Ono kad je stadion, samo stadion radi fudbala!

Nikolićev tim u areni od 40. 000. 000 evra! Videoton se posle tri godine vratio u Sekešfehervar.

Fudbal 27.11.2018 | 22:00
Ono kad je stadion, samo stadion radi fudbala!
Projekat „evropski Videoton“ dobio je još jednu komponentu. Marko Nikolić i njegovi igrači su „poranili“, mimo očekivanja obradovali mađarsku sportsku javnost plasmanom u grupnu fazu Lige Evrope – imaju lepe šanse i da prođu u narednu fazu – a na izvanredne sportske rezultate naslonilo se organizacioni poduhvat u vidu izgradnje novog stadiona.

Posle bezmalo tri godine provedenih u Felčutu, gde su igrali domaće, odnosno Budimpešti, gde su dočekivali pojedine internacionalne rivale, fudbaleri Videotona vratili su se u svoj grad. U Sekešfehervaru ih je dočekala lepotica: moderni objekat „Arena Sosto“ zadovoljava sve propise UEFA. Na njemu je, na Aranđelovdan, u odloženom susretu šestog kola pao Ujpešt NebojšeVignjevića (1:0).

„Nazovite to prstom sudbine ili Božijom voljom, tek ako je postojao fudbaler koji je zaslužio da postigne prvi gol u našoj novoj areni, onda je to Ronald Juhaš. Njegov pogodak za trijumf pokazuje da fudbal svakog postavi na svoje mesto“, prokomentarisao je Nikolić pobedu od srede pred malo više od 11.000 navijača.

Što je nešto manje od kapaciteta stadona (14.200 mesta), novog čuda u zemlji galopirajuće ekonomije. U izgradnju je uloženo oko 40.000.000 evra, a za taj novac MOL Vidi (kako glasi novi naziv kluba posle letos dogovorenog sponzorstva) dobio je dom kakvim ne može da se pohvali konkurencija. Čak je malo klubova u regionu. Objekat se prostire se na više od 10.000 kvadratnih metara, a u njegovom sklopu je sve podređeno najpre igračima, jer osim uglancanih svlačionica imaju na raspolaganju bazen, saunu, teretanu, pa mađarski novinari komentarišu da je kondicioni trener Goran Basarić dobio sjajne uslove za pripremu i oporavak tima.

Vodilo se računa i korisnicima, zbog čega su tribine obojene u klupske boje (plavo-crvenu), a projekat je urađen tako da se sa svake tačke vidi teren u punom sjaju i da nema „loših“ mesta. Za one koji nešto propuste tu su ogromni LED ekrani na kojima se emituju najzanimljiviji detalji utakmica.

Osim toga, u sklopu stadiona su muzej, trofejna sala, klupske prodavnice, restoran, a sve je pod nadzorom 100 sigurnosnih kamera najnovije generacije. Novac u izgradnju uložila je lokalna samouprava, dok je Videoton korisnik u narednih deset godina.

„Stadion nema multifunkcionalnu ulogu. Jednostavno, stadion je – stadion. Na njemu nećete naći kulturni, obrazovni ili naučni sadržaj, ali ono zbogčega ste došli ćete pronaći sigurno“, konstatuju novinari Nemzeti sporta da je fudbal u prvom planu.

Na „Arenu Sosto“ Videoton će se vratiti naredne nedelje kad dočekuje Honved. Prethodno će u okviru 15. runde prvenstva Mađarske gostovati Debrecinu (17 časova), sa zadatkom da zadrži korak sa vodećim Ferencvarošem. Gosti će i ovoga puta probati da se oslone na napadačke sposobnosti Marka Šćepovića koji je dosad pet puta tresao protivničke mreže u svim takmičenjima. Nikolićev tim ima osam bodova manje od lidera, ali bi u slučaju pobede smanjio razliku na pet, u očekivanju velikog derbija, baš u Sekešfehervaru, zakazanog za 16. decembar. Na novom stadionu...



Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar