ŠPA: Milanu ne valja, Sevilju lansirao na prvo mjesto!

Neće biti iznenađenje ako Sevilja pošalje ponudu Milanu i pre završetka sezone. . .  Minimalac Sevilje, Đirona uspešna u Barseloni! Pobedom u 13. kolu nas Valjadolidom fudbaleri Sevilje zaseli su na čelo tabele u Primeri.  Sevilja na vrhu Primere! Kako je dođavola majstor poput Sarabije koštao samo 1. 000. 000 evra?! Valjadolid nije izdržao.

Fudbal 26.11.2018 | 09:00
ŠPA: Milanu ne valja, Sevilju lansirao na prvo mjesto!
Na "Ramon Sančez Pishuanu", Sevilja je slavila pobedu minimalnim rezultatom (1:0), ali to joj je bilo dovoljno da preskoči Barselonu i Atletiko koji su u subotu odigrali nerešeno, 1:1.

Odluka o pobedniku meča u Sevilji pala je u 30. minutu. Pablo Sarabija je odlično prošao po desnoj strani, veštom fintom izbacio iz igre protivničkog igrača i potom idealno centrirao pred gol, tu se našao Andre Sičva kojem nije bilo teško da zatrese mrežu. 

Obe ekipe su u drugom poluvremenu imale svoje prilike, ali ih nisu iskoristile. Gosti su poslednju imali u nadoknadi vremena, ali odlično je intervenisao golman Sevilje Tomas Vaclik. 

Jedno od prijatnijih iznenađenja sezone, ekipa Đirone, nastavila je sa dobrim partijama u gostima. Posle Valensije, savladala je na strani i ekipu Espanjola i to sa 3:1. 

Kristijan Stuani je sa dva pogotka u ranoj fazi meča, u četvrtom i šestom minutu šokirao navijače domaće ekipe, da bi Borha Iglesijas u 74. minutu smanjio na 1:2. 

Sve dileme oko pobednika otklonio je Sejdu Dumbija pogotkom u poslednjem minutu susreta, pa je Đirona tako stigla do petog trijumfa u sezoni.

Sevilja se treći put popela na prvo mesto Primere.

Andalužani su već posle prvog kola otišli na vrh, na njega se vratili u 8. kolu i zadržali tek do narednog, da bi mesta zamenili s Barselonom, u 13. rundi prvenstva Španije, koja je u subotu remizirala s Atletikom (1:1).

Jedan, ali vredan pogodak delo je portugalsko napadača Andrea Silve iz 30. minuta, pred punim tribinama stadiona "Ramon Sančez Pishuan":

SEVILJA - VALJADOLID 1:0 (1:0)

"Pola" gola ide na dušu Pabla Sarabije koji je na desnoj strani "nadriblao" Nača i Kaljera, a potom idealno asistirao Silvi koji je poigravanje svog saigrača iskoristio da se idealno pozicionira između Morena i Antonita - te je neometan savladao Masipa.

Silvi je to već osmi gol u La Ligi, tako da su ispred njega samo još Mesi i Suarez (9), odnosno Stuani (10), a u Milanu sigurno žale zbog odluke da ga pošalju na pozajmicu.

Igrač koga su "rosoneri" platili Portu čak 38 miliona evra nije opravdao očekivanja u svojoj prvoj sezoni na "San Siru" kada je u Kalču postigao tek dva gola (još osam u Ligi Evrope), pa je Đenaro Gatuzo odlučio da prednost u vrhu napada pruži Iguainu i Kutroneu, te da Portugalca ustupi na godinu dana Sevilji koja će verovatno pokušati i da ga otkupi na kraju godine.

Pablo Maćin za sada radi odličan posao sa Seviljom, dok Real Valjadolid polako pada na tabeli posle solidnog perioda tokom oktobra.

Ni Barsa, ni Real, ni Atletiko, nego Sevilja! Lider španskog prvenstva posle uvodnih 13 kola. Neugodni Valjadolid, koji je do večeras položio koplja samo pred Barsom, Realom i Alavesom, mogao je večeras na “Sančez Pishuanu” lično da se uveri koliko su Andalužani opasan tim. Uostalom, tim koji u sastavu ima Pabla Sarabiju ne može biti ništa drugo. Andre Silva je u 30. minutu postigao jedini gol na utakmici, ali je 26-godišnji Sarabija zaslužio epitet najboljeg igrača – 1:0.

Nekada velika nada Reala, Madriđanin koji je za Kraljevski klub u Ligi šampiona debitovao kao 18-godišnjak, dugo već pokušava da pronađe sebe i pokaže da nije bio samo talentovani klinac, već da je sazreo u ozbiljnog igrača. Real ga se otarasio za svega 3.000.000 evra, potom je ignorisao opciju da ga otkupi posle dve sezone u Hetafeu, a Sevilja ga je prošlog leta uzela za svega 1.000.000 evra.

Lane devet golova i deset asistencija. Ove sezone već 13 pogodaka i još sedam asistencija. Niko u ligi petica nije učestvovao ui tolikom broju golova. I nije samo do statistike. To kako je Sarabija petom izbacio Naća iz orbite, to je demonstracija majstorstva. Potom i savršen centaršut na Andrea Silvu, koji se poklonio i postigao osmi ligaški gol za Andalužane.

Seviljini rivali bi doduše mogli da se požale na detalj iz 61. minuta kada je sudija Karlos del Sero poništio gol Valjadolidovog Enesa Unala, pošto je jedan od igrača gostujućeg tima iz ofsajd pozicije blokirao vid golmanu Tomašu Vacliku. Madridska Marka odmah je citirala nekadašnjeg uglednog sudiju Anduhara Olivera koji kaže da Vaclik nije bio ometan, ali gol je ostao.

Raspored na tabeli nije. Sevilja je preskočila Barselonu i sada je prva na tabeli sa 26 bodova. Istina, prvih šest na tabeli deli samo šest bodova. Betis na 14. mestu ima samo deset bodova manje od Sevilje. Poređenja radi, 14. na tabeli Premijer lige ima 26 bodova manje od vodećeg.

Nikad ujednačenija Primera. I Sevilja na vrhu.

Revolveraš Stuani upucao i Espanjol, sad je i Đirona uz rame Realu! U malom katalonskom derbiju 2:1 za goste.

Prošle sezone 21 gol uz njegovo ime, a izgleda da je Kristijan Stuani odlučan u nameri da i ove prebaci magičnu granicu od 20 komada. Na gostovanju kod Espanjola dva komada u razmaku od dva mintua i 19 sekundi za pobedu Đirone od 2:1 u 13. kolu Primere.

Dovoljno da se ekipa Euzebija Sakristana propne do deobe šestog mesta na tabeli. Deobe sa madridskim Realom, koji je trenutno ispred Đirone samo zahvaljujući boljoj gol razlici. Istina, Đironu čeka pakleno težak posao u završnici 2018, pošto joj slede okršaji sa Atletikom iz Madrida i Alavesom kod kuće, pa gostovanja kod Atletika iz Bilbaa i Sevilje.

Opasan kalendar, mada ako Stuani bude igrao kao do sada ništa nije nemoguće. Urugvajac je prototip klasične devetke. Odlilna realizacija, urođen osećaj za prostor i školsko kretanje između protivničkih defanzivaca. Večeras dvostruka demonstracija, oba gola glavom, prvi na asistenciju Karlesa Planasa, drugi posle centaršuta Aleiša Garsije.

Izgleda tako jednostavno kad Stuani to radi.

Imao je naravno i Espanjol čime da uzvrati, nije slučajno letos Selti dao 10.000.000 evra za Borhu Iglesijasa, koji je večeras nastavio golgetersku seriju započetu još 21. oktobra. U poslednjih pet utakmica šest golova 25-godišnjeg centarfora. Nažalost po Espanjol večeras samo jedan, a taj jedan nije bio dovoljan kako bi se izbegao poraz. Drugi uzastopni za Espanjol. Prvi put mu se to desilo ove sezone. Baš kad su mogli do deobe trećeg mesta na tabeli sa Atletikom.

A onda i kazna, Sejdu Dumbija u 90. minutu. Tek da podseti fudbalski svet da nije još u penziji. Njegov prvenac u ovoj sezoni. Mada nam je ovde mnogo jači utisak nonšalancija sa kojom ga je Mario Ermoso sa brojem 22 na leđima pogledom ispratio. Da podsetimo, štoper Espanjola je baš ovog meseca debitovao za reprezentaciju Španije, a pominjala se i mogućnost da ga Real vrati u Madrid za 7.500.000 evra. Možda je nos otišao u oblake. Ozbiljnom centralnom beku ovakvo ponašanje ne bi smelo da se toleriše.

Dva torpeda i Žuta podmornica potopila je Betis! Viljereal pobedio tim iz Sevilje sa 2:1.

Viljarealu bodovi protiv Betisa! Fudbaleri Viljareala su zabaležili treću pobedu u ovoj sezoni. Oni su kao domaćini savladali ekipu Betisa sa 2:1 u susretu 13. kola prvenstva Španije.

"Žuta podmornica" je do trijumfa došla golovima na startu drugog poluvremena, postigavši dva brza gola u 52. i 54. minutu.

Prvo je Đerar Moreno u 52. minutu bio najviši u skoku posle kornera, da bi dva minuta kasnije, udarcem iskosa sa desne strane mrežu gostiju zatresao i Nigerijac Samjuel Čukvueze. 

U obe situacije u ulozi asistenta našao se bivši vezista Arsenala i španske reprezentacije, Santi Kazorla. 

Sve što je Betis uradio bio je počasni pogodak Đovanija Lo Selsa u poslednjem minutu utakmice.

Posle četiri vezana remija Viljareal je konačno zabeležio pobedu i to protiv Betisa. Na stadionu El Madrigal bilo je 2:1 za Žutu podmornicu u pretposlednjoj utakmici 13. kola španske Primere.

Bila je to izjednačena utakmica, s tim što je Viljareal uspeo da iskoristi šanse, a Betis se probudio tek u završnici meča kada je već bilo kasno za preokret.

Gosti iz Sevilje imali su veći posed lopte, ali su domaći za samo dva minuta na startu drugog poluvremena trasirali put ka pobedi. A režiser pobede bio je raspoloženi Santi Kazorla.

Najpre je Đerar Moreno glavom zatresao mrežu posle centaršuta Kazorle sa leve strane u 52. minutu. Dva minuta kasnije vođstvo je duplirao Samuel Čukvueze.

Poraz gostiju ublažio je Đovani Lo Selso pogotkom u 90. minutu, a Betisu je ovo bio peti neuspeh u Ligi jedan.

PRIMERA, 13. kolo:

Eibar - Real Madrid 3:0 (1:0)
/Eskalante 16, Enrik 52, Kike 57/

Valensija - Rajo Valjekano 3:0 (1:0)
/Mina 35, 61, Gamero 76/

Ueska - Levante 2:2 (1:1)
/Rivera 23, Ečeita 52 - Rođer 45, Boateng 74/

Atletiko Madrid - Barselona 1:1 (0:0)
/Kosta 77 - Dembele 90/

nedelja

Atletik Bilbao - Hetafe 1:1 (0:0)
/Nolasokain 67 - Mata 77/

Sevilja - Valjadolid 1:0 (1:0)
/Silva 30/

Espanjol - Đirona 1:3 (0:2)
/Iglesijas 74 - Stuani 4, 6, Dumbija 90/

Viljareal - Betis 2:1 (0:0)
/Moreno 52, Čukvueze 54 - Lo Selso 90/

ponedeljak

Real Sosijedad - Selta 21.00

odigrano u petak:

Leganes - Alaves 1:0 (1:0)
/En Nesiri 42/

TABELA: Sevilja 26, Barselona 25, Atletiko Madrid 24, Alaves 23, Espanjol 21, Real Madrid 20, Đirona 20, Eibar 18, Levante 18, Valensija 17, Valjadolid 17, Hetafe 17, Real Sosijedad (-1) 16, Betis 16, Selta (-1) 14, Viljareal 14, Leganes 13, Atletik Bilbao 11, Rajo Valjekano 7, Ueska 7.

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar