Моћни савезници оставили Приштину?

Одлука Приштине да повећа таксе на робу из централне Србије наишла је на оштре реакције Европске уније, Америке па и Тиране, због чега се поставља питање да ли све ово указује на то да је ријеч о неконтролисаним потезима Приштине и да ли су можда Албанци први пут у посљедњих 30 година остали без подршке свог највећег заштитника, пише "Спутњик".

Свијет 25.11.2018 | 19:11
Моћни савезници оставили Приштину?
Одлука Приштине да повећа таксе на робу из Србије наишла је на осуде званичника Европске уније, који су хитно затражили укидање мере која је у супротности са Централноевропским уговором о слободној трговини.

Реаговала је и амбасада САД у Приштини, оштро критикујући одлуку Владу на Косову. Коначно, и званична Албанија тражи од Приштине да повуче ову одлуку. Влада те земље констатује да повећање пореза од 100 одсто на робу из централне Србије није добар потез ни за Приштину, ни за Београд и да од ње треба одустати.

Да ли посљедња дешавања на Косову и Метохији указују на то да је реч о неконтролисаним потезима Приштине и да ли су можда Албанци на Косову први пут у последњих тридесет година остали без подршке свог највећег заштитника? Како то Србија може да искористи?

Некадашњи министар спољних послова СРЈ Владислав Јовановић каже да трговински рат треба гледати искључиво кроз гласање за чланство Косова у Интерполу. То је био пораз Албанаца, али још више је пораз Америке, јер је заустављена њена моћ да издејствује политичке одлуке по својој вољи, зато ми се чини да смо сведоци повређене сујете једне велике силе, каже Јовановић за Спутњик.

"Не бих рекао да Албанци могу самостално да раде то што раде, јер су они производ руку Америке и све што чине зависи од САД. У овом случају, заједничка је ојађеност исходом гласања у Интерполу, озлојеђеност Америке као највеће светске силе је сигурно још израженија. Прибојавам се да САД пуштају Албанце, јер је лакше њима да праве фаулове него великој сили која мора да води рачуна и о односу других сила према њој, да на неки начин овим што се дешава тестирају нашу издржљивост и отпорност и на неке значајније провокације", каже Јовановић.

Он додаје да посебно треба имати на уму чињеницу да су оно што се десило на гласању у Дубаију Американци довели у везу са сталним јачањем наших односа са Русијом и Кином. Огромно је незадовољство због те чињенице, али и у овом случају они морају да воде рачуна о томе како јавно иступају на ову тему, каже он.

"То је за њих нешто што геополитички не могу да прихвате, а томе јавно не могу да се супротставе и вероватно размишљају о томе како би нашу власт навели на самоограничавање од даљег утицаја те две велике силе на Балкану. Нисам сигуран, али допуштам себи да кажем да они размишљају о могућности и да истуре Албанце који су за нас најнезгоднији, јер директно погађају животе и интересе наших људи који живе на КиМ, поред тога што на бруталан начин оспоравају нашу тврдњу да је Косово интегрални део Србије", оцјењује Јовановић.

Реакција Албаније на повећање такси на увоз робе из Србије за 100 одсто за њега је пријатно изненађење, али ипак, сматра да је дошла искључиво зато што је та земља на путу ка уласку у ЕУ.

Уосталом, она не сме да прави изазивачке потезе, а то би било давање подршке албанским политичарима на Косову у овој ситуацији, каже он.

"Албанија би желела да демонстрира један степен зрелости, да се представи у очима ЕУ као земља која је свесна одговорности за мир и стабилност у региону. То су пароле које пријају ушима Брисела, којима се представљају сви кандидати који желе да уђу у унију. Уосталом, и Србија се стално позива на своју улогу одбране мира и безбедности у региону. Ипак, то је позитивна реакција, без обзира којим мотивима се Албанија руководила, јер први пут после дужег времена, јавно раздваја циљеве Косова и Албаније. Колико је то неискрено, то је друга ствар", каже Јовановић.

На крају разговора за Спутњик додаје да треба сачекати да видимо како ће се ствари даље одвијати, јер Албанија мора да води рачуна и о томе да је у очима Америке такође један од балканских сателита, који је и члан НАТО-а.

"Ако САД има циљ да преко Косова и Метохије утиче на промену наше политике према другим великим силама, онда Албанија мора да се томе прилагоди“, закључује Јовановић.

Извор: Тањуг

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

ре

25.11.2018 18:20

Надајте се

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА РЕ

25.11.2018 19:30

ЦЕМУ СЕ ТИ НАДАС?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.11.2018 20:37

Не надам се ницему. Свако задрзава своје.

Name

Кум

25.11.2018 19:48

Примитивци остају примитивци ниста им не помаже кравата или одјело.цмокициц

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ Кум

25.11.2018 20:07

Исто ко код Срба,Србин воли гуњ него господско одијело и висе воли опанке од госпдске ципеле.

Name

Србин

25.11.2018 20:39

Не мозе се ни један народ на такав нацин генерализовати. Појединаца и таквих, а и другацијих има свуда. Али је добро да се говори о Србима. Народ казе: само за добрим коњем се прасина дизе. Ово опет није поредјење са "коњем", да напоменем за неписмене припаднике других народа и народности, ха, ха..

Name

Дорис

25.11.2018 22:02

Одијело нечини Човјека Човјрмеком, Само Карактер И Душа.

Name

xyy

25.11.2018 20:06

Спутњик све рецено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коме вјеровати ???

25.11.2018 20:22

На Косову се ниста не десава слуцајно. Нато једно прица друго ради и то није никаква новост. Сви добро знамо да никакав споразум не постује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новинар

25.11.2018 20:23

Спутњик и Аваз када несто написе то је то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да, тако је

25.11.2018 20:44

То су два ува на глави.

Name

Истине ради

25.11.2018 20:57

Добро је што се на крају наслова налази упитник, као интерпункцијски знак. Зато што би ближи истини био наслов: Моћни савезници Србију препустили Приштини. Без упитника на крају. А поднаслов: Србија у немилости Приштине. Такође без упитника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Виц дана за Србију

26.11.2018 04:57

Реци ми нешто добро што моме уху одговара па да ме обрадујеш. Хахахаха. Вучић овог пута сигурно ГУБИ. И сигурно се неће лако извући не од Албанаца већ од својих братских Срба који ће ми доћи главе. Баш онако по обичају Српске Историје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

26.11.2018 06:04

Смијесно је ово, као фол Србија је побиједила ову битку...Косово је дрзава, сто се прије прихвати и крене напријед бит це лаксе. Оног дана кад се формира војска и Кфор оде, готово је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наивни смо

26.11.2018 07:24

Ми смо, као и много пута до сада показали своју велику наивност. Вјерујемоу истинитост оваквих вијести. Вјероватно је тацно да су ове вијести тацне, али мислим да нису искрени "притисци" Америке, ЕУ и Албаније.Имају они механизме дасиптаре натјерају да ОДМАХ понисте своју Одлуку. Али,наравно неце. А ми се, наивно,брзе боље обрадујемо. Не требаниобјављивати овакве вијести, вец када одлука Пристине буде понистена, онда се вијест мозе објавити под насловом: Пријатељи Пристине приморали Пристинуда укине Одлуку...

ОДГОВОРИТЕ