Оно кад је стадион, само стадион ради фудбала!

Николићев тим у арени од 40. 000. 000 евра! Видеотон се после три године вратио у Секешфехервар.

Фудбал 27.11.2018 | 22:00
Оно кад је стадион, само стадион ради фудбала!
Пројекат „европски Видеотон“ добио је још једну компоненту. Марко Николић и његови играчи су „поранили“, мимо очекивања обрадовали мађарску спортску јавност пласманом у групну фазу Лиге Европе – имају лепе шансе и да прођу у наредну фазу – а на изванредне спортске резултате наслонило се организациони подухват у виду изградње новог стадиона.

После безмало три године проведених у Фелчуту, где су играли домаће, односно Будимпешти, где су дочекивали поједине интернационалне ривале, фудбалери Видеотона вратили су се у свој град. У Секешфехервару их је дочекала лепотица: модерни објекат „Арена Состо“ задовољава све прописе УЕФА. На њему је, на Аранђеловдан, у одложеном сусрету шестог кола пао Ујпешт НебојшеВигњевића (1:0).

„Назовите то прстом судбине или Божијом вољом, тек ако је постојао фудбалер који је заслужио да постигне први гол у нашој новој арени, онда је то Роналд Јухаш. Његов погодак за тријумф показује да фудбал сваког постави на своје место“, прокоментарисао је Николић победу од среде пред мало више од 11.000 навијача.

Што је нешто мање од капацитета стадона (14.200 места), новог чуда у земљи галопирајуће економије. У изградњу је уложено око 40.000.000 евра, а за тај новац МОЛ Види (како гласи нови назив клуба после летос договореног спонзорства) добио је дом каквим не може да се похвали конкуренција. Чак је мало клубова у региону. Објекат се простире се на више од 10.000 квадратних метара, а у његовом склопу је све подређено најпре играчима, јер осим угланцаних свлачионица имају на располагању базен, сауну, теретану, па мађарски новинари коментаришу да је кондициони тренер Горан Басарић добио сјајне услове за припрему и опоравак тима.

Водило се рачуна и корисницима, због чега су трибине обојене у клупске боје (плаво-црвену), а пројекат је урађен тако да се са сваке тачке види терен у пуном сјају и да нема „лоших“ места. За оне који нешто пропусте ту су огромни ЛЕД екрани на којима се емитују најзанимљивији детаљи утакмица.

Осим тога, у склопу стадиона су музеј, трофејна сала, клупске продавнице, ресторан, а све је под надзором 100 сигурносних камера најновије генерације. Новац у изградњу уложила је локална самоуправа, док је Видеотон корисник у наредних десет година.

„Стадион нема мултифункционалну улогу. Једноставно, стадион је – стадион. На њему нећете наћи културни, образовни или научни садржај, али оно збогчега сте дошли ћете пронаћи сигурно“, констатују новинари Немзети спорта да је фудбал у првом плану.

На „Арену Состо“ Видеотон ће се вратити наредне недеље кад дочекује Хонвед. Претходно ће у оквиру 15. рунде првенства Мађарске гостовати Дебрецину (17 часова), са задатком да задржи корак са водећим Ференцварошем. Гости ће и овога пута пробати да се ослоне на нападачке способности Марка Шћеповића који је досад пет пута тресао противничке мреже у свим такмичењима. Николићев тим има осам бодова мање од лидера, али би у случају победе смањио разлику на пет, у очекивању великог дербија, баш у Секешфехервару, заказаног за 16. децембар. На новом стадиону...



Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар