''Sumnjali su u mene, jer sam žensko, a sad...''

. . . sudim finale Dejvis kupa!" Marijana Veljović, najbolji srpski teniski sudija, tokom vikenda je delila pravdu u finalu Dejvis kupa između Francuske i Hrvatske.

Tenis 27.11.2018 | 22:15
''Sumnjali su u mene, jer sam žensko, a sad...''
Veljovićeva je već godinama ITF sudija sa zlatnim bedžom, učestvuje na najvećim turnirima, a sada se podsetila svojih početaka.

"Nikada nisam očekivala da ću ovo raditi u životu. Tenis je moja strast i osećam ljubav prema ovom sportu, čak sam i kao dete trenirala. Moj san je da bio da prisustvujem Vimbldonu, makar kao gledalac. Za mene je sam odabir da radim na ovom turniru bilo nešto neverovatno. Sećam se i dan danas kada sam prvi put došla pred kapije Vimbldona, rekla sam sebi: ‘U redu, tvoji snovi se ostvaruju’. Imala sam priliku da gledam mečeve iz najboljeg sedišta. Ako radiš dobro i to bude primećeno, najveći meč koji možeš suditi je finale Dejvis kupa", počela je Marijana priču. 

Mnogi smatraju da radi idealan posao, ali ona ističe da su sumnjali u nju jer je žensko. 

"Osećaj je neverovatan što nam naš sport omogućava sve to, iako su se mnogi pitali da li sam sposobna zato što sam žensko. Da li ja to stvarno mogu. Mislila sam da to nije fer i uredu, ali sam uspela". 

Zbog toga je Međunarodna teniska federacija (ITF) organizovala klub ženskih sudija kako bi što više pripadnica lepšeg pola privolela da se bave suđenjem. 

"Imali smo tri ipo puta manje ženskih od muških sudija. Ideja je da privučemo žene da se bave ovim, tako da smo osnovali klub u koji unosimo te ideje. Internacionalna teniska federacija deli tu ideju o uvođenju žena u tenis i izjendačavanju broja sudija u oba pola. Ukoliko si dovoljno dobar bićeš na vrhu bez obzira na pol. Meni je ovo jako lep posao. Putujem, radim, zabavljam se. Gledam mečeve, upoznajem tenisere i legende iz raznih sportova". 

Nagrada je stigla u vidu Grend slem finala, ali i najvažnijeg meča u Dejvis kupu. 

"Ovaj vikend je bio specijalan zbog finala Dejvis kupa. U Srbiji sam to radila kao linijski sudija i bilo je specijalno iskustvo. Zamislite tek ovo. Ovo je odlično životno iskustvo. Nekada stvari ne idu kako zamisliš, ali ja preporučujem ženama da pokušaju. Život je lep. Zaista lep", zaključila je Veljovićeva.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar