''Сумњали су у мене, јер сам женско, а сад...''

. . . судим финале Дејвис купа!" Маријана Вељовић, најбољи српски тениски судија, током викенда је делила правду у финалу Дејвис купа између Француске и Хрватске.

Тенис 27.11.2018 | 22:15
''Сумњали су у мене, јер сам женско, а сад...''
Вељовићева је већ годинама ИТФ судија са златним беџом, учествује на највећим турнирима, а сада се подсетила својих почетака.

"Никада нисам очекивала да ћу ово радити у животу. Тенис је моја страст и осећам љубав према овом спорту, чак сам и као дете тренирала. Мој сан је да био да присуствујем Вимблдону, макар као гледалац. За мене је сам одабир да радим на овом турниру било нешто невероватно. Сећам се и дан данас када сам први пут дошла пред капије Вимблдона, рекла сам себи: ‘У реду, твоји снови се остварују’. Имала сам прилику да гледам мечеве из најбољег седишта. Ако радиш добро и то буде примећено, највећи меч који можеш судити је финале Дејвис купа", почела је Маријана причу. 

Многи сматрају да ради идеалан посао, али она истиче да су сумњали у њу јер је женско. 

"Осећај је невероватан што нам наш спорт омогућава све то, иако су се многи питали да ли сам способна зато што сам женско. Да ли ја то стварно могу. Мислила сам да то није фер и уреду, али сам успела". 

Због тога је Међународна тениска федерација (ИТФ) организовала клуб женских судија како би што више припадница лепшег пола приволела да се баве суђењем. 

"Имали смо три ипо пута мање женских од мушких судија. Идеја је да привучемо жене да се баве овим, тако да смо основали клуб у који уносимо те идеје. Интернационална тениска федерација дели ту идеју о увођењу жена у тенис и изјендачавању броја судија у оба пола. Уколико си довољно добар бићеш на врху без обзира на пол. Мени је ово јако леп посао. Путујем, радим, забављам се. Гледам мечеве, упознајем тенисере и легенде из разних спортова". 

Награда је стигла у виду Гренд слем финала, али и најважнијег меча у Дејвис купу. 

"Овај викенд је био специјалан због финала Дејвис купа. У Србији сам то радила као линијски судија и било је специјално искуство. Замислите тек ово. Ово је одлично животно искуство. Некада ствари не иду како замислиш, али ја препоручујем женама да покушају. Живот је леп. Заиста леп", закључила је Вељовићева.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар