Споменик краљу Петру Првом у НС

Сто година од присаједињења Војводине Краљевини Србији обележава се у Новом Саду. Председник Србије Александар Вучић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић открили су споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу. Слобода за коју се краљ Петар борио и изборио представља камен-темељац модерне српске државе, рекао је председник.

Србија 25.11.2018 | 12:45
Споменик краљу Петру Првом у НС
Споменик је постављен на Тргу републике у Новом Саду и откривен уз песму "Востани Сербије". Висок је четири метра и тежак више од 3,5 тоне, а дело је Уметничке ливнице "Јеремић".
 
Са постаментом висок је око 10 метара, а има и ћириличне натписе на све четири стране. На јужној страни пише "Петар Први Крађорђевић 1844-1921", на северној "Краљ Србије 1903-1918". На западној страни је грб Краљевине Србије, а на источној пише "Рума, 24. новембар 1918, Нови Сад, 25. новембар 1918".

Споменик је израђен по моделу академског вајара Зорана Ивановића.

Откривању споменика присуствовали су бројни званичници а грађанима и званицама су се обратили Александар Вучић и Милош Вучевић. Глумац Лазар Ристовски говорио је монолог краља Петра Првог.

Председник је рекао да је пре тачно сто година, на исти дан такође падала киша, и да је сто наредних година загарантовано и "никада никоме другом до Србије неће припадати Војводина".

"Дошли сте зато што сте осетили да је Србија данас притиснута са различитих страна. Да су разне птице црне боје кренуле да зобају све што стигну по нашој лепој Србији", истакао је Вучић. 

Захвалио се грађанима на одлучности да буду уз своју државу и што знају да нема ништа прече од Србије. Поручио је да "нашу земљу нико никада није успео да покори и да то неће успети ни они који то данас покушавају". 

Свој говор почео је речима: "Добродошао кући стари наш краљу, извини јер нам је требало 84 године да схватимо да си победио".

Вучић је указао да је Нови Сад одлуку о подизању баш таквог споменика донео 1934. године, а да је тек данас подигнут, што је брука која иде на рачун свих.

"Теби, стари наш краљу ево коначно и ова част, њен делић који си заслужио. Имали смо владаре који су чинили и добро и лоше, који су учили, који су уводили железницу, дизали школе, али само уз једног иде света реч 'слобода'", нагласио је председник.

Вучић је подсетио да је краљ Петар веровао у слободу још као двадесетогодишњак када је превео есеј "О слободи" Џона Стјуарта Мила.

Тако је и живео и као официр француске легије странаца, устаник у Херцеговини, избеглица, наш краљ, једини у историји који је пешке и у воловској запрези прошао дуг пут преко Албаније до Солуна да бисмо дошли кући до слободе, нагласио је председник.

Додао је да је слобода за коју се краљ Петар борио и изборио камен темељац модерне српске државе. 

"Слободу коју сте извојевали данас добро разумемо као нашу шансу на живот коју немамо право да пропустимо. Данас, на слободном комаду земље поручујемо да ћемо се борити да својим трудом променимо лице Србије. Радићемо и борићемо се за сваки нови пут, модерну фабрику, нова знања, вештине, живот достојан потомака људи који са тобом изборили слободу. Знајући да настављамо ту свету нит коју сте оставили", указао је Вучић.

"Са љубављу, жаром и ентузијазмом градићемо Србију која истоветно брине о свим грађанима Србије. Борићемо се за Србију која има храброст да тражи нова решења за старе проблеме, не дозвољавајући да се одрекне онога што јој је душа и идентитет", поручио је Вучић.

Подсетивши да победнике и славну историју Србије, Вучић је навео да је 100 година било потребно да почнемо поново да будемо то за чим је трагао краљ Петар Први – слободна земља слободних људи и земља која зна своје мане у слободи и исправља их, и препознаје своје врлине у слободи и умножава их.

Та и таква Србија, како је рекао Вучић, 100 година касније поново побеђује у одбрани наших националних интереса и у изградњи боље и напредније економије, нових путева, школа, болница, "свега што је потребно Србину, сваком другом човеку, и Мађару, и Словаку, Русину, и Бошњаку и Албанцу да би живео боље".

"У свој Нови Сад у коме су слободни људи пре 100 година одлучили да буду део слободне Србије и да ту остану заувек, драги краљу добродошао кући, а споменик који откривамо нисмо подигли ми, него твоја дела. Ми смо се само коначно сетили да никада не заборавимо и да ништа прече од Србије немамо. Хвала на слободи. Живела Србија. Војводина и Србија и Србија и Војводина", рекао је Вучић. 

Поручио је и да Србија нема намеру да се обрачунава са сопственом историјом, већ само да из ње учи и извлачи добре ствари.

"Да умањујемо грешке и умножавамо добре ствар. Поносан сам јер некада, када бисте говорили о споменику краљу Петром Првом знали сте да је било немогуће. У комунизму, али и посткомунизму, неке друге снаге које нису желеле да одају почаст српским ослободиоцима на разне начине су то спречавали. Данас то више није случај", каже Вучић.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да је Нови Сад поносан што је добио споменик који је трајно сведочанство великом владару. Додао је да је овај споменик сведочанство и Великом рату из којег је српски народ изашао као победник, али са тугом коју читав век носи због језиве голготе кроз коју је пролазио током рата.

"Овај споменик подсећа на понос и част српског народа, на све који су заједно преживели пакао рата и који су отишли бранећи своју земљу како бисмо ми уживали у слободи", рекао је Вучевић и додао да споменик подсећа на сваку жртву српског народа.

Говорећи о краљу Петру Првом Карађорђевићу, Вучевић је рекао да је тај велики владар живео да служи свом народу и симболично дојахао у Нови Сад пре сто година, на данашњи дан, када је на Великој скупштини донета одлука о присаједињењу.

"На споменик су уклесане велике речи краља ослободиоца, да нас од данас па заувек подсећају и уче и да нам не дозволе да одустанемо од најважније борбе, за свој народ, своју државу, достојанство и јединство", закључио је Вучевић.

У подне је у Српском народном позоришту почела свечана академија. 

Отворен музеј присаједињења Војводине Србији.

(РТС, Тањуг)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

XY

25.11.2018 12:04

Имате ли ишта паметније радити? Осим дизање споменика и обељежавање разних ратних успомена! Док народ једва преживљава.То је срамота....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оне

25.11.2018 12:59

Народ који нема историју, нема ни будућност

Name

Ре

25.11.2018 13:12

Ти си стварно неопјевана будала.

Name

Питање за Оне

25.11.2018 13:31

Али, да ми одговориш. Који то народ нема своју историју? Односно, који је то народ настао "јуче" па нема историје?

Name

ИЛИ ,

25.11.2018 14:57

Народ који прича, пјева и приповиједа о историји има грдну садашњост, о помисли на будућност језа хвата. Шта је и кога ослободио. Страдала трећина становништва, а ни сто година послије Србија нема уцртане границе државе.

Name

Последњи кинески цар

25.11.2018 12:06

И на тој свечаној академији у Новом Саду, Додик је опет лупао и срамотио нас пред широким аудиторијумом. Он мисли да је Богом дан, те да се то све дешава због њега, и да мора бити главни и у центру пажње гдје год да се појави. Љути се јер су га људи представили као предсједавајућег Предсједништва БиХ?! Прво, није га тамо требало ни звати, а друго, када су га већ и звали како су га онда требали представити и најавити?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈЕЛИ МОГУЋР

25.11.2018 13:26

СНСД је Милу послао у Сарајево у предсједништво да се цивилизује, међутим он је био својеглав и својеглав остао. И даље прави штету српском народу.

Name

Киклоп

25.11.2018 13:32

Какве везе Петар први има са НС. Он није никад био краљ дрзаве у којој је био НС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.11.2018 13:57

Отето проклето.

Name

Ооохо

25.11.2018 14:25

То је оно као кад би албанци на косову подигли споменик Енверу Ходзи. Лици ал не мора да знаци.

Name

мисха

25.11.2018 14:49

Јел си ти родјен глуп или си завршио неки курс

Name

РЕ Мисха

25.11.2018 15:04

Узми несто па процитај, смртовнице се не рацунају.

Name

НЊ

25.11.2018 16:24

Био је краљ краљевине СХС од 1918 до 1921 у цијем саставу је била данасња Војводина и Нови Сад, едукуј се мало

Name

за ЊЈ

25.11.2018 18:53

Петар је абдицирао 1914 у корист сина Александра л . Војводина усла у састав краљевине СХС 1.12.1918.

Name

поп

25.11.2018 15:33

Пораст це стандард од силних цркви и споменика

ОДГОВОРИТЕ
Name

МаркоАустрија

25.11.2018 15:48

А јесмо народ боже сачувај. Фуј. Ево зашто живимо катастрофу а чека нас већа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хеј,гос'н Баја

25.11.2018 21:42

пази ово...3.500 кг x 0,35 пфенинг'с је цифра,а и отпад це се обрадовати...размисли лома,немој да ти све саветници сапцу,па с Вуцком попола....све за српство

ОДГОВОРИТЕ