао осми лигашки гол за Андалужане.

Севиљини ривали би додуше могли да се пожале на детаљ из 61. минута када је судија Карлос дел Серо поништио гол Ваљадолидовог Енеса Унала, пошто је један од играча гостујућег тима из офсајд позиције блокирао вид голману Томашу Вацлику. Мадридска Марка одмах је цитирала некадашњег угледног судију Андухара Оливера који каже да Вацлик није био ометан, али гол је остао.

Распоред на табели није. Севиља је прескочила Барселону и сада је прва на табели са 26 бодова. Истина, првих шест на табели дели само шест бодова. Бетис на 14. месту има само десет бодова мање од Севиље. Поређења ради, 14. на табели Премијер лиге има 26 бодова мање од водећег.

Никад уједначенија Примера. И Севиља на врху.

Револвераш Стуани упуцао и Еспањол, сад је и Ђирона уз раме Реалу! У малом каталонском дербију 2:1 за госте.

Прошле сезоне 21 гол уз његово име, а изгледа да је Кристијан Стуани одлучан у намери да и ове пребаци магичну границу од 20 комада. На гостовању код Еспањола два комада у размаку од два минтуа и 19 секунди за победу Ђироне од 2:1 у 13. колу Примере.

Довољно да се екипа Еузебија Сакристана пропне до деобе шестог места на табели. Деобе са мадридским Реалом, који је тренутно испред Ђироне само захваљујући бољој гол разлици. Истина, Ђирону чека паклено тежак посао у завршници 2018, пошто јој следе окршаји са Атлетиком из Мадрида и Алавесом код куће, па гостовања код Атлетика из Билбаа и Севиље.

Опасан календар, мада ако Стуани буде играо као до сада ништа није немогуће. Уругвајац је прототип класичне деветке. Одлилна реализација, урођен осећај за простор и школско кретање између противничких дефанзиваца. Вечерас двострука демонстрација, оба гола главом, први на асистенцију Карлеса Планаса, други после центаршута Алеиша Гарсије.

Изгледа тако једноставно кад Стуани то ради.

Имао је наравно и Еспањол чиме да узврати, није случајно летос Селти дао 10.000.000 евра за Борху Иглесијаса, који је вечерас наставио голгетерску серију започету још 21. октобра. У последњих пет утакмица шест голова 25-годишњег центарфора. Нажалост по Еспањол вечерас само један, а тај један није био довољан како би се избегао пораз. Други узастопни за Еспањол. Први пут му се то десило ове сезоне. Баш кад су могли до деобе трећег места на табели са Атлетиком.

А онда и казна, Сејду Думбија у 90. минуту. Тек да подсети фудбалски свет да није још у пензији. Његов првенац у овој сезони. Мада нам је овде много јачи утисак ноншаланција са којом га је Марио Ермосо са бројем 22 на леђима погледом испратио. Да подсетимо, штопер Еспањола је баш овог месеца дебитовао за репрезентацију Шпаније, а помињала се и могућност да га Реал врати у Мадрид за 7.500.000 евра. Можда је нос отишао у облаке. Озбиљном централном беку овакво понашање не би смело да се толерише.

Два торпеда и Жута подморница потопила је Бетис! Виљереал победио тим из Севиље са 2:1.

Виљареалу бодови против Бетиса! Фудбалери Виљареала су забалежили трећу победу у овој сезони. Они су као домаћини савладали екипу Бетиса са 2:1 у сусрету 13. кола првенства Шпаније.

"Жута подморница" је до тријумфа дошла головима на старту другог полувремена, постигавши два брза гола у 52. и 54. минуту.

Прво је Ђерар Морено у 52. минуту био највиши у скоку после корнера, да би два минута касније, ударцем искоса са десне стране мрежу гостију затресао и Нигеријац Самјуел Чуквуезе. 

У обе ситуације у улози асистента нашао се бивши везиста Арсенала и шпанске репрезентације, Санти Казорла. 

Све што је Бетис урадио био је почасни погодак Ђованија Ло Селса у последњем минуту утакмице.

После четири везана ремија Виљареал је коначно забележио победу и то против Бетиса. На стадиону Ел Мадригал било је 2:1 за Жуту подморницу у претпоследњој утакмици 13. кола шпанске Примере.

Била је то изједначена утакмица, с тим што је Виљареал успео да искористи шансе, а Бетис се пробудио тек у завршници меча када је већ било касно за преокрет.

Гости из Севиље имали су већи посед лопте, али су домаћи за само два минута на старту другог полувремена трасирали пут ка победи. А режисер победе био је расположени Санти Казорла.

Најпре је Ђерар Морено главом затресао мрежу после центаршута Казорле са леве стране у 52. минуту. Два минута касније вођство је дуплирао Самуел Чуквуезе.

Пораз гостију ублажио је Ђовани Ло Селсо поготком у 90. минуту, а Бетису је ово био пети неуспех у Лиги један.

ПРИМЕРА, 13. коло:

Еибар - Реал Мадрид 3:0 (1:0)
/Ескаланте 16, Енрик 52, Кике 57/

Валенсија - Рајо Ваљекано 3:0 (1:0)
/Мина 35, 61, Гамеро 76/

Уеска - Леванте 2:2 (1:1)
/Ривера 23, Ечеита 52 - Рођер 45, Боатенг 74/

Атлетико Мадрид - Барселона 1:1 (0:0)
/Коста 77 - Дембеле 90/

недеља

Атлетик Билбао - Хетафе 1:1 (0:0)
/Ноласокаин 67 - Мата 77/

Севиља - Ваљадолид 1:0 (1:0)
/Силва 30/

Еспањол - Ђирона 1:3 (0:2)
/Иглесијас 74 - Стуани 4, 6, Думбија 90/

Виљареал - Бетис 2:1 (0:0)
/Морено 52, Чуквуезе 54 - Ло Селсо 90/

понедељак

Реал Сосиједад - Селта 21.00

одиграно у петак:

Леганес - Алавес 1:0 (1:0)
/Ен Несири 42/

ТАБЕЛА: Севиља 26, Барселона 25, Атлетико Мадрид 24, Алавес 23, Еспањол 21, Реал Мадрид 20, Ђирона 20, Еибар 18, Леванте 18, Валенсија 17, Ваљадолид 17, Хетафе 17, Реал Сосиједад (-1) 16, Бетис 16, Селта (-1) 14, Виљареал 14, Леганес 13, Атлетик Билбао 11, Рајо Ваљекано 7, Уеска 7.

Извор: мондо.рс/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар